:

Szerző: Budai Péter

2004. szeptember 27. 14:58

A Longhorn változásai hatással lehetnek a Microsoft fejlesztőeszközeire is

[Microsoft Watch] Már hetek óta ismeretes, hogy a Microsoft következő generációs operációs rendszerének, a Longhornnak nem lesz része a WinFS adattárolási technológia, és más szoftverkomponensek kifejlesztése is kérdésessé vált a 2006-ra kijelölt megjelenési dátum betartatása érdekében.

[Microsoft Watch] Már hetek óta ismeretes, hogy a Microsoft következő generációs operációs rendszerének, a Longhornnak nem lesz része a WinFS adattárolási technológia, és más szoftverkomponensek kifejlesztése is kérdésessé vált a 2006-ra kijelölt megjelenési dátum betartatása érdekében.

A tervekben bekövetkezett változások hatással vannak a vállalat szoftverfejlesztő eszközöket készítő részlegére is. Nem egyértelmű, hogy a Visual Studio 2005 "Whidbey" után következő fejlesztőeszköz-család, az "Orcas" mikorra készül el, és ugyancsak bizonytalan a Longhorn Avalon névre hallgató prezentációs alrendszerének elkészülte a 2006-os határidőig.

"Mindig az mondtuk, hogy [az Orcas] a Longhorn termékcsalád részeként érkezik, várhatóan 3-6 hónappal később, mint maga az operációs rendszer]. Az új terv szerint az Orcas továbbra is a Longhorn termékcsalád részét képezi" -- nyilatkozta Soma Somasegar, a Microsoft fejlesztési eszközök részlegének alelnöke.

Igaz, hogy a Longhorn 2006-ig nem lesz elérhető, de a fejlesztők már a 2005 nyarán érkező Visual Studio 2005 "Whidbey" segítségével felkészülhetnek az Orcas megjelenésére, és a Longhorn képességeinek programozására. "A korábbi tervekben -- még mielőtt a Longhorn változásai szóba kerültek -- az szerepelt, hogy a Longhorn megjelenése után rögtön kiadjuk az Orcas eszközkészletet, amivel kifejezetten az új operációs rendszer programozása végezhető el. Ugyanakkor a régi terv azt is kiemelte, hogy a Longhornra történő fejlesztéshez a programozóknak nem kell megvárniuk az Orcas-t ahhoz, hogy a Longhorn új programozási interfészeit használhassák" -- válaszolt Somasegar az eWeek internetes magazin kérdésére az Orlandóban megrendezett VSLive konferencián. A Longhorn SDK használatával a Visual Studio 2005 "Whidbey"-ben is lehetőség lesz alkalmazásokat írni az új operációs rendszerre.

Ami a Visual Studio 2005-ből hiányzik, és várhatóan az Orcasban már rendelkezésre fog állni, az leginkább néhány alkalmazástervező eszközt jelent, főként a Longhorn Indigo és Avalon technológiáira épülve. Somasegar úgy fogalmazott, hogy "a Whidbey lesz az az eszközkészlet, amivel a fejlesztők megkezdik a Longhorn alkalmazások írását".

Egyes források úgy tájékoztattak, hogy az Avalon 2006-os megjelenése is kérdéses még. "Valóban kihagyják a WinFS-t, de az Avalon is könnyen így járhat, ha nem éri el időben a kitűzött mérföldkövet. Már készülnek a tervek az Avalon csúsztatott, különálló komponensként történő megjelentetésével kapcsolatban" -- ismertette egy neve elhallgatását kérő, Microsofttal szoros kapcsolatban álló fejlesztő.

"Természetesen gondoltunk már erre. Ennek a háromszögnek is három csúcsa van. Vannak új funkciók, de szempont a minőség, és az piacra juttatás gyorsasága is. Meg kell találni az egyensúlyt a három véglet között" -- vélekedett Somasegar az Avalon esetleges késésével kapcsolatban.

Mike Sax, a Sax Software vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy az Avalon kihagyása "katasztrófa lenne". "El sem tudom képzelni, hogy ilyet tennének. A Longhorn az átlagfelhasználók számára éppen az Avalon miatt vonzó. [Kihagyásával] túlságosan erősen érződne, hogy keveset és későn juttatott el hozzájuk a Microsoft, ami nagyon nehézzé tenné a szoftverfrissítések értékesítését" -- tette hozzá.

Don Demsak, független XML-szakértő és -fejlesztő egyetértett azzal, hogy az Avalon kihagyása nem lenne jó hatással a Longhorn és a Microsoft jövőjére, ugyanakkor kétli, hogy a szoftveróriás meghozná ezt a döntést. "Túl sok felhasználó bizalmát játszanák el. Mindig is tudtuk, hogy a WinFS egy kicsit agresszív technológia, ezért nem lepődtünk meg, amikor kivették [a Longhornból]. De az Avalonnal egészen más a helyzet".

Somasegar azt is elmondta, hogy a nagyrészt a WinFS képességeire épülő Microsoft Business Framework (MBF) megjelenése is 2007-re tolódik, de a vállalat már dolgozik ennek lehetséges felgyorsításán. "Már gondolkodunk rajta, hogyan gyorsíthatjuk fel az MBF fejlesztését; a csapatok terveket dolgoznak ki rá. Ha továbbra is függeni fog a WinFS-től, akkor csak 2007-ben, a WinFS után jelenhet meg."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.