:

Szerző: roberto

2004. szeptember 16. 00:07

Megjelent a GNOME grafikus munkakörnyezet 2.8-as verziója

[gnome.org] A GNOME Project hat hónapos fejlesztői munka

[gnome.org] A GNOME Project hat hónapos fejlesztői munka után ma kiadta az általa készített GNOME grafikus munkakörnyezet 2.8-as verzióját. A legfontosabb újítások a cserélhető eszközök kezelésében, a bizonyos hálózati funkciókban, valamint az új rendszerfelügyeleti eszközökben érhetők tetten. A munkakörnyezet számos Unix platformon (Linux, Solaris, HP-UX, BSD, Apple Darwin) működtethető.

A korábbi, 2.6-os stabil változathoz képest újdonság a szabványos fájltípus-hozzárendelési rendszer, amely várhatóan a különböző grafikus munkakörnyezetek közötti átjárhatóság egyik eszközévé válik a közeljövőben, ugyanis a KDE munkakörnyezetbe is beépül ugyanez a rendszer. A freedesktop.org által javasolt Hardver Absztrakciós Réteg (Hardware Abstraction Layer) megvalósításával az új GNOME automatikusan képes csatolni a fájlrendszerhez az olyan cserélhető eszközöket, mint a CD/DVD-lemezek, USB-s meghajtók, digitális fényképezőgépek.

Változások történtek a GNOME panel kezelésében, egyszerűsödött a panelbe beépülő alkalmazások (appletek) kezelése, némelyik applet fontos funkciókkal bővül, például a Hálózatfigyelő (Network Monitor) a vezeték nélküli kapcsolatok esetén kijelzi a rádiós jel erősségét, de újdonság a noteszgépek akkumulátorát figyelő appletben a hátralévő várható üzemidő kijelzése is. Friss fejlesztések kerültek be a munkakörnyezet webböngészőjébe, a Mozilla-alapú Epiphany-ba, és a 2.8-as GNOME-tól kezdődően a környezet szerves részévé vált egy intergrált e-mail és csoportmunka-megoldás az Evolution nevű programmal.

A környezet több rendszeradminisztrációt segítő eszközzel bővült, köztük egy VNC-klienssel, egy hálózatdiagnosztizáló eszközzel, valamint egy dátum- és idő beállító programmal, a GConf konfigurációszerkesztőben pedig megjelent a már régóta hiányzó keresési lehetőség. A GNOME 2.8 munkakörnyezet forráskódja az ftp.gnome.org-ról tölthető le.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.