:

Szerző: Budai Péter

2004. szeptember 13. 16:04

Szeptember 17-én jelenik meg az IBM DB2 Universal Database 8.2 "Stinger"

[eWeek] Az IBM múlt hét csütörtökön jelentette be Stinger kódnevű adatbázisszerverének elérhetőségét, ami a DB2 Universal Database 8.2-es változataként lesz elérhető szeptember 17-től. A szoftver jelentős újdonságokkal jelentkezik az adatbázis-adminisztráció terén: az adatbázisok képesek lesznek önállóan reagálni egyes eseményekre, és akár öngyógyítást is végezhetnek magukon, ezzel is egyszerűsítve az adatbáziskezeléssel kapcsolatos menedzsment és üzleti folyamatok menetét.

[eWeek] Az IBM múlt hét csütörtökön jelentette be "Stinger" kódnevű adatbázisszerverének elérhetőségét, ami a DB2 Universal Database 8.2-es változataként lesz elérhető szeptember 17-től. A szoftver jelentős újdonságokkal jelentkezik az adatbázis-adminisztráció terén: az adatbázisok képesek lesznek önállóan reagálni egyes eseményekre, és akár öngyógyítást is végezhetnek magukon, ezzel is egyszerűsítve az adatbáziskezeléssel kapcsolatos menedzsment és üzleti folyamatok menetét.

A DB2 Universal Database 8.2 a korábbi UDB platformokkal közel azonos áron lesz elérhető -- tudatta Paul Rivot, az armonki székhelyű vállalat adatbázisszerverek és üzleti intelligencia részlegének igazgatója.

A Stinger automatizált képességeinek alapját az IBM Learning Optimizer technológiája biztosítja, ami egy korábbi IBM kutatási projekt eredményeiből született. Segítségével az adatbázis -- tanulva a korábban elvégzett műveletekből -- gyorsítja a megtanult parancsok lefuttatásának sebességét, és az optimális utat keresi meg az üzleti szempontból kritikus adatok elérésére. Ezen kívül a szoftverben helyet kapott a DB2 Design Advisor és az Automated Maintenance modul is, amik jelentősen csökkentik az adatbázisok rendszergazdáinak feladatait kézi backup és adatbázis-optimalizáció terén.

Rivot elmondta, hogy a korai bétateszterek többsége a Stinger magas rendelkezésre állással kapcsolatos, és az adatbázis katasztrófaelhárítás terén felmutatott képességeire koncentráltak. Az IBM Informix adatbázistechnológiáját is segítségül hívta, hogy ügyfelei könnyebben testreszabhassák az adatbázis üzleti intelligenciához kötött működését.

A Stinger ezeken túlmenően 200 új funkciót nyújt az alkalmazások szorosabb integrációjához, különös tekintettel a Java és a Microsoft .Net fejlesztői keretrendszerekre. A webszolgáltatások fejlesztésének és üzemeltetésének megkönnyítésére az IBM egy alkalmazásszervert is beépített az adatbázisszerverbe.

A Stinger a második az ez évben megjelent "következő generációs" adatbázisszerverek sorában, követve a 2004 elején megjelent Oracle 10g adatbázisszerverét. Szintén nagy várakozás előzi meg a Microsoft új SQL szerverét, a Yukont, amire még 2005 első feléig kell várni. Jelenleg csak a Microsoft SQL Server 2005 "Yukon" második béta változata érhető el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.