:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. augusztus 15. 11:34

Az IBM bejelentette a WebSphere Studio V5.1 szoftverfejlesztő eszközöket

[Mmd] Az IBM ma új, az időigényes feladatokat automatizáló szoftverfejlesztő eszközöket mutatott be. A WebSphere Studio V5.1 változatával kapható új fejlesztőeszközök gyorsabbá és könnyebben kezelhetővé teszik az alkalmazásokat és honlapokat,

[Mmd] Az IBM ma új, az időigényes feladatokat automatizáló szoftverfejlesztő eszközöket mutatott be. A WebSphere Studio V5.1 változatával kapható új fejlesztőeszközök gyorsabbá és könnyebben kezelhetővé teszik az alkalmazásokat és honlapokat, még a Java nélküli lapok esetében is. Az IBM új eszközei felgyorsítják a tranzakciós alkalmazások létrehozását, kiaknázását és tesztelését, valamint az online szolgáltatásokon alapuló, J2EE környezetben üzemeltetett honlapok működését.

Napjainkban az internetes fejlesztők órákat töltenek el olyan feladatokkal, mint például a különböző oldalak frissítése, a honlapok közötti linkek cseréje, vagy a kód hibáinak keresése. A probléma még összetettebb lehet, ha a cég honlapjának tartalmát egy felvásárlás után gyorsan integrálni kell az anyavállalat honlapjába. Az adatmozgatás, a céges fejlécek cseréjének vagy a logók eltávolításának munkaigényes folyamata hetekkel késleltetheti az átalakított honlap elindítását.

Az IBM kifejlesztette az iparág első olyan eszközeit, amelyek automatizálják e folyamat nagy részét, így a fejlesztők automatikusan frissíthetik a honlapok közötti információkat, egyben átemelhetnek teljes hivatkozás-csoportokat az oldal valamely másik pontjára és végrehajthatják az internetes alkalmazások teljes hibakeresését, beleértve a böngészőben futó VisualBasic és JavaScript kódokat is.

Ezek az eszközök az első olyan alkalmazások, amelyek támogatják a legújabb Web Services Interoperability Organization (WS-I) szabványt, a WS-I Basic Profile 1.0-t, amely kivitelezési útmutatást ad az alapvető internetes alkalmazások sajátságainak integrálására az átjárható szolgáltatások kifejlesztése érdekében. A WebSphere Studio automatikus üzenetet küld, ha az adott internetes szolgáltatás nem egyezik a profillal, a fejlesztők pedig "varázslók" segítségével kódot generálhatnak és könnyedén ellenőrizhetik a szolgáltatás és a profil összehangoltságát.

A WebSphere Studio V5.1 új automatizált elemei a következők:

  • Új, könnyen kezelhető sablonokkal ellátott honlaptervező, amely a honlap több oldalának egyidejű frissítését teszi lehetővé anélkül, hogy a változtatásokat egyenként kellene felvinni. Például a B2B irodai termékeket forgalmazó oldal frissítheti a sablon címsorát és hozzáadhatja a "Megrendel" gombot, majd automatikusan oldalak százain hajthatja végre ezt a változtatást. Esetleg a fejlesztő kiemelheti a honlap valamely szekciójának összes oldalát -- például a B2B ügyfelek részére papírtermékekét -- és a művelet automatikus frissítésével átteheti őket a B2C szekcióba.
  • Az alkalmazás hálózati használatbavétele után felmerülő, a működést akadályozó problémák előrejelzésének képessége. A WebSphere Studio jelentést készít, amely kiiktatja a találgatást a szükséges kapacitás meghatározásakor. Valamely banki alkalmazáson dolgozó fejlesztő különféle tesztforgatókönyvek futtatása nélkül pontosan előrejelezheti, hogy mekkora szerverre vagy adatbázisra lesz szüksége.
  • A WebSphere Application Server alkalmazások hibakereső módban való futtatásának képessége a teljesítmény csökkenése nélkül. Például az új módszer helyettesíti WebSphere Studio azon funkcióját, amely engedélyezi a kódok megváltoztatását és a változások azonnali megtekintését, így mindez lehetővé válik a szerver újraindítása nélkül.
  • "Drag-and-drop" lehetőség felhasználói felületek fejlesztéséhez a WebSphere Studio frissített oldaltervezője segítségével. Ez a frissítés alapot biztosít az idén megjelenő JavaServer Faces (JSF) támogatásához. A JavaServer Faces esetében olyan szabványról van szó, amely egyszerűsíti a felhasználói felületek fejlesztését, tesztelését és kezelését. A WebSphere Studio JSF-támogatása több órás kézi kódolástól fogja megkímélni a fejlesztőket a J2EE-alapú alkalmazások felhasználói felületeinek fejlesztési feladatainak automatizálásával. Például ez az opció automatikusan generálja az adatbázisban már megtalálható meghatározásokon alapuló felhasználói adatbevitel és adat-összekapcsolás kódját.

A WebSphere Studio tartalmaz még JSR 101 és JSR 109 kivitelezéseket, amelyek segítségével a WebSphere Studio alatt egyszerűbben hozhatók létre internetes szolgáltatások a bejegyzés alatt álló J2EE 1.4 specifikációval. A JSR 101 norma az internetes szolgáltatások üzeneteinek megváltozott formátumára összpontosít, az átjárhatóság javítása érdekében. A JSR 109 célja az internetes szolgáltatások J2EE tárolóban való egységes kiaknázásának lehetővé tétele több szolgáltatón keresztül.

A WebSphere Studio támogatja a Linux és Windows környezetben való fejlesztéseket és azonnal használható a WebSphere összes konfigurációjával, beleértve a WebSphere Application Server Expresst is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.