Szerző: roberto

2003. augusztus 13. 11:35

Hamarosan megjelenik az MPlayer 1.0

Az MPlayer fejlesztői ma adták ki a népszerű unixos filmlejátszó

Az MPlayer fejlesztői ma adták ki a népszerű unixos filmlejátszó 0.91-es verzióját. A friss változat az április elején elkészült 0.90-es verzió hibajavító kiadása, és nem tartalmazza az MPlayer első generációs kódbázisába a tavasz óta bekerült újdonságokat.

Ugyanakkor a 0.90-es lejátszó -- az mplayerhq.hu-n megjelent imázsromboló megjegyzések ellenére is -- igen figyelemreméltó: gyakorlatilag az összes ismert videoformátumot képes lejátszani, és ezekhez mindenféle feliratformátumot be tud tölteni. A szokásos MPEG-változatokon, köztük a VCD és DVD-lejátszáson túl a szoftver natív kódolási és dekódolási lehetőséget biztosít az összes eddigi DivX-formátumhoz, sőt a WMV7-hez is, képes a hálózaton keresztüli lejátszásra, bővítménykezelő interfészén keresztül pedig használatba tudja venni a Windowsos kodekeket, így például a legfrissebb Windows Media és QuickTime formátumok megjelenítéséhez szükséges bővítményeket is, ráadásul megbirkózik a RealVideo anyagokkal.

A 0.91-es verzióban többek közt dokumentációfrissítések, platformfüggő javítások, videodriver-javítások és a kodekek kezelésével összefüggő javítások történtek, a részletesebb lista az mplayerhq.hu megfelelő oldalán olvasható. A hírek szerint MPlayer G1 fejlesztői ágából heteken belül várható az MPlayer 1.0 megjelenése is. A 0.91-es verzió forráskódja a szokásos letöltőhelyekről szerezhető be.

Amint az ismert, az MPlayer projekt elindítója, Gereöffy Árpád a 0.90-es verzió megjelenése után egy új, sokkal modulárisabb, átláthatóbb, jobban megtervezett médialejátszó fejlesztésébe kezdett, ezt a felhasználók MPlayer G2 néven ismerhetik, amelyből az első technológiai előzetes másfél hete jelent meg. A második generációs MPlayer még az eddigieknél is jobb audio-video szinkrontartásra képes, a különféle formátumok demultiplexálása terén is történtek változások, és a fejlesztők egy új, egységes videokimeneti interfészt hoztak létre. A program azonban még távol van attól, hogy átvegye az első generációs MPlayer helyét, hiszen nincs kész a GTK2 könyvtárra épülő grafikus felület, nincs OSD feliratkezelés sem, és hiányzik belőle az MPlayer G1-ben már megszokott lehetőségek jelentős része.

További hír, hogy a Debian Heti Hírlevél szerint a Debian következő stabil változatában is lesz MPlayer, ám a digitális médialejátszás vonatkozó szabadalmai miatt a Debiannál valószínűleg -- a SuSE Linux összeállítóihoz hasonlóan -- az MPlayer megcsonkítása mellett fognak dönteni. A lejátszó csonkítása (pl. a natív libavcodec eltávolítása) viszont nagyfokú használhatatlanságot, a kódba való esetleges disztribútori belejavítás pedig instabilitást eredményezhet, ezért a fejlesztők az elmúlt héten egy felhívást tettek közzé, amelyben arra kérik a Debian összeállítóit (is), hogy hagyják ki a rendszerből inkább a teljes MPlayert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról