Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. augusztus 29. 04:40

Drágább is lehet az olcsóbb telefonálás

A közelmúltban bevezetett mobildíjcsomagok változtatása miatt írom levelem. Most elsősorban a Pannon GSM-ről lesz szó, ügyfelükként ennek a cégnek az esetét ismerem pontosan.

A közelmúltban bevezetett mobildíjcsomagok változtatása miatt írom levelem. Most elsősorban a Pannon GSM-ről lesz szó, ügyfelükként ennek a cégnek az esetét ismerem pontosan.

Az elmúlt hetek eseménye, hogy az a szolgáltató, mely teli torokból hirdette, hogy minden ügyfelüknek másodperc alapon számláznak, úgy módosította kártyás csomagjait, hogy szeptembertől fél perc alapon számlázódnak a hívások. Mindezt pedig egy finoman fogalmazott sajtóközleménnyel vezette be (az ÁSZF-módosítás bejelentési kötelezettségének -- valószínűleg teljesen "véletlenül" -- egy szombati napon tett eleget a cég, mikor lényegesen kevesebb újságot vesznek az emberek, nem jutnak hozzá a munkahelyi példányokhoz).

Tehát a sajtóközlemény címe az alábbi: CSÖKKENTI PRAKTIKUM ÉS BEE CSOMAGJAINAK PERCDÍJAIT A PANNON GSM. A végig nagybetű a Pannon sajátja, és ez alapján írnak cikket az újságok (esetleg szó szerint közlik a sajtóhírt).

Ezt a bejelentést vessük össze az alábbiakkal:

Eddig a Classic tarifacsomagban 3 hívásirány (saját háló, más mobil, illetve vezetékes) és 2 idő volt (csúcsidő, illetve csúcsidőn, kívül -- ez utóbbi megegyezett a hétvégi díjjal is, ezért a 2 idő a 3 helyett). Ebben a tarifacsomagban a saját hálós hívások díja valóban csökkent 95-ről (másodperc alapú) 69 forintra (fél perc alapú), ill 45-ről (mp a.) 30 forintra (fél perc a.). Vélhetően az eredeti tarifát kompenzálja, hogy 30 másodperc alapú a számlázás, tehát az ügyfél semmivel sincs beljebb.

Az idegen mobilhálózatba menő hívások díja eddig csúcsidőben 95 Ft volt (másodperc alapon), szeptember 1-től szintén 95 Ft, immár fél perc alapon! A csúcsidőn kívüli hívás díja szintén változatlan maradt (55 Ft), ez is immár fél perc alapú (emlékeznek: CSÖKKENTI PRAKTIKUM ÉS BEE CSOMAGJAINAK PERCDÍJAIT A PANNON GSM).

A vezetékes irányba futó hívások csúcsidős díja az előzőhőz hasonlóan 95 Ft másodperc alapúról 95 Ft fél perc alapúra változik, tehát itt is a hívások jelentős részében a szolgáltató gazdagodik anélkül, hogy az eddigiekhez képest bármi pluszszolgáltatást nyújtana. A csúcsidőn kívüli vezetékes hívások díja még érdekesebben alakul, az eddig 45 Ft-os másodperc alapú percdíjból itt 55 Ft-os percdíj lesz fél perc alapú számlázással, tehát itt egy jelentős díjemelésről van szó (ellentétben a CSÖKKENTI PRAKTIKUM ÉS BEE CSOMAGJAINAK PERCDÍJAIT A PANNON GSM szöveggel).

A fentiekkel kapcsolatban az alábbi javaslataim vannak:

- Véleményem szerint a boltokban és reklámokban található egységáras árcédulákhoz hasonlóan itt is törvényi úton kötelezni kellene a szolgáltatókat, hogy ezentúl a percdíj mellett kötelezően (nem bolha betűkkel!!!) feltüntessék a számlázás egységét.

- Mivel a számlázás fél perc alapú lett, így az előbb említett tarifacsomaggal egy westeles vagy vodás hangpostára futás 47,50 Ft-ba kerül (!), és ebből könnyen össze lehet hozni jó párat egy hónap alatt, tekintélyes költségbe verve magunkat. Mivel sokan nem kívának a hangpostára beszélni, egyből le is teszik, mégis ez közel 50 forintukba fog kerülni ezentúl. Törvényileg, rendeletileg kötelezném a szolgáltatókat arra, hogy hangpostára futó hívás esetén figyelmeztető jelzést kelljen adniuk a szolgáltatóknak, hogy hangposta jön, és aki ezt nem kívánja igénybe venni, az díjmentesen, esetleg egy jelképes technikai összegért (max 2 Ft.) megszakíthassa azt. Jelenleg ez az előzetes figyelmeztetés tudtommal kizárólag a Pannon GSM, illetve a vezetékes Monor Telefon Társaság előfizetőinek hangpostájára futásakor valósul meg, minden egyéb esetben szeptember elsejétől kemény összegekbe fog kerülni.

- Ugyanakkor nem érzem elégségesnek, hogy a tarifatáblázat módosításának meghirdetésével kapcsolatban csak annyi kötelezettsége van a szolgáltatóknak, hogy azt 15 nappal a bevezetés előtt pár országos napilapban, valamint üzleteiben és az interneten kell közzétennie. Úgy gondolom, hogy a minimum az lenne, hogy az újságbeli megjelenést megelőző 1-2 napon belül a szolgáltatónak minden ügyfelét SMS-ben tájékoztatnia kellene, hogy a tarifák változnak, s mikor, hol tekintheti meg az új díjakat. Most még csak augusztus 26-a van, szeptember elsejéig még befuthat egy figyelmeztető SMS a változásokról, ám közvetlen ezután nehéz lesz előkaparni egy augusztus 16-i Népszabadságot, külön meg ezért az egyszeri ember nem fog elbandukolni egy bemutatóterembe (a szolgáltatók talán pont erre építenek).

- Végül csak egy költői kérdés: szeptember 1-től a(z ismét példaként használt) Praktikum Classic tarifacsomaggal Ausztrália, Finnország, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia és Észak-Írország, Németország, Norvégia, Olaszország/Vatikán, Spanyolország, Svájc, Svédország vezetékes, valamint USA összes telefonszámát 89 Ft-os percdíjért hívhatom perc alapú számlázással (a +0 szolgáltatás igénybevételével IP alapú telefonálásként pedig 79 Ft-ba kerül ez percenként, perc alapon). Mindeközben 95 Ft/perc-ért hivhatok egy magyar vezetékes számot (igaz, fél perc alapon). Miért?

Sinka Krisztián (asdf)

Szólj hozzá a fórumban!

olvasói levelek
A HWSW nem feltétlenül ért egyet a közölt olvasói levelek tartalmával. A leveleket a szerkesztőség -- a mondanivaló tiszteletben tartásával -- szerkesztett, adott esetben rövidített változatban teszi közzé. Az olvasói leveleket a kizárólag erre a célra fenntartott maskepp@hwsw.hu címre várjuk. A szerkesztőség úgy tekinti, hogy az ide küldött levelek közléséhez feladója hozzájárul, ugyanakkor a fenti címre érkezett olvasói levelek megjelentetésére a HWSW nem vállal garanciát. A közölt olvasói levelek után a HWSW semmilyen jogdíjat nem fizet, azokkal kapcsolatban kötelezettséget nem vállal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról