Szerző: Bodnár Ádám

2003. augusztus 29. 11:16

Megjelent a Kazaa fájlcserélő prémium változata

Tegnap megjelent a népszerű Kazaa fájlcserélő szoftver prémium változata. A 29,95 dollárért megvehető Kazaa Plus nem tartalmaz hirdetéseket, ráadásul több és fejlettebb szolgáltatást kínál az ingyenes változatnál.

Tegnap megjelent a népszerű Kazaa fájlcserélő szoftver prémium változata. A 29,95 dollárért megvehető Kazaa Plus nem tartalmaz hirdetéseket, ráadásul több és fejlettebb szolgáltatást kínál az ingyenes változatnál.

A Kazaa Plus egyszerre akár 40 forrásból is képes a letöltésre -- az ingyenes változatban ez négyötödével kevesebb. A fizetős változatban a keresés is sokkal könnyebb és több találatot is ad -- egyes esetekben akár majd' tízezret. A Kazaa Plus a fejlesztők szerint fejlett vírusvédelemmel bír és emailen keresztül technikai támogatás is jár hozzá. Természetesen a Kazaa inegyenes változata továbbra is elérhető marad.

A Kazaa a zeneipar elsőszámú mumusa, hiszen a Napster bezárása óta ez a legnépszerűbb fájlcserélő szolgáltatás, amelyen eddig még a legdörzsöltebb szakembereknek sem sikerült jogi fogást találni. A szolgáltatást üzemeltető Sharman Networks vanuatui székhelyű, Ausztráliában működik és szerverei is az Egyesült Államokon kívül találhatók. A Kazaa kliensprogram májusban az ICQ-t megelőzve minden idők legnépszerűbb ingyenes szoftverévé vált.

A zeneipar egyelőre nem tudta eltéríteni a felhasználókat az ingyenes fájlcserélők használatától. A Yankee Group felmérése szerint 2001-ben az internetezők összesen 5,16 milliárd fájlt cseréltek az ingyenes szolgáltatásokon keresztül és 2005-re ez a szám várhatóan 7,44 milliárdra növekedik.

Az amerikai lemezkiadók szövetsége (RIAA) szerint 2000-ben és 2001-ben az internes fájlcserélő hálózatok 5 százaléknyi bevételtől fosztották meg a zeneipart. Bár a forgalom csökkenése számos más oknak is betudható, a Yankee Group elemzése is megerősíti, hogy a fájlcserélő hálózatok hatása jelentős.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról