:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. augusztus 25. 09:55

Bemutatta első linuxos mobiltelefonját a Motorola

A Motorola pénteken, a Taipei International Telecommunications & Networking Show előestéjén mutatta be új mobiltelefonjait, köztük a Linux operációs rendszert futtató A760 modellt. Jelenleg a Motorola az egyetlen jelentős mobiltelefon-gyártó, amelynek terveiben szerepelt a szabad operációs rendszer használata.

A Motorola pénteken, a "Taipei International Telecommunications & Networking Show" előestéjén mutatta be új mobiltelefonjait, köztük a Linux operációs rendszert futtató A760 modellt. Jelenleg a Motorola az egyetlen jelentős mobiltelefon-gyártó, amelynek terveiben szerepelt a szabad operációs rendszer használata.

A Motorola A760 egy csúcskategóriás készülék, amely többek között színes kijelőt, digitális kamerát, videolejátszót, azonnali üzenetküldő alkalmazást, valamint Java programok futtatásához szükséges környezetet tartalmaz. A vállalat feltett célja, hogy a jövőben nem csak felső kategóriás, hanem olcsóbb mobiltelefonjai is Linuxra épüljenek.

A Motorola nem fejleszt saját Linux-disztribúciót, hanem a kifejezetten beágyazott eszközökbe szánt szoftverekkel foglalkozó MontaVista Software termékét használja majd. A MontaVista még januárban jelentette be, hogy hamarosan elkészül kifejezetten mobiltelefonokba szánt Linux-disztribúciójával.

Az amerikai mobiltelefon-gyártó szerint a Linux elsősorban azért jó választás, mert csökkenti a fejlesztési költségeket és a fejlesztésre fordítandó időt, ugyanis az operációs rendszer már számos olyan elemet tartalmaz, amelyet egyébként a telefon gyártójának kellene megírnia.

Az IDC elemzőcég szerint 2006-ban -- a Nokia 3650, Nokia 7650 és Sony Ericsson P800 telefonokban is megtalálható -- Symbian OS lesz az okostelefonok legelterjedtebb szoftvere. Az IDC úgy véli, hogy a Symbian OS részesedése három év múlva eléri az 53 százalékot, a Microsoft Smartphone-é a 27 százalékot, a Palm OS-é a 10 százalékot, a Linuxnak azonban be kell érnie 4 százalékkal.

A Motorola A760 eleinte csak Ázsiában lesz kapható, amerikai és európai premierjére csak később kerül sor. A készülék áráról egyelőre nem áll rendelkezésre információ.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.