Szerző: roberto

2003. augusztus 29. 22:29

A tiltakozások hatására elhalasztják a hétfői szavazást az európai szoftverszabadalmakról

[LWN, HWSW] A Linux Weekly News információi szerint szeptember

[LWN, HWSW] A Linux Weekly News információi szerint szeptember 22-re vagy még ennél is későbbre (a dátumot csak a jövő héten fogják nyilvánosságra hozni) halasztották a szoftverszabadalmak kérdését szabályozó új európai törvénytervezet szavazását. Az algoritmusok szabadalmaztathatóságára vonatkozó készülő európai szabályozás híre élénk vitákat váltott ki az elmúlt évben, a szabad és nyílt forráskódú szoftverek pártolói, valamint a kisebb szoftvergyártó vállalatok vehemensen tiltakoznak a számítógépes programkódok szabadalmi oltalom alá helyezhetősége ellen, míg az IT-óriások a szabadalmaztatható szoftver fogalmának minél átfogóbb definícióját látnák szívesen a törvényben.

A törvénytervezetet az Európai Parlament Jogi Ügyi és Belső Piaci Bizottsága (JURI, Committee on Legal Affairs and the Internal Market,) állította össze, amit egyébként az állandó bizottság elnökének a neve után McCarthy-javaslatként is emlegetnek. A tervezetről való szavazást -- részben a sokasodó módosító indítványok miatt -- az idén már többször is elhalasztották, legutóbb június harmincadikáról szeptember elsejére. A mostani halasztás mögött az olaszországi Szabad Szoftver Egyesület (Associazione Software Libero, www.softwarelibero.it) friss sajtóközleménye szerint a Szabad Információs Infrastruktúráért Alapítvány (Foundation for a Free Information Infrastructure, FFII) által szervezett eheti demonstrációk és az alapítvány lobbizása áll. A brüsszeli utcai tiltakozásról, illetve az ezzel párhuzamosan a világhálón megindult tiltakozásról korábbi hírünkben számoltunk be.

Eörsi Mátyás, az SZDSZ képviselője, az Európai Liberális, Demokrata és Reformpárt strasbourgi megfigyelője lapunknak elmondta, hogy még van remény arra, hogy a kérdésről való szavazáskor az Európai Parlament elfogadja a McCarthy-javaslat valamelyik módosító indítványát is, annak ellenére, hogy a JURI azok elutasítása mellett foglalt állást. Elméletileg a szeptember végi szavazáson olyan eredmény is születhet, amely kielégítheti a szoftverszabadalmak ellen tiltakozók egy részének igényeit, ám a magyar megfigyelők szerint a szoftverszabadalmak intézményének európai bevezetését borítékolni lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.