Szerző: Ady Krisztián

2003. augusztus 5. 12:31

4000 egyéni állománycserélő felhasználót készül beperelni a Landwell Spanyolországban

[News.com] A világszerte mintegy 2850 jogászt, ügyvédet foglalkoztató Landwell, a PricewaterhouseCoopers jogi vállalata nem kevesebb, mint 4000 egyéni felhasználót, peer-to-peer (P2P) állománycserélő programot alkalmazó, komoly töltögetőt készül beperelni Spanyolországban. Ha a cég végrehajtja vállalkozását, ez lesz a legnagyobb per Európában, melyet valaha P2P felhasználók ellen indítottak.

[News.com] A világszerte mintegy 2850 jogászt, ügyvédet foglalkoztató Landwell, a PricewaterhouseCoopers jogi vállalata nem kevesebb, mint 4000 egyéni felhasználót, peer-to-peer (P2P) állománycserélő programot alkalmazó, "komoly töltögetőt" készül beperelni Spanyolországban. Ha a cég végrehajtja vállalkozását, ez lesz a legnagyobb per Európában, melyet valaha P2P felhasználók ellen indítottak.

A Landwell egy egyszerű trükk segítségével szerezte meg a felhasználók IP-azoosítóit és egyéb adatait: a cég szakemberei a P2P programok régebbi változatait használták, melyek kevesebb adatot titkosítottak és esetenként több személyes információt nyújtottak a felhasználókról, mint a legújabb változatok.

A Landwellnek a spanyol "Technological Investigation Brigade" (BIT) nyújtott jelentős segítséget a jogdíjakat sárba tipró felhasználók leleplezésében, a vállalat várhatóan a jövő hónapban nyújtja be keresetét a bíróságra. Ez a lépés a P2P történelem legnagyobb perét vonhatja maga után, ugyanis a sokat kritizált RIAA, az amerikai lemezkiadók szövetsége is "csupán" néhány száz egyéni felhasználót perelt be napjainkig.

Elemzők és civil szervezetek azonban rendkívül szkeptikusan tekintenek a Landwell ténykedésére. A spanyol tövények szerint ugyanis csak az vádolható a szerzői jogok megsértésével, aki kereskedelmi hasznot is húz -- magyarul pénzért értékesít -- a letöltött jogdíjköteles javakból. Az ország törvényei szerint tehát a P2P programok működtetése önmagában, bizonyos körülmények között teljesen legális.

Az ügyben eljáró Xavier Ribas, a Landwell ügyvédje szerint azonban a szórakoztatóipari termékek esetében más a helyzet. Egy film vagy dal ingyenes "megszerzése" és lejátszása, megnézése, meghallgatása könnyen kimutatható veszteséget okoz a jogdíj tulajdonosának.

A spanyol "Asociacion de Internautas", Internetezők Szövetsége szerint valószínűtlen, hogy a megszerzett adatok alapján a Landwell képes lesz azonosítani az egyedi felhasználókat. Véleményük szerint a vállalat által megszerzett IP-címek és becenevek elégtelenek a vádak bizonyításához, a felhasználók egyértelmű azonosításához.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról