Szerző: Budai Péter

2003. augusztus 27. 18:26

Bemutatkozik a Microsoft Office 2003

Várhatóan ősszel jelenik meg a Microsoft új irodai programcsomagja. Cikkünkben a csomag béta 2 változata alapján részletesen bemutatjuk az Office alkalmazások legújabb verzióit és a hozzájuk kapcsolt technológiákat.

A Microsoft Office következő generációjának megjelenését és bétatesztjét nagy figyelemmel követi a számítógépes szaksajtó és a számítástechnikai szoftverekkel foglalkozó vállalati szegmens is. Mivel a korábbi Office-verziók közötti különbségek a végfelhasználók számára szinte észrevétlenek maradtak, így feltétlenül időszerű volt a Microsoft részéről, hogy a jelenlegi felhasználói igények alapján nagyságrendekkel hasznosabbá és láthatóan újszerűvé tegye a következő verziót. Korábban is megfigyelhető volt az Office termékcsalád bővülésének egyre gyorsuló folyamata, azonban sokak számára az Office elnevezés kapcsán kizárólag a Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Outlook Express és az Access alkalmazások egy csoportja jut eszébe.

Az elmúlt évek során egyértelműen kiderült, hogy a Project, a Visio, a Publisher, a FrontPage és a SharePoint Portal Server is az Office részévé válik, habár a termékek elnevezése ezt még nem minden esetben támasztotta alá. A legújabb Office-verzió azon kívül, hogy tartalmazza az összes eddig felsorolt program jelentősen felújított változatát, új lehetőségeket felkínáló alkalmazásokkal is kiegészült. Érdemes megfigyelni, hogy a Microsoft minden egyes Office termékének létjogosultságát életszerű otthoni és vállalati munkafolyamat segítségével támasztja alá. Ugyanígy minden új funkció is valós felhasználói igényeket elégít ki.


Az új Word

A Microsoft jelenlegi stratégiája elég szokatlan lehet azok számára, akik csak úgy gondolnak a cégre, mint a DOS és a Windows operációs rendszerek alkotójára, esetleg pár irodai szoftver létrehozójára. A törvényhozás és a konkurencia is többször a figyelem középpontjába állította a Microsoftot, amiben szerepet játszott a Microsoft rohamosan bővülő termékpalettája is. Mindig az aktuális igényeket követve fejlesztik ki a szoftverek legújabb verzióit, és ezáltal a jelenkor kiemelt kérdéseire, például az egységesítésre és az integrációra is nagy hangsúlyt fektettek. A .Net és az új Windows Server Rendszer, az Office Rendszer stratégia is arra épül, hogy a termékek egymásba épülve és egymás képességeit hatékonyan kihasználva nyújtsanak teljes körű megoldást a lehető legtöbb problémára, így nem is könnyű megállapítani, hogy például a SharePoint Portal Server az Office Rendszer, a Windows Server Rendszer, vagy mindkettő része-e.

Ebben a cikkben a teljes Office Rendszer kerül bemutatásra, valamennyi felvonultatott alkalmazás és technológia ismertetésével.

[oldal:Felhasználói igények áttekintése]

Manapság -- különösen linuxos rendszereken -- széles körben elterjedtek az olcsó, vagy akár ingyen beszerezhető irodai szoftvercsomagok. Ezek az alkalmazások minőség terén is képesek tartani a versenyt a komolyabb összegekért, nagyobb cégek által kifejlesztett alkalmazásokkal szemben, mivel könnyen részt vehet szinte bárki azok fejlesztésében, és így minden felhasználói igény gyorsan beépülhet a végleges szoftverbe. A Microsoft Office Rendszer két szempontból is komoly versenytársa az ingyenes rendszereknek: elsősorban ez a világszerte a legismertebb és legelismertebb irodai szoftverrendszer, másodsorban rengeteg ember dolgozik rajta, beleértve a piackutatást, a minőségellenőrzést és az értékesítést is. Visszatérő kérdés, hogy vajon az ingyenes szoftvereket fejlesztő programozók és szakemberek, vagy a rendezettebb körülmények között, céges kereteken belül dolgozó alkalmazottak hoznak-e létre jobb terméket, illetve melyik megoldás értékesíthető könnyebben.

Jelenleg a következő fontosabb igények merülnek fel az irodai szoftvercsomagokkal szemben:

  • dokumentumok, táblázatok, prezentációk, ábrák létrehozása, az azokhoz szükséges információ összegyűjtése
  • kapcsolattartás személyekkel, üzleti partnerekkel, munkatársakkal, beleértve üzenetek és dokumentumok szállítását és a hatékony csapatmunkát is
  • folyamatirányítás, feladatok nyilvántartása, általános menedzsment feladatok támogatása
  • internetes oldalak, portálok létrehozása, karbantartása
  • adatbázisok létrehozása, karbantartása
  • az összes alkalmazás felhasználói felületének a lehető legegyszerűbbé és egységessé tétele, az alkalmazások közötti hatékony adatáramlás támogatása
  • az összes alkalmazás és technológia teljes testreszabásának, külső programozásuk támogatása

A korábbi Office-verziókkal ellentétben az új Office Rendszer tervezésében mindezen igényeket együttesen vették figyelembe. Például eddig egy dokumentum elkészítéséhez nem állt semmilyen olyan eszköz sem rendelkezésre, amely a dokumentumban szereplő információ összegyűjtésében és megtervezésében segített volna. Adott esetben egyszerűbb volt külön elektronikus dokumentumokba, vagy éppen fizikai papírra jegyzetelni. Arra sem volt hatékony módszer, hogy másoktól elektronikus úton szerezzük meg a számunkra szükséges információt, amit a végleges dokumentumban szeretnénk megjeleníteni. Ugyancsak komoly nehézségek árán lehetett volna elérni, hogy ezen információk megváltozása maga után vonja a dokumentum megfelelő részeinek változását is. Az Office Rendszer két alkalmazást is kínál az előbb felvázolt problémakörre, az Office OneNote 2003-at, amely jegyzetelésre használható, és az Office InfoPath 2003-at, amelynek segítségével könnyedén juthatunk hozzá a számunkra szükséges információmennyiséghez kollégáktól, üzletfelektől.

Hasonló módon, valamennyi Office alkalmazás átesett olyan változtatásokon, amely könnyebbé teszi a legtöbb irodai tevékenység számítógéppel támogatott elvégzését; ezekre a következő oldalakon részletesen kitérünk.

[oldal:A béta csomag, Technical Refresh]

Márciusban a Microsoft 500 000 darab csomagot küldött szét világszerte a rendszer beta 2 verziójából. A csomag nagyon mutatós, és a szoftvereken kívül, melyek összesen 12 CD-n érkeztek, átfogó dokumentációt is tartalmaz a fennmaradó 3 CD-n. Sajnos a Visio 2003, a Project 2003 és a Data Analyzer 2003 nem található meg benne. A Project 2003-ból és a Data Analyzer 2003-ból még a mai napig sem áll rendelkezésre tesztelhető verzió. A beta 2 még láthatóan nem egy végleges rendszer, mivel az alkalmazások többségének nem készült el a súgója, és rögtön feltűnő hibákkal találkozhatunk használata során.

A Microsoft Office Rendszer beta 2 csomag a következő összetevőket tartalmazza:

  • Demo CD
  • Evaluation CD
  • Developer Resource CD
  • Office 2003 Core Applications (Word, Excel, PowerPoint, Access, Outlook) beta 2
  • Language Pack 1-2 beta 2
  • Office Publisher 2003 beta 2
  • Office FrontPage 2003 beta 2
  • Office InfoPath 2003 beta 2
  • Office OneNote 2003 beta 2
  • Office Outlook 2003 with Business Contact Manager beta 2
  • SharePoint Portal Server "v2.0" beta 2
  • Windows SharePoint Services beta 2
  • Windows Server 2003 RC2
  • Exchange Server 2003 beta 2

Nemrégiben került ki a Microsoft honlapjára az Office Rendszer Technical Refresh-e, amely a bétatesztelés során kiszűrt hibák javításain kívül a Visio 2003 Professionalt is tartalmazza. A cikk a Technical Refresh feltelepítése utáni állapotról készült.

Több mint két hét használat után elmondható, hogy a jelenlegi verzió stabil. Nem valószínű, hogy a boltba kerülő változatok lényegesen el fognak térni tőle kinézetben, vagy funkcionalitásban. A rendszer megjelenésének időpontjáról egyelőre nem jelent meg hivatalos információ. Márciusban még a nyár végére ígérték a megjelenést, de a jelenlegi helyzetben valószínűsíthető, hogy csak szeptember-október magasságában lesz kapható a végleges változat.

[oldal:Telepítés, felület]

Az Office 2003 telepítése nem nyújt semmilyen meglepetést. Az alkalmazások aktivációt igényelnek, mint a legtöbb Microsoft-termék, ám ez nagyobb cégek esetében kikerülhető, mivel ilyenkor nem lenne célszerű többszáz számítógépre egyenként aktiválni a terméket. Ilyenkor alkalmazható az Enterprise By-Pass Suite Product Key, egy hagyományos szériaszám, melyet ha telepítéskor használunk, kiváltjuk vele a máskülönben elkerülhetetlen aktivációt.

A korábbi verziók az Office alkalmazások parancsikonjait közvetlenül a start menü legfelső szintjére tették, a Microsoft Office 2003 ezzel szemben külön Office mappát hoz létre, és minden alkalmazás parancsikonját oda helyezi el. Ez követendő példa kellene, hogy legyen minden más Windows-alapú szoftver számára is.


Az Office mappa a Start menüben

A telepítő létrehoz egy MSOCache nevű konyvtárat a merevlemez gyökérkönyvtárában, ahol a telepítésnél is használt fájlokat tárolja, így nem szükséges megkeresni a CD-t, ha valami új funkciót szeretnénk utólag feltelepíteni. Ez a megoldás nem túl elegáns. Egyrészt nem ok nélkül választja ki a felhasználó telepítésnél, hogy mi kerüljön fel a rendszerére, másrészt nem a legszebb megoldás, ha egyes alkalmazások a felhasználó megkérdezése nélkül a gyökérkönyvtárba másolgatnak fájlokat, vagy hoznak létre ott könyvtárakat, különösen, ha erre nincs is feltétlenül szükség. A telepítés végén van ugyan lehetőség ezeknek az ideiglenes fájloknak a törlésére, azonban így sem tűnik el az MSOCache. Remélem, ha lesz is ilyen könyvtár a végleges verzióban, akkor az legalább a Program Files könyvtáron belül lesz megtalálható.

Az Office 2003 alkalmazásainak felülete nem sokat változott, szinte csak a felületi elemek kinézete különbözik az eddig megszokottól. A felület színe függ attól, hogy milyen operációs rendszert és megjelenítési sémát használunk, így az XP-t használó felhasználók többsége a kékes, míg a korábbi Windows-felületeket kedvelők szürke felülettel fognak találkozni.


Az Office felülete

Átalakult az alapesetben jobb oldalon található súgó panel is, amely korábban külön ablakban foglalt helyet. Ezen a panelen meg lehet nézni a vágólap tartalmát is, vagy akár konkrét segítséget is kaphatunk a leggyakoribb problémákhoz. Igaz, hogy a súgó tartalmojegyzéke és indexe ezen a panelen található, azonban ha egy súgótémát meg akaruk nézni, akkor a segítség egy külön ablakban jelenik meg. Ez utóbbi megoldás a korábbi Office-verziókat idézi.

Csodálkozom azon, hogy az Office 2003 nem követi a Microsoft Visual Studio .Net felületkialakítási logikáját, ami tapasztalataim szerint a legrugalmasabb és legkényelmesebb megoldás a hierarchikus és több ablakot tartalmazó programok számára. Mindkét programcsomag esetében több, egymástól lényegesen eltérő alkalmazás együttes használata a cél, mégis az Office 2003 programjai nem integrálódnak össze egy felületbe, csak egyformán néznek ki. A súgó is sokkal kényelmesebb lehetne, ha olyan rugalmasan lehetne kezelni az ablakokat, mint a Visual Studio .Netben. Azt is furcsállom, hogy nem vették át az ott használt projektkezelést, amivel könnyedén lehetne több, akár különböző formátumú dokumentumot is hierarchikusan egy egységként kezelni.

Lehetséges, hogy a jövő Office alkalmazásai már az itt felmerült kérdésekre is választ adnak, de az Office 2003 felülete nem más, mint az Office XP felületének minimálisan átalakított változata.

[oldal:Újdonságok általában]

Az Office 2003-ban központi szerepet tölt be az XML. A legtöbb alkalmazás képes XML-alapú fájlból dolgozni, és így lehetőség nyílik az adatok rugalmas szállítására, sokrétű felhasználására.

Az XML nagy vonalakban egy olyan szabvány, amely adatok tárolására nyújt egységes megoldást. XML segítségével bármilyen adatstruktúra tárolható egy egyszerű szöveges fájlban, aminek belső szerkezete kicsit emlékeztet a HTML-re. Az XML nem tartalmaz információt a benne tárolt adatok megjelenítésének mikéntjéről. Az XML fájl már magát az adatmennyiséget is tartalmazza, míg az XML séma (XML Scheme, XSD) csak az adatok tárolásának formátumát írja le. Az XML szabvány előnye, hogy világszerte mindenki elfogadja és támogatja, ezenkívül bármilyen adattípus tárolására alkalmas.


XML-kezelés a Word 2003-ban

Szintén több Office 2003 alkalmazás támogatja egyes képességeinek Web Service-ként történő kiajánlását. A Web Service egy olyan interneten keresztül elérhető szolgáltatás, melyet szabványos eszközökkel el lehet érni, például SOAP, WSDL, XML felhasználásával. Ez azt jelenti, hogy mindenki számára elérhetővé lehet tenni tetszőleges programrészeket, számításokat anélkül, hogy különösebben foglalkozni kellene azzal, hogy milyen kliensprogrammal éri el a végfelhasználó a Web Service-t. A Web Service-ek létrehozása általában komolyabb programozási feladat, azonban az Office 2003 lehetővé teszi általános Web Service-ek használatát, testreszabását, mélyebb programozási ismeretek nélkül is.

Új képessége még az Office alkalmazásoknak az IRM (Information Rights Management, információjog-kezelés) támogatás is, amelynek segítségével meg lehet határozni, hogy kik nyithatnak meg, szerkeszthetnek, vagy nyomtathatnak ki egy adott dokumentumot, e-mailt. Ez a védelem teljesen független a hálózati jogrendszertől, vagy akár a fájlrendszer saját biztonsági megoldásaitól is, itt maga a dokumentum tartalmazza az összes biztonsági beállítást. Még azt is meg lehet oldani, hogy csupán a dokumentum egy adott részének tiltjuk le a módosítását.

Közös tulajdonsága még az Office 2003 alkalmazásoknak, hogy mindannyian képesek használni a Windows SharePoint Services által felajánlott szolgáltatásokat, aminek köszönhetően létrehozhatóak közös tárhelyek dokumentumok számára. Ezeken a tárhelyeken a csoportos munkához szükséges valamennyi funckió elérhető.

A Microsoft Tablet PC stratégiájával összhangban a legtöbb új Microsoft-termék támogatja a digitális toll (Pen, Ink) használatát, így bevihető kézírás vagy rajz az egér vagy a billentyűzet segítsége nélkül. A digitális toll használható mutatóeszközként is az egér helyett. A bevitt szövegképet szerkeszthető szöveggé is át lehet alakítani, azonban ez a funkcionalitás csak Tablet PC-ken érhető el.

[oldal:Microsoft Office Word 2003, Excel 2003, PowerPoint 2003, Access 2003]

Mivel a szöveszerkesztés, táblázatkezelés és kiadványszerkesztés aligha tekinthető gyorsan fejlődő területnek, az e célra használható programok nem nyújtanak jelentős újdonságokat azon kívül, hogy mind az új Office-magra épülnek, amely lehetővé teszi számukra XML adatok kezelését és a hatékony csapatmunkát. Nem várható el az irodai szoftvereket használó emberektől, hogy az új Office megjelenésével egy teljesen új felület, vagy egy gyökeresen eltérő működésű program használatát sajátítsák el, éppen ezért mindent a megszokott helyen találunk, és a kezelés sem változott észrevehető mértékben. A következő pár sorban csak a jelentősebb változásokra, és az új eszközökre térek ki.

Microsoft Office Word 2003
A Word 2003-ban átalakult a korrektúrázás és a megjegyzések elhelyezésének támogatása. Az új megoldások segítségével sokkal könnyebb nyomon követni a dokumentum változásait, és jobban ki vannak emelve a megjegyzések. A Word 2003 képes XML fájlba menteni a dokumentumokat, ezenkívül a program teljesértékű XML-szerkesztőként is működik. XML sémák segítségével teljes Word dokumentumok konvertálhatóak XML adatlapokká, ezáltal a dokumentumok tartalma univerzálisan kezelhető, szerkeszthető tetszőleges eszközökkel is.

Microsoft Office Excel 2003
Továbbfejlesztették az Excel által támogatott statisztikai függvényeket és a SmartTags-kezelést. Lehetőség van továbbá kiajánlani SharePoint honlapra az Excel dokumentumok meghatározott részeit, így könnyen készíthetőek olyan dinamikus listák, amelyek forrása egy Excel fájl. Az Excel 2003 is képes XML alapú fájlok használatára.


XML importálása Excel 2003-ban

Microsoft Office PowerPoint 2003
A PowerPoint 2003-mal a felhasználók közvetlenül CD-re menthetik a prezentációikat a PowerPoint megjelenítő alkalmazással együtt. A Windows Media Player teljesen beintegrálódott a PowerPoint 2003-ba, aminek a segítségével akár teljes képernyőn is lehet filmet lejátszani, és ugyanúgy lehet kezelni a lejátszást, mint a Media Playerben. Egyszerűbbé tették a diavetítés felhasználói felületét, így könnyebb a prezentáció lapjai között navigálni, és immár a PowerPoint is képes a SmartTags használatára.


PowerPoint 2003

Microsoft Office Access 2003
Az alkalmazás újdonságai közül talán a legfontosabb, hogy leegyszerűsödött az adatbázis biztonsági mentésének folyamata, és minden téren nőtt a hibák észlelésének és azok automatikus javításának támogatása. Meg lehet nézni az adatbázis objektumainak egymástól való függését is.

[oldal:Microsoft Office Outlook 2003, Business Contact Manager]

Az Office Outlook 2003 egyike azoknak a programoknak az új Office családon belül, amely miatt érdemes lehet lecserélni az Office XP-t, vagy az annál korábbi változatot. Ez az egyetlen olyan alkalmazás, amelynek jelentősen átalakult a felhasználói felülete, ugyanakkor természetesen lehetőség van a megszokott, régebbi felület visszaállítására is. Az új felületen a levél szövege -- alapbeállítások alkalmazása esetén -- a képernyő jobb felét foglalja el, és a levelek listája ettől balra, egy függőleges orientációjú panelen található. A levelek hierarchiájának megjelenítésére szolgáló panel helye változatlanul a bal felső sarokban található. Ezzel a megoldással egyszerre sokkal többet lehet látni a levél tartalmából, és gyorsabban lehet használni a levelek listáját is.

A világhálón egyre jobban terjedő kéretlen levelek ezreitől menthet meg minket a Junk E-mail filter, amely segít egyes személyek, domainek feketelistára helyezésében. A feketelistán lévő személyektől kapott levelek a Junk E-mail mappába kerülnek, ahol a véletlenül szemétnek nézett leveleket is lehetőség van később elolvasni, vagy pedig véglegesen törölni. Az alapbeállítások használata esetén a levelekbe belinkelt webes tartalom nem jelenik meg és nem is töltődik le.


Az Office Outlook 2003

Hasznos még továbbá, hogy minden levelet el lehet látni megjegyzésekkel, illetve flagekkel. A flagekkel megjelölt levelek egy összefésült listában megjeleníthetőek, és akár különböző flag-csoportok is létrehozhatóak, melyeket az Outlook 2003 különféle színekkel jelöl. Ezt akkor érdemes használni, ha például egy levélre szeretnénk válaszolni, de pillanatnyilag nincs rá idő.

A levelek bármely adatuk alapján rendezhetőek, kereshetőek és szűrhetőek. Létre lehet hozni olyan keresési mappákat is, amelyek a gyakran használt keresési feltételeinket tartalmazzák, ezzel a keresések bármikor megismételhetőek. Kezdetben három keresési mappa áll rendelkezésre, az első a flag-gel megjelölt, a második a nagyobb méretű, a harmadik pedig a még olvasatlan leveleket listázza ki. Az is megoldható, hogy a leveleket faszerűen lássuk, ahol minden válaszlevél a hozzá tartozó üzenet alatt találaható. Felettébb kellemes felület áll rendelkezésre az ismerőseink, kapcsolataink kezelésére is.


Információk a címzettről

A Business Contact Manager az Outlook 2003 kiegészítése, amit vállalati ügyeket intéző felhasználók számára fejlesztettek ki. Gyakorlatilag egy kisebb CRM (Customer Relationship Management) rendszer tudásával bővíti ki az Outlook 2003-at, ami néhány fős kereskedelmi csapattal rendelkező cégeknek ideális, és költséghatékony megoldást nyújt az ügyfelekkel történő üzletmenet folyamatos figyelemmel kísérésére. Nagyobb cégek esetében érdemesebb a Microsoft, vagy egyéb gyártók CRM megoldásait használni. Sok lehetősége közül talán a legérdekesebb, hogy minden egyes üzleti partnerünkkel folytatott valamennyi beszélgetésünket, levelezésünket, és megjegyzésünket eltárolhatjuk, aminek segítségével pillanatok alatt meg tudjuk állapítani, hogy vannak-e elvégzendő teendőink az adott személlyel kapcsolatban, vagy akár hosszú hónapokkal korábban lezajlott tárgyalásokat is könnyedén fel tudunk eleveníteni.

A SharePoint integráció felhasználásával még különböző csoportok vagy személyek naptára, időbeosztása is összeegyeztethető, így hatékonyan meg lehet határozni az esetleges közös találkozások, munkamegbeszélések időpontját.

[oldal:Microsoft Office FrontPage 2003]

A weboldalak készítésére is kifinomultabb eszközök állnak rendelkezésre az Office Frontpage 2003 használatával. Az eddig talán legnehezebben kivitelezhető feladatok -- különösen a pixelpontossággal beállított táblázatok és képek kezelése -- sokkal könnyebbé váltak. Nem szükséges minden böngészőn és ablakméreten manuálisan kipróbálni az elkészült oldalakat, mivel erre a FrontPage 2003 is képes, és az is megadható, hogy milyen célböngészőre fejlesztünk. A pozícionálásra precíz vonalzó és rács is használható.

Nőtt a beépített dinamikus sablonok száma, és lehetőség van az oldal szerkesztése közben logikai rétegek létrehozására, így az eltérő funkciójú képeket, szövegeket teljesen függetlenül lehet kezelni az oldal többi részétől. Ez DHTML-en keresztül tetszés szerint testreszabható.


Az Office Frontpage 2003 logója

Ha egy létező weboldal lemásolása a cél, vagy esetleg annak felújítása, akkor az adott oldal képként a háttérbe helyezhető tervezési időben, így egyszerűen le lehet másolni azt, akár pixelpontossággal is. A FrontPage 2003 a CSS (Cascading Style Sheets) erőteljes használatával csökkenti a HTML fájlok méretét, és egységesíti a stílusok felhasználását egy projekten belül. Képek beimportálásánál a program előre leírja, hogy az hogyan fog megjelenni a HTML oldalon, és milyen formátumban, milyen módon lesz lementve az oldallal együtt. A képeket nem csak a hozzájuk rendelt alkalmazásokkal lehet megnyitni és szerkeszteni, hanem bármilyen általunk beállított programmal. Könnyen beszúrhatóak Macromedia Flash objektumok is.

Az osztott nézet használatával egyszerre látható a HTML oldal forrása és az oldal végleges képe. A tervezési nézetben az objektumok tulajdonságainak megváltoztatása azonnal látható hatással van a kódra is. A Quick Tag Selector és a Quick Tag Editor is nagy segítség lehet szerkesztés közben.

A FrontPage 2003-ban egyszerű szövegfájlokat is lehet szerkeszteni, tehát nem szükséges más felületet használni a JavaScript, XML, XSLT, stb. fájlok megjelenítéséhez és módosításához. A végleges HTML automatikusan optimalizálható, ami az összes szükségtelen tag eltűntetésével, és a megjegyzések eltávolításával jár. Az IntelliSense technológia JScript és VBScript kódok esetében is működik, de természetesen ez alól a hagyományosabbnak tekinthető HTML, CSS, XSL formátuomok sem jelentenek kivételt. XSLT fájlok is készíthetőek, ezekkel az XML alapú adatok megjelenítése állítható be.

A FrontPage 2003-tól kezdve megszűnik a FrontPage-kiterjesztések (extensions) támogatása, az új, moduláris kiterjesztés-kezelési rendszer szükségtelenné teszi a webbel, és különösen az Internet Information Serverrel kapcsolatos szolgáltatások FrontPage-en keresztüli elérését. Megijedni azonban nem kell: minden korábbi alkalmazás és oldal működni fog a 2003-as verzióval is, mindössze a háttérben zajló mechanizmusok változtak meg.

[oldal:Microsoft Office OneNote 2003]

A OneNote 2003 az Office programcsomag legyegyszerűbb és legkisebb tudású alkalmazása, mégis, sokaknak -- köztük nekem is -- nagy örömet jelentett a használata. Mindig is komoly probléma volt megtalálni a számítógéppel készített jegyzeteket, mivel azokat eddig csak külön dokumentumokba, szövegfájlokba volt érdemes elmenteni, azok pedig a számítógépen vagy a hálózaton bárhol lehettek. Sokszor még papírra is kényelmesebb jegyzetelni, vagy a sürgős feladatok listáját rögzíteni, mint emiatt egy Word dokumentumot, vagy egy egyszerű szövegfájlt létrehozni, szerkeszteni, majd elmenteni.

Az Office OneNote 2003 egy digitális jegyzettömb, ami egységes megoldást nyújt valamennyi jegyzet, megjegyzés, vagy feladat bevitelére, tárolására és előkeresésére. Használata során létrehozhatóak külön noteszek, minden noteszen belül tetszőleges számú és tartalmú oldallal, fa-hierarchiába rendezhetően.


Az Office OneNote 2003

Az oldalakra bármely Office alkalmazásból be lehet illeszteni bármilyen objektumot, és ugyanígy lehetőség van a notesz tartalmának Office alkalmazásokba másolására. Nincs szükség elmenteni a változtatásokat, és a notesz tárolási helyét, fájlnevét sem kell megadni; minden információ automatikusan bekerül a központi OneNote adatbázisba.

Szöveg és objektumok beszúrásán, szerkesztésén kívül felsorolások és feladatlisták is készíthetőek. A feladatlisták gyakorlatilag egyszerű jelölőnégyzetekkel (checkbox) ellátott listák, ahol minden egyes sorhoz tartozó négyzetbe elhelyezhető egy pipa. A OneNote 2003 kérésre összegyűjti a feladatok listáját, és így könnyen áttekinthető az összes hátralévő feladat a jegyzetek egyenkénti átnézése nélkül.

Tablet PC felhasználók kézírást is tárolhatnak a noteszek oldalain, és át is alakíthatják a képként eltárolt szöveget szerkeszthetővé. Egérrel is van lehetőség rajzolgatni a noteszbe, de az esetlegesen így készített kézírásos szöveget nem lehet átalakítani, csak ha valóban Tablet PC-t használunk.

[oldal:Microsoft Office InfoPath 2003]

Az InfoPath 2003 egyike az Office Rendszer új alkalmazásainak. Célja, hogy egységes és könnyen használható felületet és eszközöket biztosítson valamennyi szükséges információ összegyűjtéséhez. Mindez dinamikusan léterehozható formanyomtatványokkal és XML alapú adattárolással valósul meg, ezért az így beszerzett információ sokféleképpen felhasználható, akár XML WebService-ek meghajtására is. A formanyomtatványok készítéséhez nincs szükség programozásra, vagy HTML kód írására. Gyakorlatilag egy vizuális tervezőeszköz segítségével lehet elhelyezni és finomhangolni a szükséges mezőket, szövegdobozokat és az egyéb komponenseket. Ez a megközelítés már ismerős lehet az Office korábbi verzióiból is, ahol felajánlott vezérlőkomponensek elhelyezésével és közvetlen programozásával lehetett hasonló funkcionalitást elérni. Természetesen itt is lehetőség van a működés testreszabására a háttérben futó kód módosításával.


Az Office InfoPath 2003

Ahhoz, hogy a létrehozott kérdőíveket ki lehessen tölteni, a végfelhasználó gépén is fel kell telepíteni az Office InfoPath 2003-at. Kliensként használva az InfoPath bármikor el tudja menteni a dokumentum módosításait a felhasználó számítógépére, és azt egy későbbi alkalommal folytatni lehet, befejezése esetén pedig elküldhető a nyomtatványt kiállító modulnak.

A kitöltendő mezőket validálni is lehet, ami minden esetben jelzi a felhasználónak, ha hibás adatot adott meg egy adott komponensben, vagy éppen üresen hagyta azt. Ilyen esetekben az InfoPath nem is küldi el a félig kész információt, csak ha a validáció sikeresen lezajlott.

Ez az alkalmazás leginkább azon vállalatok és IT szakemberek számára hasznos, akik döntés-előkészítéshez, illetve információn alapuló szolgáltatások üzemeltetéséhez szeretnék hatékonyan, a lehető legtöbb forrásból begyűjteni a rendelkezésre álló adatokat.

[oldal:Microsoft Office Publisher 2003, Visio 2003, Project 2003]

Az Office Publisher 2003 képességei leginkább a marketing és a kommunikáció területein használhatóak ki. Bizonyos esetekben, például amikor igényes, de egyszerűbb felépítésű dokumentumok létrehozásáról van szó, nincs feltétlenül szükség szövegszerkesztő programokra, sokkal inkább egy olyan eszközre, amely sablonok alapján a lehető leggyorsabban készíti el a kívánt dokumentumot, szórólapot, vagy éppen körlevelet, e-mailt. A Publisher 2003 képességei csekély mértékben változtak csak, de mivel az eredeti koncepció amúgy sem fejleszthető jelentősen tovább, és sokan úgyis a Wordöt fogják minden esetben használni, ez nem is baj. Megtalálható benne 10 új sablontípus, sok új varázsló, és lehetőség van a dokumentumok nyomdai színrebontására is. Igazi élettere a számítógépes irodai munkához kevésbé értő szakmenedzserek és marketingesek számítógépén van csak, akiknél minden másodperc számít.


Az Office Publisher 2003

Az Office Visio 2003 ábrák, diagramok és különféle tervek készítésére alkalmas. Esetében sem beszélhetünk formabontó újdonságokról, alapvetően csak a rendelkezésre álló sablonok száma nőtt, és javult a kezelés egyszerűsége. A sablonok között a legérdekesebb a Brainstorming diagram, amelyet nehéz magyar névvel illetni, gyakorlatilag egy megbeszélés során felmerülő ötletek összegyűjtéséről és átgondolásáról van itt szó. Ez a diagram a gondolkodás és a megbeszélés folyamatát képes vizuálisan ábrázolni, valamennyi felmerült téma leírásával. Alakzatokra is lehet immár keresni típus vagy név alapján, méghozzá az egész fájlrendszerben, és ugyanúgy lehet alakzatokat elforgatni, mint az Office többi alkalmazásában.


Az Office Visio 2003 és a Project 2003 logója

Az Office Project 2003-ból nem létezik béta verzió, és komolyabb mennyiségű információ sem áll rendelkezésre az alkalmazásról, ezért új képességeiről nehéz beszámolni. Maga a szoftver projektek tevékenységeinek és erőforrásainak megadására, kezelésére, összerendelésére, statisztikai adatok számítására és a tényleges előrehaladás megjelenítésére képes. A Project Server főként a vállalat alkalmazottai közötti ütemtervek szinkronizálásáról és szétküldéséről, összefogott módosításáról gondoskodik. Az új verzió lényegesen több API-t támogat, így szinte bármivel képes integrálódni, és a kockázatmenedzsment, illetve az XML adatok kezelése terén is újdonságok várhatóak.

[oldal:Microsoft Office SharePoint Portal Server 2003, SharePoint Services]

A SharePoint Portal Server 2003 egy teljesen testreszabható rendszer, amely a vállalatok alkalmazottainak nyújt közös találkozóhelyet dokumentumaik és üzleti folyamataik megosztására, közös szerkesztésére. Egyetlen felületen ad lehetőséget az összes támogatott formátum kezelésére, azok hierarchiába szervezésére, jogkezelésére és keresésére. Nemcsak dokumentumokat, hanem személyeket, csapatokat és bármiféle információt tárolhatunk a szerveren, és ezek tetszés szerint egymáshoz is rendelhetőek. Minden személy számára egyéni felület alakítható ki, ahol csak a számára elérhető adatokat, fájlokat láthatja.

A Windows SharePoint Services a Windows 2003 Server infrastruktúrájára épülő megoldás, amivel olyan oldalak és szolgáltatások hozhatóak létre, amelyeken keresztül hatékony csapatmunkára nyílik lehetőség. A SharePoint Portal egy egységes és egyszerű lehetőséget kínál, és összeköti a Windows SharePoint Services segítségével működtetett weboldalakat.


A SharePoint logója

A SharePoint tervezésekor leginkább a közepes és nagyvállalatok igényeit vették figyelembe, ezen belül is a dokumentumokkal és információval foglalkozó csapatokét és személyekét. A három legfontosabb irányelve a testreszabhatóság, az integráció és a csapatmunka lehetősége.

Alkalmazása során könnyen megtekinthető, hogy éppen kik dolgoznak, ki melyik dokumentumot szerkeszti vagy olvassa, és a nagyobb hatáskörrel rendelkező felhasználók (például menedzserek) akár a cég valamennyi dokumentumát és szolgáltatását elérhetik innen. Használatával felgyorsítható a sok embert igénylő vállalati munkavégzés, mivel mindenki pontosan látja, mi a feladata, és azt is, hogy a számára szükséges dokumentumok rendelkezésre állnak-e, illetve ki az, aki annak elkészültéért felelős.

[oldal:Programozás]

Az Office 2003 támogatja a Visual Basic for Applications alapú kódot, tehát minden korábbi Office-verzióra írt VBA kód futni fog a 2003-as verzión is. Ugyanakkor látható, hogy a jövő mérvadó módszere egyértelműen a .Net alapú fejlesztés lesz. A Visual Studio .Netben lehetőség nyílik Office dokumentum makróinak, programkódjának fejlesztésére. Az Office 2003-hoz mellékelték az összes Office alkalmazás Assemblyjét, ezeket felhasználva könnyedén és elegánsan manipulálhatjuk a programok viselkedését, csakúgy, mint korábban a Type Libraryk használatával. Az SDK feltelepítése után közvetlenül a Visual Studio .Net felületéből hozhatjuk létre az új Office dokumentumok makróit tartalmazó projekteket.

A programozók lehetőségei nem merültek ki ennyiben, mivel a Microsoft több olyan funkcióval is ellátta az Office 2003-at, amely a testreszabás lehetőségét adja a fejlesztők kezébe. Minden SharePoint által generált oldal ASP.Net technológiára épül, így azok könnyen módosíthatóak Visual Studio .Netből. A SmartTags kiegészítéseket is programozás útján lehet bővíteni, így bármely dokumentumban szereplő szó legördülő menüjeként megjelenhet az általunk tervezett menü, ahonnan meghívhatóak más elkészített programrészletek is.

Érdekes újdonság még a SmartDocument elnevezésű technológia, amivel saját magunk programozhatjuk a segítségként megjelenő panelek viselkedését, ezzel is könnyítve a dokumentumot író, vagy a formanyomtatványt kitöltö személy munkáját. Ezzel szabványosabbá tehető az a felület, amivel a felhasználó kommunikál munkája során, és nem kell a programozónak sem magába a dokumentumba írnia a segítséget. Az így kapott formanyomtatványok rugalmasabbak, szebbek, jobban átláthatóak, és akár egy üres dokumentumot is el lehet látni olyan programkóddal, ami a nulláról segíti felépíteni a felhasználónak a végleges szöveget.

[oldal:Csomagok, változatok]

A Microsoft Office 2003 megjelenésekor a következő termékek lesznek megvásárolhatóak:

  • Microsoft Office Word 2003
  • Microsoft Office Excel 2003
  • Microsoft Office Outlook 2003
  • Microsoft Office PowerPoint 2003
  • Microsoft Office Access 2003
  • Microsoft Office FrontPage 2003
  • Microsoft Office OneNote 2003
  • Microsoft Office InfoPath 2003
  • Microsoft Office Publisher 2003
  • Microsoft Office Publisher 2003 with Digital Imaging
  • Microsoft Office Project Standard 2003
  • Microsoft Office Project Professional 2003
  • Microsoft Office Project Server 2003
  • Microsoft Office Visio Standard 2003
  • Microsoft Office Visio Professional 2003
  • Microsoft Office SharePoint Portal Server 2003
  • Microsoft Office Live Communication Server 2003
  • Microsoft Office Live Meeting 2003

Támogató technológiák:

  • Microsoft Exchange Server 2003
  • Windows Server 2003
  • Windows SharePoint Services

Természetesen a leggyakrabban használt Office 2003 alkalmazások egy csomagban is megvásárolhatóak. Négyféle kategória van a termékek vásárlási módját tekintve, mindegyik kategóriában más-más csomagok és termékek érhetőek el:

Kereskedelmi forgalomba kerülő szoftvercsomagok (Retail)

  • Microsoft Office Professional Edition 2003
  • Microsoft Office Standard Edition 2003
  • Microsoft Office Small Business Edition 2003
  • Microsoft Office Student and Teacher Edition 2003
Új géppel vásárolt szoftvercsomagok (OEM)
  • Microsoft Office Professional Edition 2003
  • Microsoft Office Small Business Edition 2003
  • Microsoft Office Basic Edition 2003
Mennyiségi licenc (Volume license)
  • Microsoft Office Professional Enterprise Edition 2003
  • Microsoft Office Standard Edition 2003
  • Microsoft Office Small Business Edition 2003
Iskolai, oktatási licenc (Academic license)
  • Microsoft Office Professional Enterprise Edition 2003
  • Microsoft Office Small Business Edition 2003
  • Microsoft Office Standard Edition 2003
  • Microsoft Office Student and Teacher Edition 2003

Az OEM kategóriában a felsorolt szoftvercsomagokon kívül nincs lehetőség egyéb Office 2003 termékek kedvezményes áron történő megvásárlására. Az oktatási licenc kategóriában a felsorolt szoftvercsomagokon kívül csak a következő szoftverek licencelhetőek kedvezményesen:

  • Microsoft Office Publisher 2003
  • Microsoft Office Publisher 2003 with Digital Imaging
  • Microsoft Office Project Standard 2003
  • Microsoft Office Project Professional 2003
  • Microsoft Office Visio Standard 2003
  • Microsoft Office Visio Professional 2003

A szoftvercsomagok tartalma:

Microsoft Office Professional Enterprise Edition 2003

  • Word 2003
  • Excel 2003
  • Outlook 2003
  • PowerPoint 2003
  • Access 2003
  • Publisher 2003
  • Outlook 2003 with Business Contact Manager
  • InfoPath 2003
  • XML-, IRM-támogatás
Microsoft Office Professional Edition 2003
  • Word 2003
  • Excel 2003
  • Outlook 2003
  • PowerPoint 2003
  • Access 2003
  • Publisher 2003
  • Outlook 2003 with Business Contact Manager
  • XML-, IRM-támogatás
Microsoft Office Small Business Edition 2003
  • Word 2003
  • Excel 2003
  • Outlook 2003
  • PowerPoint 2003
  • Publisher 2003
  • Outlook 2003 with Business Contact Manager
Microsoft Office Standard Edition 2003
  • Word 2003
  • Excel 2003
  • Outlook 2003
  • PowerPoint 2003
Microsoft Office Student and Teacher Edition 2003
  • Word 2003
  • Excel 2003
  • Outlook 2003
  • PowerPoint 2003
Microsoft Office Basic Edition 2003
  • Word 2003
  • Excel 2003
  • Outlook 2003

[oldal:Összefoglalás, zárszó]

Az Office Rendszer egy igazán összeszedett, komplett megoldás, amely valóban teljes körű segítséget nyújt az üzleti élet és az irodai munkavégzés majdnem valamennyi problémájához. Talán évek óta most érezhető a legnagyobb váltás az előző Office-verzióhoz képest, és az új szoftverek hozáadásával, illetve a régebbiek továbbfejlesztésével sikerült jelentős mennyiségben új értéket létrehoznia a Microsoftnak.

Azt azonban nehéz megjósolni, hogy képes-e a Microsoft a jövőben is megtartani piaci pozícióját az irodai és vállalati rendszerek terén. Számomra meglepő, hogy az új értéket képviselő alkalmazások egy részét, különösen a OneNote 2003-at, nem mellékelték egyetlen Office csomaghoz sem. A OneNote 2003 igazi térhódítása csak a próbaverziók kiadása és az erre érkező pozitív visszajelzések után várható, mivel mindenkinek ki kell próbálnia, és meg kell bizonyosodnia arról, hogy ez a szoftver számára is alapjaiban változtatja meg a számítógéppel történő kommunikációt.

Az alkalmazások, és az elérhető funkciók nagy száma sem egyértelműen pozitívum az irodai és vállalati szféra számára, mivel komoly erőfeszítést igényel akár alapszinten is megismerkedni a rendszer egészével, nemhogy annak hatékony és egyszerű alkalmazásával. A Microsoft ezen a téren természetesen prezentációkkal és videókkal, illetve egyszerű dokumentumokkal is próbál segíteni, nem is beszélve a személyes technikai segítségről, azonban egy ilyen kaliberű rendszer karbantartása, az ezt használó személyek oktatása is komoly összegeket emészthet fel.

Az XML irányába történő fejlesztések viszont sokak számára megkönnyítik a vállalati folyamatok integrációját és az adatok széleskörű feldolgozását. Az is nagy megkönnyebbülést jelenthet a programozók számára, hogy nem kénytelenek az Office miatt Visual Basicet használni, ha makrókat szeretnének írni, hanem kedvenc programnyelvükben is megtehetik ezt a .Net keretrendszeren keresztül.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról