:

Szerző: roberto

2003. augusztus 5. 23:23

Erősödő elkötelezettség: linuxos céget vásárolt fel a Novell

[Ximian.com] A Novell tegnap bejelentette, hogy felvásárolta a

[Ximian.com] A Novell tegnap bejelentette, hogy felvásárolta a bostoni székhelyű Ximian Inc-t, a GNOME munkakörnyezetre épülő Ximian GNOME grafikus környezet és az ahhoz kapcsolódó egyéb desktop- és szervermegoldások fejlesztőjét. Az akvizícióval a Novell fontos desktop és csoportmunka technológiákhoz, valamint felügyeleti technológiákhoz jutott hozzá. A cég ezzel megerősíti a nyílt forráskódú közösség melletti elkötelezettségét, és a Ximianon keresztül tovább fogja vinni a GNOME-mal kapcsolatos fejlesztéseket, illetve a Microsoft .NET fejlesztői platform nyílt forráskódú implementációját, a Ximian Monot. A Novell várakozásai szerint a Ximian Linux-megoldásai a Novell hálózati szolgáltatásokkal kombinálva megnyerik a vásárlók tetszését. Bár az ügylet részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra, annyit már lehet tudni, hogy a Ximian Novell Ximian Services néven önálló üzleti egységként fog funkcionálni a Novellen belül.

Jack Messman, a Novell elnök-vezérigazgatója a bejelentés kapcsán elmondta, hogy "a Linux a leggyorsabban növekvő platform napjainkban [...], de a vásárlók még mindig szembesülnek két fontos problémával: a hatékony felügyelet és karbantartás, valamint a szervezeteken belüli olcsó telepítés és támogatás problémájával". A Novell mindkét igényt ki fogja elégíteni új termékeivel, ám az elnök-vezérigazgató szerint legalább ennyire fontos, hogy "a Ximiannal a Novell páratlan linuxos szakértelmet is kapott, és ez [...] megerősíti a nyílt forráskódú kezdeményezések felkarolását, illetve az azokkal való konstruktívabb együttműködést".

Az 1999-ben alapított Ximian desktop és felügyeleti rendszereinek több mint egymillió felhasználója van, a cég költségcsökkentő megoldásai közül a legismertebb talán a Ximian Red Carpet frissítéskezelő, amelynek kereskedelmi változata központosított szoftverkezelési lehetőségekkel bír, és amit integrálni is fognak a Novell ZENworks termékvonalba. A bostoni cég június elején adta ki a több Linux-disztribúcióra is telepíthető Ximian Desktop 2 (XD2) munkakörnyezetet, amelynek az irodai programcsomagon és számos egyéb kiegészítőn kívül része a Ximian Evolution személyi információkezelő program is. Az Evolutionhöz a cég olyan kiegészítőket is szállít, amelyek alkalmassá teszik Microsoft Exchange és Sun ONE kliensént való használatra, és hamarosan elkészül az a bővítés is, amellyel az Evolution Novell GroupWise rendszerekhez is képes lesz csatlakozni.

Miguel de Icaza, a Ximian műszaki vezérigazgatója szerint jelentős lépés, hogy a nyílt forráskódú fejlesztőközösség mögé olyan cég állt, mint a Novell, majd hozzátette: "a Novell már erősen elkötelezte magát a nyílt forráskód mellett azzal a [...] döntésével, hogy az összes hálózati szolgáltatását (szoftverét) elérhetővé teszi Linux alatt, illetve hogy elérhetővé teszi a MySQL, az Apache és egyéb nyílt forráskódú technológiákat NetWare alatt".

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.