Szerző: Ady Krisztián

2003. augusztus 14. 19:44

Matrox RT.X10 és Dazzle Real-Time Video Producer -- két megoldás egy témára

Eddig csupán drága, stúdióknak készült hardverek beépítésével, speciális kártyákkal élvezhettük azonnal, valós időben az átszerkesztett videóinkon, hobbista felvételeinken végzett munkánk gyümölcsét. Az egyre erősebb processzorok azonban már megbírkóznak ezzel a feladattal is, főként ha némi segítséget is bizosítunk számukra.

Új szelek fújdogálnak a PC-s digitalizáló eszközök, úgynevezett valósidejű (nonlineáris) vágóeszközök piacán. Az egyre erősebb processzorok, egyre komolyabb konfigurációk olyan megoldásokat is lehetővé tesznek a hardvergyártók számára, melyek erőteljesen kímélik a végfelhasználók pénztárcáját és a vékonyabb bukszával rendelkezők számára is elérhetővé teszik a számítógépes videovágás új, eddig csak kiváltságosok által elérhető dimenzióit.

A recept mindenki számára ismerős lehet: adott a nyaralásról, ballagásról, vagy más eseményről készített digitális vagy analóg felvételünk, melyből gyorsan és egyszerűen szeretnénk szépen megvágott és szerkesztett, minőségi, esetleg feliratozott videót csinálni, majd ezt szeretnénk visszaírni videókazettára, vagy CD-, DVD-lemezre. A legjobb megoldást nyilván a célhardverrel felszerelt professzionális, félprofesszionális kártyák nyújtják, ezek ára azonban az egyszerű felhasználók számára jelenleg is meglehetősen borsos.

A kifejezetten kedvező ár/teljesítmény/minőség mutatóval rendelkező, témában érdeklődők számára ismerős "RT" terméksorozatot fejlesztő Matrox nem is olyan régen dobta piacra új RT.x10 és RT.x100 termékeit, melyek közül az RT.x10 valós idejű szerkesztő megoldás a bűvös 200000 Ft-os ár alatt tudott maradni. Tesztünk egyik résztvevője ez a kártya volt.

Az újabb, erősebb gépek által nyújtott lehetőségek egy másik megközelítését a Dazzle új terméke, a Dazzle Real-Time Video Producer digitalizáló jelenti, mely még ennél is olcsóbban, jóval kedvezőbb áron kapható. A kiegészítővel felvértezett számítógéppel bizony meglepő dolgokat végezhetünk.

Némi magyarázatra szorulhat a "valós idő" jelentése. A számítógéppel végzett videó-utómunka természetesen célhardver nélkül is elvégezhető, ekkor azonban jelentősen korlátozhatja képességeinket a számítógép számítási kapacitása. A videókon létrehozott hatások, effektek, feliratok minden egyes érintett képkockán történő létrehozása hosszadalmas számítási folyamatot, "renderelést" igényel, melyek minimum 25 kép/mp-es feldolgozására és azonnali megjelenítésére az alacsonyabb órajelű processzorok egyszerűen nem alkalmasak.

A gyártók ezért olyan hardverelemeket és kártyákat fejlesztettek ki, melyek ezeket a feladatokat átvették a processzortól és akár több effektet, áttűnést, grafikai vagy videó "rétegen" végzett számítást képesek valós időben végrehajtani. Az idő pedig hol pénz, hol kényelem: a megvágott videót azonnal vissza lehetett játszani, hosszadalmas renderelési és egyéb folyamatok nélkül.

Tesztünkben mindkét megoldás szerepel, hiszen a Matrox RT.x10 egy teljesen hardveres effektezésre is képes vágókártya, mely bizonyos esetekben igénybe veheti a processzorunk erejét is, míg a Dazzle terméke csak és kizárólag a processzor számítási kapacitását használja az azonnali effektezéshez, megjelenítéshez. A Dazzle megoldása sem hagyja azonban segítség nélkül processzorunkat, de erről bővebben a termék bemutatásakor szólunk majd.

Tesztünk sajnos közel sem lehet teljes, hiszen hosszú-hosszú oldalakat lehetne megtölteni a videoszerkesztő eszközök és a mellékelt szoftverek által biztosított trükkök, komplett folyamatok, speciálisabb képességek ismertetésével.

[oldal:Az RT.X10 és a Dazzle Real-Time Video Producer]

A Matrox RT.X10 kártyát kifejezetten otthoni felhasználók számára ajánlja a kanadai vállalat. A nagyobbik testvérhez, az RT.X100 kártyához hasonlítva csupán egyetlen chip a különbség a két kártya között, s ez csak a funkciógazdagságot érinti hátrányosan, a kisöccs is kiváló minőséget garantál otthonra, félprofesszionális megoldást nyújtva. A Matrox által "Power-of-X" architektúraként emlegetett hardveres ÉS szoftveres megoldás együtt skálázódhat a számítógépben alkalmazott processzorral, később tovább bővítve lehetőségeinket.

A chip hiánya jelentős költségmegtakarítást jelent, ezzel együtt azonban sajnos elveszítjük az MPEG formátumú videoállományok valós idejű szerkesztését és effektezését is, néhány valós idejű effekttel, azonnali színkorrekciós lehetőséggel egyetemben. A kártyán található Flex 3D effekt processzor tehát csak és kizárólag a Matrox DV-kodekjével hajlandó valós idejű munkát végezni.

Az RT.X10 2 videó és -- a nemrég megjelent Xtreme bővítőcsomagnak köszönhetően -- 4 grafikus rétegen képes egyidőben létrehozni a valós idejű effekteket, áttűnéseket, feliratokat. Mindezt természetesen teljes PAL, SECAM (720 x 576 pixel) és NTSC (720 x 480 pixel) felbontásban is nyújtja a kártya. A Matrox minimum 1 GHz-es Pentium III processzort ajánl a szerkesztőkártyát tartalmazó gépbe, igazán élvezhető szerkesztési sebességhez azonban Pentium 4 2,2 GHz-es (vagy hasonló teljesítményű) processzorra lesz szükségünk a Matrox szerint.

Fontos megjegyezni, hogy az RT.X10-zel történő videoszerkesztéshez a Matrox a Windows XP operációs rendszert ajánlja, bár a meghajtóprogram Windows 2000 OS-szel is kompatibilis. Ennél régebbi operációs rendszert már egyáltalán nem támogat a Matrox.

Az RT.X10 kártyához csatlakoztatott külső "dobozon" találhatjuk meg az analóg, kompozit és SVIDEO be- és kimenetet, valamint a sztereó, RCA-csatlakozással rendelkező hang ki- és bemenetet. A hang azonban innen közvetlenül a hangkártyánkba jut, a szerkesztőkártyához kapott szoftver ugyanis azon kereszül rögzíti és játssza le a videoállomány hangját. A digitális videokamerák csatlakoztatására szolgáló 6-tűs FireWire port magán az RT.X10 PCI-kártyán, a hátlapon kapott helyet.

A Matrox RT.X10 dobozában a szerkesztőkártya, a "break-out box", szoftvercsomag és könyvek, valamint egy digitális videokamerák csatlakoztatására szolgáló FireWire kábel lapul.

A Dazzle Real-Time Video Producer rendkívül "fapadosnak" tűnik a Matrox RT.X10-hez képest. A dobozban a szoftverkörítés és a könyvek mellett a csatlakoztatásra szolgáló külső egység, valamint két FireWire kábel található. Hiába keresnénk a PC-be illeszthető szerkesztőkártyát, a Dazzle szerint ugyanis arra egyáltalán nincs is szükség!

A trükk a fekete dobozban rejlik. A FireWire kábelen keresztül a PC-hez vagy notebookhoz csatlakoztatható eszköz csupán az analóg jel digitalizálását, valamint a kapott anyag analóg kimeneteken való megjelenítését végzi. A készülékhez nem véletlenül kapunk két kábelt, a második, notebookokhoz szánt kábelhez a mellékelt külső adaptert is csatlakoztatnunk kell. A doboz áramköreinek áramfelvétele ugyanis magasabb, mint amelyet a notebookok FireWire portja biztosítani képes. Megnyugtató, hogy erre gondoltak a Dazzle-nál.

A FireWire kártya azonban kimaradt a csomagból -- ez egy fekete pont, most vagyunk egálban --, így azt nekünk kell beszereznünk. A tesztelésre használt számítógépben található MSI KT4 Ultra alaplap szerencsére biztosított ilyen csatlakozást, ezért nem kellett külön bővítőkártyát beépítenünk.

A Dazzle tehát teljes egészében a PC-nkre bízza a piszkos munkát, csupán némi segítséget biztosít a PC számára a videoanyag YUV adatokkal történő munkájához. A Dazzle által fejlesztett hangzatos "Real-Time Native Video Pipeline" technológia Premiere pluginként épül be a számítógépünkbe. A videoanyagok natív formátuma ugyanis a "YUV", mely a színek ábrázolását a következő komponensek segítségével oldja meg: az Y adat jelenti a fényesség értékét, az U a vörös és fényesség (Y) különbségét (vörös - Y), a V a kék és a fényesség különbségét (kék - Y).

Ebből a három komponensből a teljes színskála előállítható. A PC-k a három alapszínnel, RGB (vörös-zöld-kék) komponensekkel dolgoznak, az állandó YUV - RGB konverzió pedig a Dazzle szerint jelentős erőforrásokat emészthet fel, mely csökkentheti a valós idejű effektezésre jutó processzoridőt, miközben a konverzió minőségromlást is okozhat. A fejlesztők tehát gondoltak egy merészet és nem a videót konvertálták át RGB formátumba, hanem a PC-t "tanították meg" a közvetlen YUV adatokkal végzett munkára.

A valós idejű effektezéshez ez azonban még kevés, szükség volt egy újabb lökésre is, melyet az Adobe Premiere vágószoftver 6.5-ös verziójának megjelenése adott meg a fejlesztőknek.

[oldal:Szoftverkörítés]

Az Adobe Premiere vágószoftver az egyik legismertebb utómunka-alkalmazás, mellyel egyszerűen és gyorsan vághatjuk, feliratozhatjuk, effektezhetjük digitális felvételeinket. A szoftvercsomag bolti ára körülbelül 170 és 200000 Ft között mozog, mi azonban mindkét megoldás mellé ingyen kapjuk meg a Premiere 6.5-ös változatát. Ez azt jelenti, hogy a Matrox RT.X10 kártyát szinte nulla költséggel szerezhetjük meg, a Dazzle megoldása pedig féláron biztosíja a Premiere 6.5 teljes változatát. A programhoz kézikönyv is dukál, az angol nyelvű dokumentáció nyomja mindkét szerkesztőcsomag súlyának több mint felét.

A 6.5-ös változat egyik legfontosabb újítása a professzionális feliratozó modul mellett a valós idejű preview, előnézeti üzemmód bevezetésre. Ez a funkció a korábban említett renderelés előtt számos effektet képes az előnézeti ablakban valós időben megjeleníteni, így rögtön leellenőrizhető az effektezés helyesz paraméterezése, azonnal megnézhetjük, hogy megfelel-e számunkra a végeredmény. Korábban ez csak célhardvert tartalmazó valós idejű kártyákkal volt lehetséges.

Kézenfekvő volt tehát a megoldás: a Premiere ezen újdonsága -- megfelelő meghajtóprogramot telepítve -- felhasználható a tisztán processzorból történő valós idejű effektezésre. Ezt követően a szerkesztősávon létrehozott változások nem csak az előnézeti ablakban láthatók valós időben, hanem megjelennek a számítógéphez csatlakoztatott videómonitoron vagy videómagnón is.

A teljesen "szoftveres", processzorból történő megoldásnak több előnye és hátránya van. Egyértelmű előny a flexibilitás: míg egy célhardverrel, például egy RT2500 kártyával rögzített számú videó és grafikai réteg (2-1) használható fel, egy szoftveres megoldásnál ez csupán a rendszer teljesítményén, az alkalmazott processzor sebességén múlik. Ez az előny ugyanakkor egyben hátrány is: egy kiegyensúlyozatlan, optimalizálatlan számítógépes rendszer könnyedén okozhat "akadásokat" a valós időben lejátszott és külső eszközzel felvett anyagban, mely így jelentősen veszíthet minőségéből.

A Dazzle megoldását rendkívül egyszerű telepíteni, még a számítógép házát sem kell megbontani, ha rendelkezünk FireWire porttal. Csupán az Adobe Premiere csomaghoz tartozó szoftvereket kell telepíteni, mely tartalmazza a FireWire eszköz meghajtóprogramját is, majd csatlakoztatni kell a külső készüléket.

A Dazzle dobozában az Adobe Premiere 6.5 mellett megtalálható még a Boris FX LTD Video Effects Generator szoftver, mely a Premiere-be épülve különleges renderelhető, tehát nem valós idejű effektek létrehozását teszi lehetővé. A csomag része a Dazzle saját DVD-készítő programja, a Dazzle DVD Complete Deluxe alkalmazás is, mely az elkészült művek DVD-re vitelében segíthet.

A Matrox RT.X10 kártya szoftverkörítése a Dazzle kínálatánál jóval gazdagabb. A Matrox X.tools drivercsomag -- mely számos Matrox RT.X10-re optimalizált effektet és Video For Windows (vfw) meghajtóprogramot is tartalmaz -- mellett az Adobe Premiere 6.5 teljes verzióját, a Matrox MediaTools szoftvert, a Ligos GoMotion MPEG-kodeket, a Sonic DVDit! SE DVD-készítő programot, a Sonic Desktop SmartSound Quicktracks betétdal-szerkesztő plugint is megkapjuk, mellyel pár kattintással elkészíthető a témához illeszkedő és másodpercre pontos hosszúságú aláfestő zene.

A Pixelan Video SpiceRack Lite szoftver nem kevesebb mint 150 újabb "organikus" effektet nyújt a Premiere-ben, melyek egytől-egyig valós időben alkalmazhatók a Matrox kártyáját használva.

A Matrox MediaExport szintén a Premiere-be épül be, s az Xtreme bővítőcsomag megjelenése óta hardveresen gyorsított konvertálást nyújt az elkészült videoállományok RealMedia, Windows Media és MPEG-1, MPEG-2 formátumokba való tömörítéséhez. Ez a képesség kifejezetten streamelhető, azaz internetes terjesztésre, lejátszásra optimalizált állományok készítését teszi lehetővé közvetlenül a szerkesztőszoftverből.

Vonzó, új lehetőség lehet a Matrox DirectShow-támogatása is, mellyel az MPEG, DivX, AVI-állományok is a kiváló minőségű kimenetekre irányíthatók. A Windows Media playerben megnyitott DivX filmek lejátszása során a film nem csak a monitoron, hanem a kimeneteken is megjelenik. A Matrox pillanatnyilag nem támogatja a Windows Media Video állományok ilyen formában történő lejátszását.

[oldal:Szerkesszünk videót]

A szerkesztéshez természetesen először be kell juttatni valahogy a számítógépbe a vágni kívánt anyagot, digitalizálnunk kell tehát a csomagokban található készülékekkel, kártyákkal. Bár mindkét kártyához olyan meghajtóprogramot kapunk, mely lehetővé teszi külső alkalmazások számára is az eszközök kezelését, a Premiere 6.5 beépített capture funkciója is kiválóan használható és ráadásul kényelmes is.

A Dazzle készülékét az első használat előtt kalibrálni kell: ez egy 5-10 perces folyamat, mely során a kalibráló szoftver különböző felbontású és bitrátájú videoállományokon teszteli számítógépünk képességeit, majd ezt követően beállítja a Premiere-ben az optimális adatokat, mint például a rögzítés minősége, a valós idejű kimenet felbontása. Ezeket később természetesen felülbírálhatjuk.

Analóg forrás, kompozit vagy SVIDEO bemenet használata esetén mindkét vállalat a saját kodekjét használja, a Dazzle pedig a digitális kamerák által küldött digitális adatfolyamot is átalakítja és a Dazzle saját fejlesztésű Pyrvidia YUV kodekjével menti el a végeredményt. A gyári beállításokkal változó bitrátával rögzítő Pyrvidia kodek minőségére nem lehet panasz: "high" beállítás esetén DV-vel összevethető minőséget produkál 20 Mbit/s körüli video-jelfolyam mellett. Lehetőségeinkhez mérten választhatunk alacsonyabb minőséget nyújtó, kevesebb helyet foglaló beállítást is, vagy fix, meghatározott bitrátával is tömöríthetünk.


Szerkesztősáv, feliratozó modul és effekt paraméterezés

A Matrox RT.X10 digitális bemenetére érkező DV-anyag változatlan formában, minőségromlás nélkül kerül elmentésre. Az RT.X10 támogatja és valós időben szerkeszti a normál, "Bluebook" DV-tartalmakat, a DVCAM NTSC 4:1:1 és PAL 4:2:0 formátumban rögzített anyagokat, nem támogatja viszont a DVCPRO és DV50 formátumokat.

A digitális videokamerákat, miniDV- vagy DV-kamerákat a Premiere 6.5 beépített "DV Device Control 2.0" funkciójával vezérelhetjük mindkét eszközön keresztül, így akár képkocka pontos rögzítésre is lehetőségünk van. A Matrox által fejlesztett Matrox MediaTools még ennél is szabadabb kezet ad a digitális rögzítés területén, például képes egyes képkockákat közvetlenül avi kiterjesztéssel elmenteni, így azok fotómontázsként is felhasználhatók.


MPEG-export, Windows Media Video készítés közvetlenül a Premiere-ből

A Matrox MediaTools-ból egyetlen kattintással exportálható a Premiere szerkesztőfelületére az automatikusan rögíztett anyag az egyes klippek között az alapként beállított áttűnési effektet használva, ezzel jelentős időt spórolhatunk meg.

Az Adobe Premiere-ben az átláthatóság kedvéért kezdetben az úgynevezett "A/B Editing" felületet használjuk. Ebben az esetben három videosávot, egy "Transition" nevű áttűnési sávot és audiosávokat láthatunk magunk előtt, az egyszerű szerkesztési munkákhoz ez elegendő is. Egy effekt létrehozásához nem kell mást tennünk, mint a két video- vagy grafikus állományt -- egymást megfelelő hosszon átfedve -- a Video 1A és Video 1B sávokra húznunk, majd a kívánt áttűnési effektet a kettő közé helyezve és paraméterezve készen is vagyunk. Bizonyos effekteket magára a videorészletre húzhatunk rá, ilyenek a színekkel, maszkolásokkal kapcsolatos feladatok.


Matrox RT.X10: A DVD-lejátszó SVIDEO kimenetről digitalizált képén lévő felirat élessége magáért beszél

A harmadik videosávon kell elhelyeznünk feliratainkat, de az úgynevezett blue-box effektekhez is ezt a sávot kell felhasználnunk. A sávok száma természetesen igény szerint növelhető. Az Adobe Premiere szerkesztőprogram alapvető képességeinek leírása egy -- vagy akár több -- cikket is megérdemelne, ezért inkább szorítkozzunk a két digitalizáló eszközzel szerzett tapasztalatok ismertetésére.

A Premiere-ben található alap effekteket mindkét videoszerkesztő megoldás szoftvercsomagja bővíti és egyes esetekben ki is váltja saját, kártyára optimalizált rutinjaival. Jelentős számú effektet találhatunk itt, mely több mint elegendő egy otthoni videovágó stúdió számára. A Matrox csomagjában található effektek egy kisebb félprofesszionális stúdiót is kiszolgálhatnak további befektetés nélkül.

[oldal:A végeredmény]

Mindkét digitalizálót egy manapság már "általános játékgépnek" mondható, KT4 Ultra alaplappal, 1,8 GHz-en futó, 2200+-os jelölésű Athlon XP processzorral, 512 MB DDR memóriával, Geforce4 Ti4200 videokártyával, 2 db RAID 0-ba fűzött 120 GB-os S-ATA Seagate Barracuda merevlemezt tartalmazó, Windows XP SP1 operációs rendszert futtató konfigurációval teszteltük, mely bőven elegendőnek bizonyult a valós idejű videoszerkesztési munkálatok megfelelő sebességű elvégzéséhez. A FireWire portra kötött Dazzle Real-Time Producer külső digitalizáló az adatok továbbításához 1-2 százalékos processzorhasználatot igényelt csupán, mely nem érintette kedvezőtlenül a számítógép teljesítményét, nem okozott gondot a valós idejű effekteket bőszen számolgató processzornak.

A Matrox meghajtóprogramja mindenképpen igényli a Service Pack 1 telepítését. A nálunk járt RT.X10 csomagban már a frissített meghajtóprogramot tartalmazó lemez volt megtalálható, melyet azóta továbbfejlesztett a Matrox, valamint a Premiere Pro (7.0) szeptemberi megjelenésére ígéri az új változatot támogató drivert is.


A kívánt bemenet és a minőség egyszerűen kiválaszható a Dazzle driveréből

Mindkét megoldás teljesen stabilan üzemelt a Windows XP operációs rendszeren, nem volt fagyás, elszállás, a Premiere 6.5 is megbízhatóan teljesítette feladatát. A szoftverek telepítéséhez jelentős helyre, több GB-ra van szükség, ez azonban eltörpül a videoanyagok várható mérete mellett. Készüljünk fel, hogy egy percnyi rögzített videoanyag minőségtől függően több 10, esetleg 100 MB-ot fog elfogalni.

A megvágott anyag mindkét szerkesztési megoldás esetén azonnal látható volt a monitorunkon és az eszközök kimenetén is, a Dazzle RTVP esetén ez külön ki- és bekapcsolható volt. Az alacsonyabb teljesítményű processzorok esetére a Dazzle terméke alacsonyabb felbontást, gyengébb minőségű képet is képes előállítani, mely hobbi célokra tökéletesen elegendő lehet. A Matrox kártyája 2 videó és 4 grafikus rétegig garantált minőséget nyújt, a hardveres megoldásnak köszönhetően semmilyen kompromisszumot sem kellett kötnünk.


Munkában a Dazzle RTVP: a váltottsoros kép teljesen természetes

Az 1,8 GHz-es órajelű Athlon XP processzor 2 videó réteg, egy áttűnési effekt és akár 5 grafikus réteg valós idejű kiszámítására és megjelenítésére is alkalmas volt, a végeredmény kifogástalan minőségben jelent meg a kimeneten. Magasabb órajelű processzorral a rétegek, effektek száma tovább növelhető.

Igényeinket mindkét termék maradéktalanul kielégítette. Képminőségük, a létrehozott effektek minősége nagyon jó, a Premiere 6.5 vágószoftver képességei pedig otthoni felhasználásra bőven elegendőek. A Matrox RT.X10 támogatottsága és szoftverkörítése páratlan, a Dazzle terméke pedig meglepően alacsony áron nyújtja közel ugyanazokat a funkciókat, mint egy valós idejű szerkesztő kártya. Cikkünk csak egy apró betekintést nyújthatott a két termék által elérhető funkciókba és képességekbe, talán a szavak mellett a képek is beszélnek.

A Matrox RT.X10 szerkesztőkártyát a Studiotech Hungary Kft. biztosította szerkesztőségünk részére, a Dazzle Real-Time Video Producer külső digitalizálót pedig az ATCOMP juttatta el hozzánk. Ezúton köszönjük a lehetőséget.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról