Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Bemutató: Microsoft Virtual PC 2004

Budai Péter, 2003. december 10. 16:44
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A több operációs rendszer párhuzamos futtatását lehetővé tevő Virtual PC első verzióját a Connectix készítette el, azonban sikerének köszönhetően felfigyelt rá a Microsoft, és megvásárolta a technológiát. A december 2-án piacra dobott változat az első verzió, amely már a Microsoft neve alatt került forgalomba.

Mit is várunk egy PC emulátortól? Futtasson bármilyen operációs rendszert, azon minden támogatott szoftvert, játékot, és lehetőleg minden hardvert képes legyen emulálni, amit egy fizikai számítógépben is használnánk. Ezen felül még az is felmerülhet, hogy a PC-re fizikailag rákapcsolt külső eszközöket is elérhessük az emulált PC-ben, így akár a hálózatot is. A Virtual PC a felsorolt igényeknek szinte teljes mértékben megfelel, egyetlen kivétel, hogy nem képes bármilyen hardvert emulálni, csak a leggyakrabban használtakat.

A Virtual PC első verzióját a Connectix készítette el, azonban sikerének köszönhetően felfigyelt rá a Microsoft, és megvásárolta a technológiát. A december 2-án megjelent változat az első, amely már a Microsoft neve alatt került forgalomba, és szerves részét képezi a Windows Szerver rendszernek is. Ez a szoftver több szempontból is tökéletes választás volt a Microsoft számára, mivel egyszerre nyújt megoldást a következő problémákra:

  • Visszafelé kompatibilitás kérdése
  • Operációs rendszerek közötti áttérés megkönnyítése
  • Hatékony tesztelési platform fejlesztők és rendszermérnökök számára
  • Macintosh és PC alapú rendszerek, szoftverek kommunikációja (létezik Virtual PC Macintoshra is)

A szoftver működése egyszerű alapokon nyugszik, ám tökéletes megvalósítása igencsak nehéz. "Mindössze" át kell tudni verni az alkalmazásokat és az operációs rendszereket, hogy azt higgyék, egy igazi számítógépen futnak. Ehhez szükség volt egy BIOS és egy alacsonyszintű hardveremuláció teljes megírására is. Ezzel a szoftverek összes funkciója - amivel a hardvert, vagy a BIOS-t érik el - a Virtual PC moduljaihoz jut el, és ezek a modulok a beállításaik alapján eldöntik, hogyan végezzék el a szoftver által kért szolgáltatásokat. Így például kikerülhető, hogy a virtuális PC-n futó szoftver a valódi PC merevlemezére írjon, illetve akár csak lássa is azt, helyette az általunk megadott fájlba ír, mintha az lenne a merevlemez. Ugyanilyen módon megváltoztatható a teljes rendszer bármely részének működése: így jön létre a virtuális PC, és az azon futó, becsapott operációs rendszer.


Windows 2003 telepítése egy Guest PC-re

A Virtual PC képes DOS, OS/2, bármely Windows, vagy akár UNIX disztribúció futtatására is, és az operációs rendszer telepítése sem különbözik lényegesen a megszokottól. Lehetőség van több virtuális gépet (ezek a guest PC-k) is futtatni egyszerre, és ezek egymással, illetve a nekik otthont adó számítógéppel (ezt a gépet nevezzük host PC-nek) képesek hálózati kommunikációt folytatni.


RedHat Linux 8 telepítése egy Guest PC-re

A UNIX disztribúciók telepítése hivatalosan nem támogatott, ugyanakkor lehetséges, és működik is, ugyanakkor ehhez semmiféle támogatást, dokumentációt nem biztosít a Microsoft, talán érthető okokból. Ennek következtében a Virtual PC egyes funkciói nem érhetőek el ezeken az operációs rendszereken.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.