:

Szerző: Ady Krisztián

2003. december 3. 11:04

A novemberben megjelent rosszindulatú vírusok 72 százaléka volt új variáns

[Morpho Communications] A Trendlabs EMEA jelentése szerint a Trend Micro novemberben mintegy 189 új rosszindulatú kódot (számítógépférget, vírust, reklámszoftvert, trójai és egyéb rosszindulatú programot) ismert fel. A novemberi vírusokra tekintve azt mondhatjuk, hogy ez a hónap a Variánsok hónapja volt.

[Morpho Communications] A Trendlabs EMEA jelentése szerint a Trend Micro novemberben mintegy 189 új rosszindulatú kódot (számítógépférget, vírust, reklámszoftvert, trójai és egyéb rosszindulatú programot) ismert fel. A novemberi vírusokra tekintve azt mondhatjuk, hogy ez a hónap a "Variánsok hónapja" volt.

A Trend Micro által a hónap során a tízes toplistába sorolt rosszindulatú kódok 72 százaléka már ismert kártevők új variánsa volt. Ezek közül 28 százalék féreg jellegű, 22 százalék trójai jellegű, 22 százalék hátsó ajtót készítő, a további 28 százalék pedig Java szkript, Word, Excel, Visual szkript, PE, stb. program.

A statisztikák szerint a WORM_AGOBOT vírusnak 16, az BKDR_SDBOT vírusnak 13, a WORM_MIMAIL vírusnak pedig 12 új variánsát találták meg. A WORM_SWEN.A továbbra is tartja első helyét a vírusok toplistáján. Szeptember 18-a óta a világon 290 869 számítógépet fertőzött meg a Trend Micro Virus adatai szerint.

A WORM_SWEN.A továbbra is a hálózati felhasználók sérülékenységére irányítja a figyelmet. A vírus írói félrevezetik a felhasználót, aki azt hiszi, hogy az e-mail a Microsofttól érkezett. Nemcsak a küldő e-mail címét álcázza, a teljes levél úgy néz ki, mintha a Microsofttól érkezett volna (a Microsoft arculat grafikai elemeit használja fel).

Ez is mutatja, hogy a felhasználókat is figyelembe kell venni a vállalati biztonsági házirend kialakításakor -- és hogy mennyire fontos a vírusriadókkal kapcsolatos információk megosztása a felhasználókkal.

A WORM_KLEZ.H már 19 hónapja szerepel a tíz legveszélyesebb vírus között. Ez a retrovírus -- anti-antivírus, mely kikapcsolja a vírusvédelmi megoldásokat -- a retrovírusok veszélyességét emeli ki. A féreg továbbra is fertőzi a számítógéprendszereket, bár a vírusvédelmi cégek már kiadták az ellenszert.

A WORM_SDBOT egyszerre féreg és hátsó ajtó. Ez a rosszindulatú kód törvényes segédprogramok használatával jut be a gyenge jelszóvédelmet használói távoli rendszerekbe. A Trend Micro felhívja a rendszergazdák figyelmét, hogy kényszerítsék rá felhasználóikat az erős jelszavak használatára a hálózat minden pontján, és nem ajánlja, hogy rendszergazda jogokat biztosítsanak a felhasználóknak saját gépeiken.

Az új WORM_MIMAIL variáns az eredetihez hasonlóan terjed (e-mailen keresztül, saját SMTP magjával), de módosítja a levél tartalmát és a csatolt fájl nevét a felhasználó megtévesztése érdekében.

A legújabb WORM_AGOBOT variánsok retrovírus technikákat használnak, és a korábbi AGOBOT variánsokhoz hasonlóan ez a féreg is a Windows néhány sérülékeny pontját használja ki a hálózaton belüli terjedéshez:

  • Remote Procedure Call (RPC) Distributed Component Object Model (DCOM) biztonsági rés
  • IIS5/WEBDAV puffertúlcsordulás biztonsági rés
  • RPC Locator biztonsági rés

A Trend Micro figyelmezteti a számítógép-felhasználókat, hogy óvatosan kezeljék az "üdvözlőkártyákat", melyek gyakran rosszindulatú kódot rejtenek, és az évnek ebben az időszakában különösen elterjedtek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.