Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Athlon 64 alaplapok tesztje

Miklós Tamás, 2003. december 18. 08:54
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Cikkünkben négy népszerű gyártó -- Albatron, Gigabyte, MSI, Soltek -- Athlon 64-hez tervezett alaplapja kerül terítékre. Aprólékos részletességgel mutatjuk be a termékeket a csomagolástól kezdve a felszereltségen és szolgáltatásokon át egészen a teljesítményig. A végeredmény első látásra igen meglepőnek tűnik.

Az AMD processzorokhoz készült lapkakészletek piacát az Athlon 64 bemutatkozása sem tudta átrendezni. Továbbra is piacvezetőnek tűnik a VIA, mely K8T800 jelzésű lapkakészletével próbálja meg visszaszerezni az NVIDIA által, főként az nForce2-nek köszönhetően elhódított vásárlókat. Az NVIDIA válaszul egy költséghatékony, csupán egyetlen lapkából álló lapkakészletet, az nForce3-at dobta piacra. A többi gyártó azonban továbbra sem tud érdemben beleszólni a VIA-NVIDIA csatába: a SiS ugyan már előrukkolt SiS755 jelzésű Athlon 64 lapkakészletével, azonban arra egyelőre csak 2-3 gyártó épített alaplapot; az ALi az AMD-vel karöltve lépett színre az AMD-8100 klónjával (ALi M1687 jelzéssel), amelyben egyelőre szintén csupán néhány gyártó látott fantáziát; végül pedig az AMD továbbra is csak az Opteron által fémjelzett felső piaci szegmensre koncentrál PCI-X vezérlővel felturbózott AMD-8100 lapkakészletével.

A VIA K8T800 a kor követelményeinek abszolút megfelelő lapkakészlet: az északi híd AGP 8x támogatással bír, mely két irányú 800 MHz-es, 16 bit szélességű HyperTransport kapcsolat segítségével csatlakozik a processzorhoz. Az Athlon 64 integrált memória vezérlőjének köszönhetően nincs is több feladata az északi hídnak, melyhez 8x V-Link (533 MB/s) csatlakozás segítségével kapcsolódik a KT600-nál már megismert VT8237 déli híd. A VT8237 kétcsatornás PATA133 (hagyományos, párhuzamos ATA133) és 4 eszköz fogadására alkalmas SATA (Serial-ATA) RAID vezérlőt tartalmaz; valamint nyolc USB 2.0 csatlakozást, hatcsatornás AC'97 audiót és hálózati vezérlőt is találunk szolgáltatásai között.

Az nForce3 a konkurens termékekkel ellentétben csupán egyetlen chipből áll, ennélfogva költséghatékonyabban előállítható, valamint az alaplapgyártóknak is nagyobb szabadságot ad az alaplapon elfoglalt kisebb helynek köszönhetően. Az nForce3 szolgáltatásai között is megtaláljuk az AGP 8x videocsatolót, a kétcsatornás PATA133 és 4 csatlakozós SATA RAID vezérlőt, a hatportos USB 2.0 vezérlőt, a hatcsatornás AC'97 audiót és a gigabites hálózati vezérlőt. Itt kell megjegyeznünk, hogy bár az nForce3 elvileg tartalmaz SATA vezérlőt, a rá épülő alaplapokon azonban minden esetben külső megoldást alkalmaznak, többnyire a Silicon Image valamelyik SATA RAID vezérlőjét. Ennek oka az, hogy az NVIDIA a jelenlegi nForce3 chipekben letiltotta a megbízhatatlanra "sikerült" SATA vezérlőt.

Cikkünkben elsősorban azt vizsgáljuk, a VIA vagy az NVIDIA megoldása-e a kedvezőbb, nagyobb teljesítményű vagy megbízhatóbb. A memóriavezérlő processzorba költözésének köszönhetően az egyes lapkakészletek közötti különbségek elvileg nehezebben mérhetőek, vagyis a hangsúlyt ezúttal inkább az egyes alaplapok által nyújtott szolgáltatásokra helyezzük.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.