:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 2. 09:56

Interjú Szkurka Jánossal, a Sun Microsystems Kft. marketing igazgatójával

A Sun Microsystems az utóbbi időben elsősorban kiábrándító pénzügyi eredményei miatt került a figyelem középpontjába. Valóban olyan komoly a baj a cégnél, mint ahogy az a hírekből látszik? Szkurka Jánossal, a Sun magyarországi leányvállalatának marketing-igazgatójával beszélgettünk.

A Sun Microsystems körül az utóbbi időben igencsak felforrósodott a levegő. A vállalat szeptemberben bejelentette, hogy első pénzügyi negyedévének eredményei a várakozások alatt alakulnak. Nem sokkal ezután a Merril Lynch egyik befolyásos elemzője, Steven Milunovich egy nyílt levelet írt a vállalat igazgatótanácsához, amelyben többek között arra biztatta a vezetést, hogy bocsásson el legalább 7 ezer alkalmazottat és hagyjon fel a SPARC processzorok fejlesztésével. A cég jelentős, 253 millió dolláros nettó veszteséggel zárta a szeptemberben véget ért negyedévet. Valóban ilyen komoly a baj a Sunnál? Erről beszélgettünk Szkurka Jánossal, a Sun Microsystems Kft. marketing-igazgatójával.

HWSW: Van becslésed arra nézve, hogy mikor növekedhet újra a Sun forgalma és mikor lehet a cég nettó szinten is nyereséges?

Szkurka János: A nettó veszteségek ellenére üzemi szinten a Sun az elmúlt negyedévek során végig nyereséges volt. A nettó veszteségeknek több oka van. Ezek közül az első a Cobalt Networks 2 milliárd dolláros felvásárlása, amelyet az amerikai adóügyi jogszabályok miatt az idők során le kellett írni. A Sun a piac visszaesésének idején is fenntartotta akvizíciós tevékenységet és számos olyan innovatív vállalatot vásárolt meg, amelyek tevékenysége, elképzelései illenek a hosszú távú stratégiába.

Igaz, hogy az elmúlt 2 évben történtek elbocsátások a nyereségesség növelése érdekében, azonban ezek átszervezési költségekkel jártak, másfelől pedig a hatásuk nem érezhető azonnal. Fontos, hogy a működési költségeket sikeresen csökkentettük, a legutóbbi pénzügyi évben 477 millió dollárral.

Nem kétséges, hogy a Sun számára a két legerősebb, így a forgalmunk alakulása szempontjából igen kritikus szegmens, a telekommunikációs és internetes szolgáltatói, valamint a banki szektor az, amely esetében a beruházási kiadások visszafogása a leginkább érezhető. Ugyanakkor másfél, két éve felismerte a cég, hogy új piaci szegmensek meghódítása vált szükségessé, melynek keretében jelentős iparági és ügyfélakvizíciós munka kezdődött. Ez viszont egyrészt nem megy egyik napról a másikra, másrészt egy-egy piaci szegmens meghódítása jelentős invesztícióval hajtható csak végre, amely kétségtelenül látszódik az eredményeken.

De ami a lényeg, hogy az elmúlt időszakban komoly, egy-egy iparág szempontjából irányadó nevű és méretű ügyfelet sikerült szereznünk: jelentős energetikai megrendelőnk lett a Petrobras, a kormányzati vásárlók közül a Kínai Vasútügyi Minisztériumot tudnám kiemelni, kereskedelem terén pedig a hazánkban is ismert Benetton, valamint a GAP a Sun ügyfele. Röviden: a Sun ügyfélköre jelentős bővülésen ment keresztül, ami, visszatérve az eredeti kérdésre, remélhetőleg hamarosan jelentkezni fog a nettó eredmények szintjén is.

Másrészről, mint arról majd a későbbiekben is szó esik, a forradalmi Sun Java System, azon belül is az Java Enterprise System (JES) komoly bevételi forrásnak látszik. A JES-t olyan, alapvetően sok számítógépes munkahelyet működtető cégnek, intézményenek szánjuk, melyek hihetetlen költségmegtakarítást érhetnek el azáltal, hogy alkalmazottanként és évente mindössze 100 dolláros áron jutnak hozzá gyakorlatilag minden fontosabb infrastruktúra szoftvert magába foglaló (mail, naptár, portál, címtárkiszolgákó, hálózati személyazonosító, alkalmazásszerver és sok egyéb kiterjesztés) szoftverlicenszhez. Az igen kiváló, online TCO számítást végző eszközünk szerint egy néhány ezer fős vállalat esetében a megtakarítás millió dollár nagyságrendű is lehet évente, a konkurrencia termékeinek árához viszonyítva.

HWSW: Kiknek szánja a Sun a StarOffice irodai szoftvercsomagot?

Szkurka János: Hát mindenkinek! Egy picit komolyabban, a StarOffice-t, ami ma már a Java Desktop System része, elsősorban azon vállalati, illetve kormányzati felhasználóknak kínáljuk, akik alternatívát keresnek a Microsoft relatív magas áraival szemben. Egyre több ilyen szervezetről és országról hallani: például Kína már elkötelezte magát, Brazília kacérkodik az államigazgatás terén a szabad szoftverekbevezetésével, de EU-s törekvések és projektek is már napvilágot láttak Gondoljuk meg, a Java Desktop System mindössze 100 dollárért teljeskörű irodai platformot kínál, biztonságos, rezisztens a túlnyomórészt Windows platformra írott kórokozókra, ráadásul a StarOffice ma már gyakorlatilag teljeskörűen képes a MS Office fájlformátumainak konvertálására, azaz nem okoz gondot a korábban született anyagok feldolgozása.

HWSW: Az utóbbi időben -- legutóbb a szóban forgó nyílt levélben -- számtalanszor szóba került, hogy a Sunnak el kellene bocsátania alkalmazottainak akár 20 százalékát is. Vannak erre vonatkozó tervek?

Szkurka János: A jelenleg zajló pénzügyi évünk során szigorúan csak átszervezési okokból és annak eredményeképpen kb. 500 alkalmazottól váltunk meg, további elbocsátásokra egyelőre nincs tervünk.

[oldal:Kérdések és válaszok II.]

HWSW: A Sun kutatás-fejlesztési költségkerete továbbra is rendkívül magas, a csökkenő forgalom ellenére is. Melyek a legfontosabb kutatási irányvonalak?

Szkurka János: A Sun a csökkenő forgalom ellenére nem nyirbálta meg jelentősen a kutatás-fejlesztési büdzsét, a legutóbbi pénzügyi évben 1,8 milliárd dollárt költöttünk erre, ami a teljes forgalomnak 10-11 százaléka. Fontos látni, hogy az iparágban ekkora méretű kutatás-fejlesztési költségvetést csak kevesen engedhetnek meg maguknak, a bevétel ekkora hányadát kitevő R&D büdzsével a Sunon kívül csak a Microsoft, az Intel és az IBM rendelkezik.

A kutatás-fejlesztési tevékenységünkben immáron a szoftverek a hangsúlyosak. Főképp az N1 koncepciónak, valamint a Java Systemnek köszönhetően a vállalatnál ma már több szoftverfejlesztő, mint hardvermérnök dolgozik. A nagyvállalatok IT-kiadásainak jelenleg az üzemeltetési költség adja a legnagyobb részét, ennek oka hogy a rendszerek egyre komplexebbek lesznek. Mi arra koncentrálunk, hogy egyszerűbben, így szükségképpen olcsóbban üzemeltethető hálózati számítógépes infrastruktúrát tudjunk szállítani az ügyfelek részére. Scott McNealy elnök-vezérigazgató mondása, hogy a rendszerek komplexitásából fakadó technológiai problémákat nem újabb emberi erőforrás bevonásával, hanem technológiával kell megoldani.

Úgy gondolom, hogy a Sunt az innovációs képessége vitte sikerre és hosszú távon is ez a vállalat működésének, növekedésének egyik alapja. A magas know-howt igénylő területeken a Sun továbbra is jól teljesít, a vállalat változatlanul vezeti a UNIX-szerverek, sőt a UNIX és Linux szerverek összevont világpiacát. Emellett a "low-cost computing" kezdeményezésünkkel, amely átfogja a Sun alsó kategóriás termékeinek kínálatát, olyan ügyfelek számára is elérhetővé kívánjuk tenni azokat a műszaki megoldásokat és az általuk kínált, az üzletmenet szempontjából kritikus tulajdonságokat, amelyek korábban csupán a kimondottan nagyvállalati környezetekben voltak használatosak. A program sikerét többek között az is mutatja, hogy a UNIX kiszolgálók világpiacán az eladott kiszolgálók számát tekintve a Sun egyedül több rendszert értékesített, mint nagy versenytársai együttvéve.

HWSW: A vállalat az idén lépett be a Linux-alapú szerverek piacára. Mik a célkitűzések ezen a téren?

Szkurka János: Mindenekelőtt a Sun már régóta aktív tagja az open-source közösségnek, anyagilag és szellemileg is hozzájárulunk az alkotásokhoz, jó példa erre a StarOffice és fontos, hogy nem az idén léptünk be a Linux-alapú szerverek piacára, hanem egy évvel korábban, tény ugyanakkor, hogy az idei év volt az első, amikor nagyobb súlyt fektettünk a linuxos kiszolgáló-piaci jelenlétünk növelésére. Úgy véljük ugyanis, hogy léteznek bizonyos informatikai feladatok, amelyekhez nem szükségesek olyan innovációs szintet képviselő termékek, melyeket a Sun tervez és gyárt, vagyis vannak olyan esetek, amikor egy tömegcikk jobban megfelel a vevő igényeinek, mint egy innovatív, ezért szükségképpen drágább eszköz.

Jó példa erre az általunk "edge computing"-nak, vagy peremhálózati megoldásoknak nevezett nagyvállalati környezet, amelyek kiszolgálására vezettük be az az Intel-alapú, V60x és V65x termékeinket, melyek x86 Solarisszal és Linux-szal is rendelhetők és amely termékek egyik napról a másikra tettek szert hihetetlen népszerűségre. De ezt a területet célozza az AMD-vel kötött megállapodásunk, mely alapján 64 bites Opteron processzorral gyártott gépeket fogunk szállítani a közeljövőben.

HWSW: A Solaris fejlesztése nemrégiben újraindult Intel platformra is, azonban ennek a változatnak a hardver-támogatása még elég elmaradott. Ennek változása jelentős lökést adhatna a Solaris terjedésének. Várható ezen a téren változás?

Szkurka János: A Solaris x86 licenc-eladások a harmadik negyedévről a negyedik negyedévre 30 százalékkal növekedtek és ma már több mint ezer alkalmazás érhető el erre a platformra. A http://www.sun.com/bigadmin/hcl/ oldalon látható, hogy a bevizsgált hardverek száma folyamatosan bővül. Jelenleg több mint 80 fejlesztőmérnök dolgozik azon, hogy minél több hardverhez legyen meghajtóprogram. A jövő év közepére szeretnénk a számukat 150-re növelni.

HWSW: A SPARC processzorok az utóbbi időben rendre később jelennek meg a piacon, mint ahogy az az előzetes terméktervekben szerepelt. Hosszú távon ez nem veszélyezteti a Sun UNIX-piaci vezető pozícióját?

Szkurka János: Ez így nem igaz. Az egyetlen jelentős késés az UltraSPARC III processzorok esetében fordult elő, az UltraSPARC IV és V fejlesztése jelenleg a megfelelő ütemben halad. Nem érzem, hogy az UltraSPARC III késése miatt a Sun valaha is hátrányban lett volna a vetélytársakhoz képest. Nincs generációs hátrányunk a többi RISC-processzorhoz képest, sem teljesítményben, sem funkciókban.

Megjegyzem, hogy ha a Ferrari késik egy új modelljének bevezetésével, attól még nem rendeződik át az utcai sportkocsik piaca, hiszen itt más körülmények is számítanak, nem csak az idő. Ráadásul itt fontos azt is leszögezni, hogy ebben a kérdésben ne csak a processzorokat, hanem a komplett rendszereket vizsgáljuk, olyan tényezőket is figyelembe véve, mint a szoftverellátottság és az alkalmazások kompatibilitása, amely, mint hírlik, komolyan hátráltatja az új 64 bites Intel processzorok nagy volumenű értékesítését.

Ilyen problémája a Sunnak nem nagyon volt, számunkra ugyanis az ügyfelek korábbi befektetéseinek a védelme igen fontos, ezért a SPARC/Solarisra megírt alkalmazások processzorváltás esetén is bitszintű kompatibilitást biztosítanak.

HWSW: A UNIX-piac többi vezető gyártója, az IBM és a HP ma már igen jelentős, többmilliárd dollár forgalmat bonyolító szolgáltatás-üzletágat üzemeltet, láthatóan sikerrel. A Sun nem kíván nagyobb hangsúlyt fektetni a Services részlegre?

Szkurka János: Hosszú távon szerintem a szolgáltatásokat a szolgáltatókra kell bízni, a mi cégünk nem ilyen, noha hangsúlyoznám, hogy bizonyos, elsősorban a saját platformunkhoz kötődő szolgáltatási árbevétülünk avagy a Professional Services üzletágunk jelentősen nő. A saját platformunkhoz mi értünk a legjobban, ügyfeleink részéről pedig jogos igény az ilyenek elvégeztetése. A Sun erőssége, hogy sok partnerrel rendelkezik, akikkel karöltve természetesen bármilyen feladatot meg tud oldani.

Köszönjük, hogy válaszoltál a kérdéseinkre.

A Sun Microsystems a háza tájáról származó legfrissebb híreket, újdonságokat a holnap Berlinben kezdődő SunNetwork 2003 rendezvényen teszi közzé.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.