Szerző: roberto

2003. december 12. 11:42

Januárra várható a Mozilla 1.6

[eWeek, Mozilla.org] A nyílt forráskódú

[eWeek, Mozilla.org] A nyílt forráskódú Mozilla böngészőprogram-csomag fejlesztését lehetővé tevő Mozilla Foundation készül a szoftver 1.6-os verziójának kiadására. Az előzetes tervek szerint az új változat december végére válna kiadhatóvá, ám Asa Dotzler, a Mozilla-kiadások koordinátora az eWeeknek nyilatkozva elmondta, hogy elképzelhető csúszás, előfordulhat, hogy az 1.6 január elején fog csak megérkezni.

A Mozilla fejlesztése már több ágon folyik, korábban is beszámoltunk arról, hogy az integrált szoftvercsomagot a jövőben olyan kisebb, önálló alkalmazások (böngésző: Mozilla Firebird, levelezőprogram: Mozilla Thunderbird stb.) fogják felváltani, amelyek képesek lesznek együttműködésre, de magukban is megállják majd a helyüket, miközben a háttérben továbbra is megmarad a Mozillából már ismert Gecko motor, és a keresztplatformos XUL interfészre épülő felhasználói felület.

A jelek szerint azonban nem marad magára a nagy Mozilla csomag sem, sőt az 1.6-os verzió a szokásos hibajavításokon túl több újdonsággal is szolgál. A fejlesztők finomítottak a Microsoft proxy és webszerver-megoldásokban használt gyártóspecifikus NTLM-azonosítás (NT LAN Manager)használatát lehetővé tévő kódon, és az NTLM-azonosítás lehetősége megjelent a csomag unixos változataiban is. További újdonság, hogy a program képes kezelni a GNOME grafikus munkakörnyezet MIME-típusait, így automatikusan érzékeli, hogy a webről elérhető különféle fájlokhoz milyen külső program segítségét kell igényelnie.

Az 1.6-os Mozilla fejlesztői változatát a www.mozilla.org-ról kiindulva tölthetik le az érdeklődő felhasználók Windows, Linux és Mac OS X rendszerekhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról