Szerző: Ady Krisztián

2003. december 16. 12:59

Még ma aláírhatja az Egyesült Államok elnöke az amerikai spamellenes törvényt

[News.com] Az Egyesült Államok elnöke, George W. Bush várhatóan ma látja el kézjegyével a korábbi híreinkből már ismerős CAN-SPAM nevű törvényjavaslatot, január elsejétől életbe léptetve az első szövetségi, az összes államban érvényes -- a törvényhozók szerint szerint spamellenes, a kritikusok szerint viszont éppenségel ellentétes hatású -- törvényt.

[News.com] Az Egyesült Államok elnöke, George W. Bush várhatóan ma látja el kézjegyével a korábbi híreinkből már ismerős "CAN-SPAM" nevű törvényjavaslatot, január elsejétől életbe léptetve az első szövetségi, az összes államban érvényes -- a törvényhozók szerint szerint spamellenes, a kritikusok szerint viszont éppenségel ellentétes hatású -- törvényt.

A kritikus hangvételű véleményeket megfogalmazók szerint a "Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing Act" törvény hatályba lépését követően nemhogy csökkenne az e-mail címekre érkező kéretlen reklámlevelek mennyisége, hanem éppen ellenkezőleg, a "CAN-SPAM" törvény legális kereteket biztosít a kéretlen, felhasználókat bosszantó reklámlevelek küldéséhez.

Bush elnök aláírását követően komplett szabálycsomagra kell figyelniük az e-mail-kereskedelemben részt vevő cégeknek, magánszemélyeknek. A levelek fejrészének meghamisítását börtönnel büntetik az elsejétől életbe lépő szabályozások, hasonlóan a "szexuális beállítottságú" e-mailekhez, melyek nem tartalmazzák az előre megállapított, egyértelmű azonosítókat.

A spam ellen küzdők más problémákra is felhívják a figyelmet: az Egyesült Államok 34 államában már korábban is létezett spamellenes törvény, mely számos esetben szigorúbb a most elfogadott nemzeti törvénynél. Washington államban az e-mailcímek tulajdonosai beperelhetik a spammelőket, míg Kalifornia és Delaware csak úgynevezett "opt-in" listán szereplő, előzetesen engedélyt adó e-mail címekre tette lehetővé a kereskedelmi levelek küldését.

A kaliforniai és delaware-i törvényekkel ellentétben a "CAN-SPAM" törvény egy "opt-out" megoldást vezet be. Ez a megoldás egy kompromisszumot jelent a két véglet között: bár nem tiltja a kéretlen levelek küldését, a felhasználóknak egyértelműen lehetőséget biztosít az adott kereskedelmi szervezettől, cégtől érkező levelek lemondására. A törvény szorgalmazza, de nem követeli meg egy "ne spammelj" nyilvántartás létrehozását.

A CAN-SPAM tervezete a következő kereteket adja a legális spamküldéshez:

  • Az e-mail fejlécének meghamisítása, külső levelezőszerver vagy nyitott szerver (open-relay) használata a küldő adatainak meghamisításához, "5 vagy több" e-mail hozzáférés, vagy "2 vagy több domain név" használata a kereskedelmi levelek küldéséhez 3 év börtönbüntetéssel sújtható
  • A levél tárgysora semmiképpen sem lehet megtévesztő
  • Létező válaszcím nélküli, leíratkozást lehetővé tévő webcím vagy e-mail cím nélküli levél küldése törvényellenes
  • E-mail címek weboldalakról történő gyűjtése, e-mail címek "találgatása" (istvan1@mail.com, istvan2@mail.com és így tovább...) törvényellenes
  • Weboldalakról, web-alapú levelezőrendszerekről történő adatgyűjtés, automatizált, scriptelt feliratkozás e célból törvénytelen
  • Szexuális tartalmú kéretlen levelek csak az FTC által megadott fejléccel küldhetők, e kitétel alól kivételek az "opt-in", jóváhagyást tartalmazó e-mail listák. A szabály megszegése 5 év börtönnel és 250000 dolláros bírsággal sújtható

A törvényhozásra nyomást gyakorló kereskedelmi csoportok lobbizása teljesen érthető: egyes felmérések szerint egy átlagos e-mail címre beérkező levelek 50 százaléka kéretlen reklámlevél, spam, de egyes esetekben -- ismertebb, régebbi cím esetén -- ez az arány magasabb is lehet. A kéretlen levelek hatalmas piacot veszélyeztetnek: a mintegy 138 milliárd dolláros internetes kereskedelemből körülbelül 16,6 milliárd dollárt az e-mail kereskedelem gyűjt be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról