:

Szerző: Vörös Péter

2003. december 2. 15:52

Microsoft Longhorn operációs rendszert tartalmazó kalóz CD-k kaphatók Malajziában

Bár a Microsoft Windows XP operációs rendszer Longhorn kódnevű utódjának hivatalos bemutatója csak évek múlva várható, Ázsiában már most megjelent a szoftver -- bétaváltozatnak sem mondható -- kalózváltozata. A Windows XP ára az USA-ban több mint 100 dollár, míg a Longhorn korai verziója 1,58 dollárért kapható Malajzia déli részén.

Bár a Microsoft Windows XP operációs rendszer "Longhorn" kódnevű utódjának hivatalos bemutatója csak évek múlva várható, Ázsiában már most megjelent a szoftver -- bétaváltozatnak sem mondható -- kalózváltozata. A Windows XP ára az USA-ban több mint 100 dollár, míg a Longhorn korai verziója 1,58 dollárért kapható Malajzia déli részén.

A Longhorn e korai változatát egy októberi konferencián mutatták be és osztották ki a Microsoft programozóinak Los Angelesben, közölte Jonathan Selvasegaram vállalati jogtanácsos. "Közel sem kész termékről van szó. Lehet, hogy egy ideig működik, de otthoni PC-n való használata jelenleg elég kockázatos" -- mondta Selvasegaram.

Bill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke nemrég közölte, hogy az előreláthatólag 2005-ben útjára induló Longhorn bemutató kampánya lesz az évtized legnagyobb ilyen jellegű eseménye.

A szoftverkalózkodás rendkívül elterjedt Ázsiában. A jelenlegi helyzet iróniáját az adja, hogy az USA éppen nemrég dicsérte meg Malajziát azért, mert több ezer illegális lemezt foglaltak le az országban május óta. A szakértők szerint az USA-nak 242 millió dolláros kárt okozott a malajziai szoftverkalózkodás, ez némi javulást mutat a 2001-es, 316 millió dolláros kárhoz képest.

Selvasegaram szerint mihelyst akcióba kezdenek a maláj hatóságok, a kalózok azonnal bezárják boltjaikat, majd az akció végeztével napokon, sőt néha órákon belül újra kinyitnak. A szoftvercégek együttműködnek a helyi rendőrséggel a problémával kapcsolatban, de a jelek szerint a hatóságokat egyelőre jobban érdekli a pornográfia kordában tartása.

A szakértők szerint biztosnak tűnik, hogy a Longhorn előzetes bétaváltozata a vállalat rövidesen megrendezésre kerülő fejlesztői konferenciájára (Professional Developers Conference) készül el. Ezt követi az első hivatalos bétaváltozat a jövő év elején, majd egy második béta a jövő év közepe táján.

A várakozások szerint a Longhorn teljesen átdolgozott kezelőfelülettel rendelkezik majd, felhasználói felülete támogatja a három dimenziós grafikai megjelenítést és a jelenleg elterjedtnél finomabb képmegjelenítést ígérő kijelzőket. Az operációs rendszer továbbá teljesen új fájlrendszert kap majd. A fájlok elérését és keresését leegyszerűsítő Windows Future Storage (WinFS) rendszer az NTFS és a FAT32 helyébe lép.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.