:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. december 29. 12:54

Januártól olcsóbb lesz a hazai domainregisztráció - jönnek az ékezetes internetcímek is

Decemberi közgyűlésén a domainnevek regisztrációs és fenntartási díjának csökkentéséről döntött az Internetszolgáltatók Tanácsa. Az ISZT által megállapított díjat csak a regisztrátorok fizetik, hogy a 74 hazai regisztrátor, és viszonteladóik végül mennyiért kínálják ügyfeleiknek a .hu végződésű internetcímeket, az már a vállalkozások egyedi döntésén múlik.

[HWSW] Decemberi közgyűlésén a domainnevek regisztrációs és fenntartási díjának csökkentéséről döntött az Internetszolgáltatók Tanácsa. Az ISZT által megállapított díjat csak a regisztrátorok fizetik, hogy a 74 hazai regisztrátor, és viszonteladóik végül mennyiért kínálják ügyfeleiknek a .hu végződésű internetcímeket, az már a vállalkozások egyedi döntésén múlik.

Január 1-től áfával együtt 2 500 forint lesz a .hu tartományba bejegyzett domainek regisztrációs díja, ami magában foglalja a név két éves fenntartását is. Ezt az összeget a domainregisztrációs rendszerhez csatlakozott vállalkozások fizetik a tartománynevek adminisztrálásával foglalkozó hazai szervezetnek, az ISZT Kht-nek. Egyelőre egy vállalkozás csökkentette ügyfelei felé a regisztrációs díjat: a Freeweb.hu-t is üzemeltető SWI Kft. 4 875 forintért kínálja az internetcímeket és azok két éves fenntartását.

Utoljára 2003 májusában csökkent a domainregisztráció díja hazánkban: akkor 4 000-ről 3 000 forintra mérséklődött az internetcímekért fizetendő összeg. A májusi díjcsökkentés apropója az volt, hogy akkoriban jegyezték be a százezredik magyar domaint. Az ISZT-től kapott tájékoztatás szerint jelenleg 116 529 bejegyzett domainnevet tartanak nyilván a .hu alatt.

Ékezetes domainnevek előjegyzését kezdte meg az Axelero. A szolgáltató 9 900 forintot kér azért, hogy előjegyezze azokat az ékezetes domainneveket, melyeket az ügyfelek később levédetnének. A szolgáltató vállalja, hogy amennyiben az domainek adminisztrálását végző ISZT lehetőséget biztosít az ékezetes tartománynevek bejegyzésére, akkor elsőként továbbítja az előjegyzett domaineket.

Az ékezetes domainnevek bejegyzésének lehetőségéről korábban hosszas vita folyt -- az ISZT első ízben 2001 áprilisában jelezte, hogy folyik a hálózat szabványainak módosítása annak érdekében, hogy a különleges karaktereket is tartalmazó domaineket használhassák az internetezők. Egyelőre hivatalosan még nem lehet árvíztűrő-tükörfúrógép.hu internetcímet kiadni, ám az előjegyzés lehetősége azt mutatja, hogy hamarosan használhatjuk a magyar ábécé ékezetes karaktereit is.

Az új lehetőséggel kapcsolatos fejlesztések azonban egy problémát biztosan nem tudnak majd áthidalni: ha a felhasználó billentyűzetén nem szerepelnek a magyar (cseh, német, francia stb.) ábécé diakritikus jeleivel is díszített betűk, akkor bizony a böngésző címsorába is nehéz lesz beírni az ékezetes domainneveket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.