:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. december 3. 16:06

Nincs különmegállapodás az IHM és a teleházak között

Annak ellenére, hogy pénteki sajtóközleményében a tárca erre hivatkozva biztosította a teleházakat a támogatásról, nincs különmegállapodás az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) és a Magyar Teleház Szövetség (MTSZ) között -- tudta meg lapunk. A Magyar Teleház Szövetség két társelnöke szerint a mozgalomhoz tartozó teleházakat és valamennyi magyarországi társadalmi szervezetet a minisztérium ki is zárta a közösségi hozzáférési pontok támogatásából.

[HWSW] Annak ellenére, hogy pénteki sajtóközleményében a tárca erre hivatkozva biztosította a teleházakat a támogatásról, nincs különmegállapodás az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) és a Magyar Teleház Szövetség (MTSZ) között -- tudta meg lapunk. A Magyar Teleház Szövetség két társelnöke szerint a mozgalomhoz tartozó teleházakat és valamennyi magyarországi társadalmi szervezetet a minisztérium ki is zárta a közösségi hozzáférési pontok támogatásából.

Az IHM 2004-re 2004 közösségi internet-hozzáférési hely -- úgynevezett e-Magyarország pont -- kialakítását hirdette meg korábban. Noha kézenfekvő lenne, hogy a programba bevonják a már működő, több mint 500 hazai teleházat, a minisztérium úgy írta ki a támogatást biztosító pályázatát, hogy kizárta a teleházakat működtető társadalmi szervezeteket. A pályázaton ugyanis nem indulhatnak egyesületek, csak önkormányzatok, állami fenntartású intézmények, egyházak, közhasznú társaságok és bizonyos típusú vállalkozások.

Mint a MTSZ két társelnöke, Szakál Tibor és Balogh László egybehangzóan állította: megbeszéléseik során a tárca képviselői arra hivatkoztak, hogy társadalmi szervezetek az üvegzsebprogrammal kapcsolatos előírások miatt nem pályázhatnak. Arra azonban több példa is van, hogy egyesületek részére írtak ki pályázatokat, ehhez mindössze arra van szükség, hogy a kiíró minisztérium kormányengedélyt kérjen, amit az e-Magyarország projekt kapcsán az informatikai tárca vélhetően nem kért meg.

Az MTSz múlt heti tiltakozását követően az IHM kiadott egy közleményt, melyben arra hivatkozik: egy már megkötött különmegállapodás alapján az MTSz Egyesület által javasolt teleházak az IHM-ITP-15 pályázattól függetlenül, kiemelten és együttesen csatlakozhassanak az e-Magyarország programhoz. Ilyen különmegállapodás azonban egyelőre nincs, csak tervezet, ami az IHM és a Pénzügyminisztérium közötti egyeztetés szakaszában van.

Az MTSZ két társelnöke elmondta: a teleházak már jelenleg is jóval több szolgáltatást nyújtanak, mint a még csak tervezett e-Magyarország pontok, ráadásul a teleház mozgalom kidolgozott egy, a teleházak működésére, fenntarthatóságára vonatkozó modellt. Az ilyen jellegű hozzáférési pontoknál ugyanis nem elegendő a létrehozásukra szánt -- egyébként nem kis összeg, arról is gondoskodni kell, hogy egy kistelepülésen működőképes maradjon a teleház.

Az IHM sajtóosztálya lapunk megkeresésére nem kommentálta az általuk megkötöttnek vélt, valójában aláíratlan szerződés ügyét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.