Szerző: roberto

2003. december 11. 09:49

Tesztelhető a KDE 3.2 második bétája

[KDE.org] A héten megjelent a KDE grafikus munkakörnyezet

[KDE.org] A héten megjelent a KDE grafikus munkakörnyezet 3.2-es verziójának második bétája. A KDE Projekt tervei szerint februárban megjelenő friss kiadás számos újdonságot tartogat a felhasználók számára. A környezet integrált webböngészője, a Konqueror például újabb kompatibilitási kiegészítéseket kapott, a böngészőmotort a weboldalakon valóban használt technikákból kiindulva bővítették a fejlesztők, így tovább csökken a programmal esetleg nem működő lapok száma -- bár a Konquereor tudása eddig is megközelítette a nagyobb webböngészők tudását.

A készülő kiadásban fog megjelenni a W3C (World Wide Web Consortium) egyre elterjedtebb, XML-alapú vektorgrafika-szabványának, az SVG-nek támogatása, és természetesen újabb programok is bekerülnek a KDE-be, ilyen például az Xpdf-re alapozott KPDF nevű PDF-olvasó, a JuK zenegyűjtemény-rendszerező alkalmazás, és néhány új játék (pl. KGoldRunner).

A KDE 3.2 az előző kiadásokhoz hasonlóan tartalmazni fog egy komplett grafikus fejlesztőkörnyezetet, a KDevelopot, az IDE legújabb, hármas verziója fog a friss kiadásba kerülni. A rendszert a KOffice irodai programcsomag teszi teljessé, bár a KOffice külön projektben fejlődik, a 3.2-es KDE-vel a hamarosan megjelenő 1.3-as verziót lesz érdemes használni.

Változások várhatók a levelező alkalmazások terén, a KMail és a hozzá kapcsolódó KOrganizer naptárprogram több új funkcióval gazdagodott, de a legújabb KDE-ben egy integrált személyi információkezelő program is meg fog jelenni, amely egyetlen felületen fogja össze a levelezési, naptár- és címtárkezelési funkciókat a Microsoft Outlookhoz vagy a Ximian Evolutionhöz hasonlóan.

A környezet második bétája a download.kde.org-on feltüntetett letöltőhelyekről szerezhető be, előre fordított binárisok a az új Fedora, SuSE és Slackware rendszerekhez érhetőek el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról