Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
DevOps és frontend-fejlesztői témákkal indul idén a HWSW meetup-sorozata

Helyszíni beszámoló: SunNetwork 2003

Bodnár Ádám, 2003. december 05. 10:40
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az amerikai Sun Microsystems idén először hozta el a SunNetwork rendezvényt Európába, vezetőinek állitása szerint kirobbanó sikerrel: a konferenciára több mint 6300 iparági szakember, elemző és újságíró érkezett a világ 52 országából. A meghívottak között volt a HWSW tudósítója is.

hirdetés
"Támadást inditunk a költségek és a bonyolultság ellen" -- adta ki a jelszót Scott McNealy, a Sun Microsystems elnök-vezérigazgatója Berlinben, a SunNetwork 2003 konferencia első napján tartott ünnepélyes megnyitó-beszédében. Az amerikai szervergyártó vállalat idén először hozta el a SunNetwork rendezvényt Európába, vezetőinek állitása szerint kirobbanó sikerrel: a konferenciára több mint 6300 iparági szakember, elemző és újságíró érkezett a világ 52 országából. Scott McNealy hangsúlyozta, hogy a Sun Microsystems forgalmának harmada származik az európai piacról, ezért kiemelten fontos a vállalat számára ez az esemény, amelyen számos partner -- pl. SAP, Oracle, PeopleSoft, Hitachi, Fujitsu, Cap Gemini Ernst & Young -- is képviseltette magát.


SunNetwork 2003

Scott McNealy kitart azon álláspontja mellett, hogy a bonyolult informatikai problémákat elsősorban kutatás-fejlesztéssel, új technológiák bevezetésével lehet megoldani, és nem az alkalmazotti létszám növelésével. "Egyes versenytársak szándékosan túlbonyolítják a dolgokat, amíg végül csak saját maguk képesek átlátni és üzemeltetni az informatikai rendszereket, mindezért persze csillagászati árat kérnek" -- utalt az éles nyelvéről is ismert Sun-vezető az IBM szolgáltatási üzletágára. "Csak azok választják az IBM Global Servicest, akik végképp feladták" -- mondta McNealy.

A Sun első embere úgy véli, hogy az innováció egy hosszú távú befektetés, az erre költött összegek később az alacsonyabb üzemeltetési és birtoklási költségeken sokszorosan megtérülnek. McNealy elmondta, hogy a Sun negyedévente mintegy 500 millió dollárt költ kutatás-fejlesztésre és hangsúlyozta, hogy a vállalat a dot-kom korszak végeztével sem csökkentette az új termékek és technológiák előállítására szánt költségvetését. Ez teszi lehetővé, hogy a Sun továbbra is befolyásos iparági szereplő maradjon és hatékonyan oldja meg az ügyfelek komplex hálózati informatikai problémáit.

Scott McNealy jellemző példaként említette a szerver-konszolidációt, amely lehetővé teszi, hogy több kiszolgáló által elvégzett feladatokat kevesebb szerver segítségével hatékonyabban lehessen megoldani, csökkenő üzemeltetési költségek mellett. A Sun vezetője kitért az iForce partner-program fontosságára, ennek keretén belül a vállalat számos előre megépített, tesztelt és már bizonyitott megoldást tud szolgáltatni különféle problémákhoz, azonban az ügyfelek egyéni igényeihez szabott, egyedi megoldásokat is képes szállítani. "Miért kellene az ügyfeleknek gyárrá alakítani az adatközpontjukat, amikor a Sun legyártja, összeszereli és kulcsra készen szállítja a megoldást?" -- tette fel a kérdést az elnök-vezérigazgató.


Scott McNealy

McNealy beszédében többször is kitért arra, hogy a Sun olyan megoldásokat szállít, amelyek mentesek a Microsoft-féle világ kötöttségeitől, a biztonsági fenyegetésektől, probléma nélkül illeszthetők bármilyen nyílt környezetbe és nagyon kedvező áron hozzáférhetők. A Sun legnagyobb dobása ebben a tekintetben a Java Enterprise System, egy olyan vállalati szoftverrendszer, amely magában foglal szinte minden létező infrastruktúra-szolgáltatást (azonosítás-kezelés, címtár, webszerver, alkalmazás-szerver, portálszerver) és a vásárlók rendkívül kedvező licenc-konstrukcióban juthatnak hozzá.

A Java Enterprise System új változatai rendszeres időközönként jelennek meg és a komponenseket a Sun teszteli, összehangolja, illetve validálja, ezért az informatikai vezetőknek nem okoz majd fejfájást az esetlegesen több gyártótól (Sun, BEA, IBM, Oracle, Microsoft) származó szoftverek verziókövetése, telepítése, valamint összehangolása. Az előadáson elhangzott, hogy ma már világszerte több mint 100 jelentős szervezet választott a Sun Java Enterprise System szoftverrendszert, amelyet alkalmazottanként 100 dollárért egy évig korlátlatul lehet használni.

"A Java egyértelműen megnyerte a harcot a Microsoft .NET-tel szemben" -- mondta McNealy, aki rámutatott, hogy a Java fejlesztői közösség a világ legnagyobb szoftverfejlesztő közössége, a Java futtatási környezet előre telepítésre kerül a piacra kerülő számítógépek túlnyomó többségére, valamint számos mobil eszközre. "A Java széles körben támogatott, a Java biztonságos, a Java ott van mindenütt, a Java a nyerő" -- folytatta a Sun elnök-vezérigazgatója.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Két hét múlva újraindul a legnagyobb hazai tech meetup-sorozat, a HWSW free!