Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 5. 11:24

Megjelent a Novell BorderManager 3.8

A Novell bejelentette a Novell BorderManager 3.8 elérhetőségét, amelynek segítségével a vállalatok biztonságos, helyfüggetlen hozzáférést biztosíthatnak a mobil felhasználók alkalmazásaihoz, és ellenőrzésük alatt tarthatják az internetes műveleteket a nem kívánt tartalom elleni védekezés érdekében.

A Novell bejelentette a Novell BorderManager 3.8 elérhetőségét, amelynek segítségével a vállalatok biztonságos, helyfüggetlen hozzáférést biztosíthatnak a mobil felhasználók alkalmazásaihoz, és ellenőrzésük alatt tarthatják az internetes műveleteket a nem kívánt tartalom elleni védekezés érdekében.

A Novell BorderManager 3.8 egyedülálló VPN (Virtual Private Network) forgalmi szabályokat kezelő motorja szerep alapú hozzáférés-kezelést használ, így a szervezetek vezetői biztosak lehetnek abban, hogy mindenki csak azokat az információforrásokat látja, melyekhez jogosultsággal rendelkezik. A FreeS/WAN nyílt szabvány támogatásával a BorderManager 3.8 használható Linux VPN klienssel is, az LDAP támogatás pedig lehetővé teszi, hogy a BorderManager bármilyen LDAP szabványnak megfelelő címtárszolgáltatás alapján hitelesíteni tudja a felhasználókat.

A végpontok védelmének köszönhetően a VPN kliensek már nem felügyelet nélküli, hanem a vállalati biztonsági házirendeknek megfelelően lezárt belépési pontok a magánhálózatban. A szoftver részeként elérhető Novell Client Firewall 2.0 használatával a szervezetek olyan többrétegű biztonsági megoldást építhetnek ki, mely a házirendeket az átjárókon és végpontokon egyaránt betartatja. Többféle hitelesítési módszer állítható be, melyek a jelszavak, tokenek, smart kártyák, biometria és a több mint 50 féle támogatott fejlett hitelesítési módszer kombinációjából építhető fel. Ez a legszélesebb körű támogatás a VPN megoldások piacán.

A Novell BorderManager 3.8 egyedülálló VPN forgalmi szabályokat kezelő motorja szerep alapú hozzáférés-kezelést használ, így a szervezetek vezetői biztosak lehetnek abban, hogy mindenki csak azokat az információforrásokat látja, melyekhez jogosultsággal rendelkezik. A *mindent vagy semmit" hozzáféréssel szemben a rendszergazdák minden egyes felhasználónak egy LDAP szabványnak megfelelő címtárból származó személyazonosság és szervezeti szerep alapján adhatják ki a jogosultságokat.

A FreeS/WAN nyílt szabvány támogatásával a BorderManager 3.8 használható Linux VPN klienssel is, az LDAP támogatás pedig lehetővé teszi, hogy a BorderManager bármilyen LDAP szabványnak megfelelő címtárszolgáltatás alapján hitelesíteni tudja a felhasználókat. A teljesen új szabvány alapú VPN-nel a Novell BorderManager 3.8 ügyfelek kihasználhatják meglévő tőkebefektetéseiket, mivel a szoftver együttműködik bármilyen meglévő IPSec minősítésű, infrastruktúra komponenssel. A támogatott infrastruktúra komponensek közé több tucatnyi gyártó -- például a Cisco, Check Point és Nortel -- termékei tartoznak.

A BorderManager 3.8 integrálható a Novell Nsure Audit rendszerrel, így az ügyfelek teljes, egyértelmű jelentést készíthetnek az Internet-aktivitásról, ami alapján ellenőrizhető, hogy a jelenlegi gyakorlat megfelel-e a szervezet Internet használati házirendjének. Az Internet hozzáférés vezérlésének lehetőségeivel, amelybe az internetes tartalomszűrési megoldások széles skálája is beletartozik, korlátozható a felhasználók internetes tevékenysége, így megakadályozható a potenciálisan veszélyes vagy nemkívánatos tartalom bejuttatása a magánhálózatra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról