Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. december 23. 09:44

Spamszűrő a chellón

A chello európai hálózatán beüzemelt spamszűrővel kíván védekezni a felhasználóinak küldött kéretlen levelekkel szemben. A 10 európai országban élő 750 ezer felhasználót -- így a hazai előfizetőket is -- kiszolgáló új rendszertől a UPC a levelezőszolgáltatásának jelentős javulását is reméli.

[HWSW] A chello európai hálózatán beüzemelt spamszűrővel kíván védekezni a felhasználóinak küldött kéretlen levelekkel szemben. A 10 európai országban élő 750 ezer felhasználót -- így a hazai előfizetőket is -- kiszolgáló új rendszertől a UPC a levelezőszolgáltatásának jelentős javulását is reméli.

A spamszűrő egy feketelista alapján szűri a felhasználóinak küldött kéretlen leveleket. A chello által használt spam feketelistát a spamcom.net kezeli, a világ minden részéből, különböző internetszolgáltatóktól és felhasználóktól kapott panaszok, bejelentések alapján. Amint a spamcom.net beazonosít egy kéretlenlevél-küldőt, a feladó IP címét felveszi a feketelistára és a tiltást csak akkor oldja fel, ha 48 órán át nem kapott újabb bejelentést a spamelővel kapcsolatosan.

Ugyanakkor a chello előfizetői is felkerülhetnek a feketelistára akár úgy, hogy maguk küldenek kéretlen leveleket, akár úgy, hogy tudtuk nélkül valaki kihasználja számítógépük védtelenségéet. A spamszűrő már működésbe lépésének első napján mintegy 7 millió kéretlen levelet állított meg, ami a chello levelezőrendszerén lebonyolított forgalom több mint ötven százalékát teszi ki.

a címlapról