Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
>> Hibrid felhőtől a konténereken át, egészen a kvantumprogramozásig - 6 klassz téma a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján. <<

Spam: a világháló szemete III. - új törvények

Rátonyi Gábor Tamás, 2003. december 14. 19:44
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A közelmúltban három törvény is foglalkozott a kéretlen levelek problémájával. Gyengébbtől a drasztikus retorziókat kilátásba helyezőig terjed a skála, mellyel a jogalkotók meg akarják fogni a kéretlen levélküldők -- már elnézést -- csodaszerekkel fantasztikus méretűre növelt farkát.

A hazai felhasználókat is irritáló kéretlen levelek zöme külföldről érkezik. Noha a hazai spammerek is aktivizálták magukat, a postafiókokat elárasztó reklámok többségét angol nyelvterületen postázzák. A MessageLabs idén májusban készített statisztikája, mely a vállalat 7000 céges ügyfele 2 és félmillió felhasználójának adatait összesítette, arról számol be, hogy a kéretlen levelek 58 százaléka az Egyesült Államokból származik. Előkelő helyezést értek el a spammerlistán Kína (5,6 %), Nagy-Britannia (5,2 %), Brazília (4,9 %) és Kanada (4,1%) gátlástalan felhasználói is.

A sorozat korábbi részei:
Spam: a világháló szemete I.
Spam: a világháló szemete II. - adatvédelem
Nemes Dániel, a tartalom és spamszűrő szoftverek értékesítésével foglalkozó hazai filter:max vezetője a MessageLabs statisztikáját kiegészítette saját és ügyfelei tapasztalataival: eszerint a magyar internetezők e-mail címeire befutó kéretlen üzenetek 5-10 százaléka származhat hazai spammertől. Nemes jelezte ugyanakkor, hogy a MessageLabs statisztikája átalakulhat a jövőben: az Egyesült Államokban bevezetendő spamtörvény miatt a kéretlenlevél-küldők áthelyezhetik székhelyüket (de legalábbis szervereiket) a Távol-Keletre.

Már csak az elnök aláírására vár ugyanis az a törvény, amelyik az Egyesült Államok valamennyi államában szigorítaná a reklámjellegű elektronikus levelek küldését. A szigorúság mögött valójában továbbra is lazára engedett gyeplő látszik: igaz ugyan, hogy a törvény paragrafusainak be nem tartóit börtönbüntetéssel sújthatják, ám a szabályok nem éppen betarthatatlanok: nem szabad hamis feladóval levelet küldeni, az e-mailek fejléceit sem lehet átírni, open-relay levelezőszerver használata sem megengedett, és valós leiratkozási címet kell szerepeltetni a levélben. A szabályokról részletesen korábbi hírünkben már beszámoltunk.

Azért vicces a helyzet, mert nincs olyan rendszergazda, vagy internet-guru, aki azt ajánlaná a járatlan felhasználónak: használja ki a megadott leiratkozási lehetőséget. Ez ugyanis kedvelt trükkje a spammereknek: megadnak egy leiratkozási címet, ahová ha beérkezik egy naiv felhasználó levele, azonnal tudják, hogy valós címről van szó, és már adják is tovább, hogy aztán a cím szerencsétlen tulajdonosa soha ne szabadulhasson meg a hosszú péniszeket, nagyobb melleket, Viagrát és diplomát kínáló levelektől. Tehát nemhogy leírnák listájukról a gyanútlan felhasználót, hanem sokkal magabiztosabban bombázzák üzeneteikkel.

Patthelyzet: noha az új törvény szerint a kéretlen levelek küldői figyelembe kell hogy vegyék a leiratkozási szándékot, a régi reflexek miatt soha nem fog leiratkozni senki.

Tegnap lépett életbe az európai uniós spamtörvény. A törvény -- mely nem csak a reklám e-mail, hanem az SMS üzenetek küldésére is vonatkozik -- kiköti, hogy a vállalatoknak kérniük kell a magánszemélyek hozzájárulását ahhoz, hogy kereskedelmi üzeneteket küldjenek nekik. Úgy tűnik, hogy az EU direktíva nem korlátozza azonban a cégeknek küldendő üzeneteket: ha tehát valakinek személyes használatú céges e-mail címe van, várhatóan nem kerülik el az uniós tagországokból érkező reklámlevelek.

A MessageLabs fent említett statisztikája az összes spamküldő nációját tekintve mindössze 8 százaléknyi levelet származtat nevesített uniós országból (az "egyéb" kategória összesen 12 százalékot tesz ki -- ebben nyilván szerepel még néhány uniós tagállam). Így tehát az új direktíva kapcsán kialakult szigorúság a magánszemélyek postafiókjában landoló kéretlen levelek számát alig 10 százalékkal csökkentheti.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
6 klassz téma, 6 jó előadó a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján.