távközlés archívum - 2008 április

2008
április

0

Olvadóban a Pannon árbevétele, a mobil internetben látja a kiutat a cég

2008. április 30. 12:15

Kitartóan csökkenő tendenciát mutat a Pannon árbevétele, ugyanakkor a működési hatékonyság fokozásával ennek ellenében is tartani tudta nyereségességét a szolgáltató. A vállalat egyúttal fokozta tőkeberuházásait a 3G-fejlesztések érdekében, mellyel új bevételi források megszerzését reméli.

0

Márciusra csökkent a valóban forgalmazó hazai SIM-kártyák száma

2008. április 30. 09:27

2008 első három hónapjában több mint 200 ezerrel, ezen belül márciusban 67 ezerrel 11 millió 232 ezerre nőtt a három hazai mobilszolgáltató ügyfeleinek összesített száma. A 111,8 százalékos penetráció 11,9 százalékkal magasabb, mint 2007 márciusának végén.

0

"Beautiful to use" szlogennel indítja útnak új mobiltrióját a Nokia

2008. április 28. 14:16

A Nokia a folyamatosan frissülő modellválasztékát most három új készülékkel teszi még teljesebbé, melyek közül kettő elcsúsztatható, egy pedig szétnyitható külsőben kínálja a harmadik negyedévtől a Series 40 kezelőfelület által összefogott műszaki tartalmat.

0

Mobil hotspotokká válhatnak az okostelefonok

2008. április 28. 09:41

[Techworld] A TapRoot Systems ezen a héten tette közzé ingyenesen letölthető változatban azt a különleges szoftverét, mellyel mobil hotspotokká válhatnak a Symbian Series 60 és Windows Mobile 6.x Professional operációs rendszert futtató okostelefonok. A Walking Hot Spot korábban csak a telefongyártók és a mobilszolgáltatók számára volt elérhető.

0

Sokszorosára duzzadt a T-Mobile hálózatában az internetforgalom

2008. április 25. 11:51

Egy év alatt megháromszorozódott a T-Mobile mobilinternet-előfizetőinek száma, de ennél sokkal nagyobb ütemben nőtt a hálózaton generált adatforgalom. A T-Mobile szélessávú hálózata már 143 városban, a lakosság 55 százaléka számára érhető el.

0

Négy ajánlat érkezett a digitális műsorszóró hálózatok üzemeltetésére

2008. április 24. 15:04

A Nemzeti Hírközési Hatóság a beadási határidő lejártát követően közölte, hogy két-két pályázat érkezett a hazai földfelszíni digitális televíziós és rádiós műsorszóró hálózat üzemeltetésére. A televíziós üzemeltetésére az Antenna Hungária Zrt. és a Digital Broadcasting Kft. cégek, míg a rádiós műsorszóró hálózat üzemeltetésére szintén az Antenna Hungária Zrt., valamint a Magyar Rádió Zrt. adta be ajánlatát.

0

A BenQ három új fényképezőgéppel lepte meg a piacot

2008. április 24. 10:35

A BenQ tegnap három új kompakt fényképezőgépet mutatott be, amelyek közül kettő stílusos, bőrhatású borítást is felvonultató gépházban kínálja a ma elvárható képminőséget és extrákat. Az újdonságok áprilisban kerülnek piacra, eddig nem ismertetett árakon.

0

Mégsem az enyém a jogvédelemmel ellátott, megvásárolt zene?

2008. április 23. 16:11

[VS] A Microsoft legújabb lépése komoly bizonyíték a jogkezelő (DRM) rendszerekkel kapcsolatosan felmerült aggályokra, problémákra. A felhasználókhoz eljuttatott e-mail szerint a vállalat úgy döntött, hogy a nyár végén leállítja MSN Music zeneboltjának azonosítást végző szervereit, számos korábban ott zenét vásárló ügyfelet elfogadhatatlan helyzetbe hozva ezzel.

0

A Sony felvásárolja a Gracenote-ot

2008. április 23. 10:45

A Sony Corporation of America bejelentette, hogy megállapodást kötött a Gracenote felvásárlásáról. Az ügylet a hatósági és egyéb jóváhagyásokat követően akár már a jövő hónapban lezárulhat. A Sony 260 millió dollárt fizet a kaliforniai cégért, mely CD-adatbázisáról lett ismert, közismert.

0

Két új Nokia ExpressMusic mobil mutatkozott be

2008. április 22. 12:06

A Nokia két új mobiltelefont is bemutatott, melyek az ExpressMusic vonalba illeszkednek. Az új mobilok az év harmadik negyedévétől kerülhetnek az európai szolgáltatók kínálatába.

0

Online videoszolgáltatás indítását tervezi PlayStation 3-ra a Sony

2008. április 21. 16:22

[Los Angeles Times/HWSW] A Blu-ray győzelmének kicsikarását követően a Sony erőit az online videózás felé fordítja. A Los Angeles Times értesülései szerint a japán elektronikai és médiaóriás valamikor nyáron indíthatja be szolgáltatását a PlayStation 3 platform számára.

0

Hamarosan kapható lesz Európában a Samsung exkluzív Soul mobilja

2008. április 21. 15:11

A Samsung Szöulban bejelentett Soul mobiltelefonjára hamarosan Európában is rátalálhatnak azok a felsőkategóriás készülékre vágyók, akik a stílusos megjelenés mellett nem fogadnak el gyengeséget a készülék belső értékeivel kapcsolatban sem.

0

Megduplázódtak az Xbox 360 európai eladásai

2008. április 18. 14:55

Megduplázódtak az Xbox 360 európai eladásai az árcsökkentést követően, közölte a Microsoft. A vállalat egyúttal nem szalasztotta el újfent hangoztatni, a legújabb generációs konzolok között vezeti a piacot.

0

A várakozásoknak megfelelő negyedévet zárt a Nokia

2008. április 18. 11:50

A Nokia közzétette első negyedéves jelentését, melyben 115,5 millió készülék eladása szerepel, 27 százalékkal több mint amennyit a gyártó 2007 első negyedévében értékesített. E számok jelenleg 39 százalékos piaci részesedéshez elegendők, összevetve a tavaly első negyedévében elért 36, valamint a 2007 negyedik negyedévében látott 40 százalékkal. Az volumen 2007 utolsó negyedévéhez képest 13 százalékos csökkenést mutat, de ennek oka a piaci szezonalitás.

0

Mindenki szereti az ingyenes Wi-Fi-s internetet

2008. április 17. 17:15

[Techworld] A felmérések szerint -- az internetbiztonsággal foglalkozó vállalatok figyelmeztetései ellenére -- továbbra is népszerű mások titkosítatlan vezeték nélküli internetelérésének használata. Az Accenture telefonos kutatásában 800 nagy-britanniai és Egyesült Államokbeli felhasználót kérdeztek meg ezen szokásaikról.

0

Bepillantás a jövőbe: felmérés a japán mobilhasználatii szokásokról

2008. április 15. 18:28

[Nikkei Electronics/HWSW] A japán mobilfelhasználók közel ötöde használja vásárlásra mobiltelefonját, közel hatoduk pedig helymeghatározásra is. Érdekesség, hogy zenelejátszásra még mindig csak mindössze valamivel több mint negyedük, ugyanakkor az információkat adót vonalkódok olvasása hatalmas népszerűségnek örvend.

0

A tömörítetlen videotárolásra is saját formátumot kínálna az Adobe

2008. április 15. 10:23

Az Adobe Systems az állóképek mellett a videorögzítés világát is megreformálná, a Las Vegas-i National Association of Broadcasters Show 2008 (NAB) rendezvényen bejelentette, hogy a DNG tömörítetlen, úgynevezett RAW formátum mintájára elkészítené a mozgóképes változatot, a CinemaDNG-t is.

0

Teljes méretű képérzékelős fényképezőgépet fejleszt a Samsung

2008. április 14. 13:32

A Samsung a közeljövőben lép piacra első teljes méretű (full frame) képérzékelővel szerelt tükörreflexes fényképezőgépével, mely a jelenlegi modellekhez hasonlóan nem távolodik el a Pentax vonaltól. Az új készülék jelenleg fejlesztés alatt áll, így pontos dátumot és árat sem tudhatunk a piaci bevezetéssel kapcsolatban.

0

Újabb Wi-Fi barát Coolpix kompaktgép kerül piacra a Nikontól

2008. április 10. 14:39

A Nikon rejtett optikás, Wi-Fii csatlakozóval felszerelt fémházas kompaktgéppel jelentkezett, mely kilenc megapixeles képméretet és háromszoros zoomot kínál. A parányi gépházban még rázkódásvédelemnek is találtak helyet a mérnökök.

0

A Nikon is csatlakozott az Olympus alapította 18-szoros zoomtáborhoz

2008. április 10. 11:26

Az Olympus épp a közelmúltban húzta fel az ultrazoomos kompaktkategória fényképezőgépeinél a közelítés maximumát hússzoros értékre, a Nikon pedig most csatlakozott P80 fényképezőgépével a 18-asok táborához. Az új fényképezőgép az első hasonló teljesítményre képes optikával szerelt Olympus SP-550 UZ-hez képest közel másfél évet késett, azonban rázkódásvédelem is került a kategória legkisebb gépházába.

0

Két SIM-kártyát kezel egyszerre a Samsung új mobilja

2008. április 9. 10:37

A Samsung bemutatta középmezőnybe szánt, két SIM-kártyát fogadó mobilját, amely a felsőkategóriás, a hazánkban is sikeres D900i vonalait idéző D880 és az alsókategórás P240 DuoS közé ékelődik. A D780 DuoS először Oroszországban jelenhet meg.

0

Újabb Black Label mobiltelefon-sorozat közeleg az LG-től

2008. április 8. 15:13

Az LG bejelentette, hogy hamarosan bemutatja harmadik Black Label készüléksorozatát, amelytől a Chocolate, de legfőképp a Shine sorozathoz mérhető sikereket remél. A sort alkotó első mobil április 24-én mutatkozik be, addig pár adaton kívül még a nevét sem ismerhetjük.

0

Piacon az első gyors feltöltésre is alkalmas, HSUPA-s mobil

2008. április 8. 10:26

A Samsung tegnap jelentette be új mobiltelefonját, melynek segítségével az arra alkalmas mobilhálózatokon nagyobb sebességgel tölthetünk fel adatokat az internetre. A HSUPA-kompatibilis készülék a távolkeleti divat szerinti elcsúsztatható házban tálalja elsőként a mobilok között a szélvészgyors feltöltést.

0

Stílusos a Polaroid belépő szintű fényképezőgépe

2008. április 7. 14:51

A Polaroid új digitális kompakt fényképezőgépe igen kedvező áron kerül elsőként Japánban a boltokba. A háromszoros zoomoptikával szerelt i535 az öt megapixeles képek elkészültéhez nem igényel komolyabb felkészültséget a használójától.

0

Piacra lépésük előtt elveszíthetik előnyeiket a saját adótornyok, a femtocellák?

2008. április 7. 14:48

[Ars, HWSW] Miközben egyre többet hallani a mini otthoni adótornyokról, az úgynevezett femtocellákról, felmerül a kérdés, vajon valóban felválthatja ez a technológia a Wi-Fi-t, nyújthat valós alternatívát a Wi-Fi-s VoIP-hívásokkal szemben? Valóban saját internetelérésünket akarjuk otthon használni HSDPA-képes mobil eszközeinkkel, miközben egyre több készülékben kap helyet a Wi-Fi-lapka? A femtocellák könnyen a WiMax sorsára juthatnak: előnyüket vesztik, mielőtt piacra léphettek volna.

0

Új név a windowsos okostelefonok piacán: Velocity Mobile

2008. április 7. 12:25

Az angol Velocity Mobile bemutatta első okostelefonjait, melyeket a tajváni Inventec notebook-gyártóval gyártat. A készülékek Windows Mobile 6.1 Professional operációs rendszert futtatnak, gazdag felszereltséggel.

0

Az Európai Bizottság engedélyezi a repülőgépek fedélzetén a mobilozást

2008. április 7. 12:22

[International Herald Tribune/HWSW] Az Európai Bizottság várhatóan még ma hivatalosan is bejelenti, hogy engedélyezi a repülőgépek fedélzetén a mobiltelefonok használatát, a technológiával régóta kísérletező légitársaságok legagyobb örömére. Hogy az utasok mit szólnak ehhez, azt egyelőre nem tudni.

0

Nyolc megapixeles kompakt fényképezőgéppel készül a Minox

2008. április 7. 10:25

A kémfényképezőgépeiről és távcsöveiről híres MINOX nyolc megapixeles kompaktgéppel jelentkezett. A patinás gyártó a fényképezőgépbe saját optikáját építette, amely 28 milliméteres széleslátószögről indítja a négyszeres optikai zoomot.

0

A Motorola júniustól szállítja autós telefonját

2008. április 4. 12:09

Ne gondoljuk, hogy a Motorola autós-navigációs telefonja hozza majd el a mobilok világba a ruházati divat ismétlődő megújulását, a mobilok között a régmúlt fazonja vélhetleg soha nem lesz újra trendi a jövőben. A Motorola új mobiltelefonja nosztalgikus felhanggal idézi a múlt évtizedet, egy olyan mobil, melyet autótelefonnak szánt a gyártó. Mi inkább kamiontelefonnak, vagy traktortelefonnak neveznénk.

0

Az egyre szélesebb támogatás ellenére is tart a WiMAX vesszőfutása

2008. április 3. 13:52

Az egyik ausztrál cég ügyvezetőjének nagy port kavart kirohanása talán mégsem lehetett ok nélküli. Az amerikai mobilszolgáltató, a Spint szóvivője bejelentette, hogy a vállalat mégsem indítja el ebben a hónapban a Xohm névre keresztelt WiMax szolgáltatását.

0

Csendes hónap volt a február a mobilszolgáltatók számára

2008. április 3. 12:17

A Nemzeti Hírközlési Hatóság legfrissebb jelentése szerint februárban újabb 66 ezerrel 11 millió 165 ezerre nőtt a három magyarországi mobilszolgáltató összesített ügyfeleinek száma. A hónap végén így 100 főre átlagban 111,1 előfizetés jutott.

0

Nincs 9 milliméter vastag a BenQ új dizájntelefonja

2008. április 3. 11:09

A BenQ mobilrészlege úgy tűnik nem adja fel, új mobiltelefonjával a stílus iránt fogékonyak szívét próbálja melengetni. A szupervékony T60 mindössze 8,9 milliméter vékony, gombjai szokatlan módon, négy oszlopba és három sorba rendezettek.

0

Elkészült a Photomatix HDR képkészítő szoftver újabb verziója

2008. április 2. 16:17

A HDRsoft megjelentette a Photomatix HDR (High Dynamic Range) fotókészítő alkalmazásának legújabb 3.0-ás verzióját, amelynek teljes értékűen működő, kipróbálható változata is letölthető. Az újdonság kezelőfelülete egyszerűbbé, kezesebbé vált, az előző változatokhoz képest pedig egyenesen élmény vele dolgozni.

0

Az Ericsson szerint két éven belül piacra léphet a következő mobilgeneráció

2008. április 2. 16:05

Új mobilplatformot mutatott be az Ericsson, mely a világ olyan kereskedelmi megoldása, mely a következő generációra, a 3GPP LTE-re (Long Term Evolution) is fel van készítve. Az M700 mobilplatform akár 100 megabit/s-os letöltési és 50 megabit/s-os feltöltési csúcsokat is elérhet ezzel a technológiával. Február elején bemutatták az első LTE-képes készülékek prototípusait is.

0

A Vodafone szerint 2008 a mobilinternet éve lesz

2008. április 1. 14:40

A Vodafone ismét a Gemius adataira hivatkozva hirdette magát győztesnek: a cég szerint februárban is a Vodafone hálózatán keresztül látogatta a legtöbb mobilinternetes felhasználó a magyarországi weboldalakat. A Gemius adatai szerint a használati arány 37,9 százalékról 38,3 százalékra emelkedett, a Vodafone szerint 2008 a mobilinternet éve lesz.

0

Piacon a Canon IXUS "önarckép" kiadása*

2008. április 1. 11:05

Örülhetnek a nárcisztikus hajlamúak és az egoisták: a Canon bejelentette új IXUS modelljét, amelyet kifejezetten önarcképek készítésére ajánl. Az IXUS SP nyolc megapixeles felbontásban kínálja saját magunk fotózásának kényelmes lehetőségét.