:

távközlés archívum - 2008 január

2008
január

0

Hurokátengedésen alapuló villámgyors ADSL az Externettől

2008. január 31. 12:09

Xpress ADSL néven új generációs internetszolgáltatást indított Szolnokon az Externet, amely a hagyományos ADSL-nél akár ötven százalékkal magasabb sávszélességet nyújt. Az előfizetők számára a sebesség mind feltöltési, mind letöltési irányban magasabb a hagyományos ADSL kapcsolatnál, korlátlan adatforgalom mellett.

0

Nem változtak az erőviszonyok 2007-ben a hazai mobilszolgáltatók között

2008. január 29. 12:27

Drasztikusan, több mint 3 százalékkal nőtt 2007 decemberében a hazai mobilpenetráció az NHH adatai szerint, ebben azonban semmi meglepő sincs, a korábbi évekhez hasonlóan a karácsony szezonális hatása tükröződik vissza a mobilelőfizetések adataiban. Decemberben 320 ezerrel 11 millió 30 ezerre nőtt a három magyarországi mobilszolgáltató ügyfeleinek száma.

0

Bérbe adott femtocellákkal növelhetnék a 3G-lefedettséget a mobilszolgáltatók

2008. január 25. 12:11

[BW] A Frost & Sullivan előrejelzése szerint 2011-ben már 39 millióan üzemeltetnek úgynevezett femtocellákat, azaz helyi kis mobiltornyokat otthonaikban, mellyel jelentősen javíthatják a mobilhálózati lefedettséget, illetve jó eséllyel csökkenthetik mobilszámlájukat. A legfrissebb elemzések szerint a mobilszolgáltatók bérbe adják majd ezeket a készülékeket, ugyanis lassabban csökken az áruk a vártnál.

0

Pert fontolgatnak a vásárlók a HTC ellen a vártnál gyengébb okostelefonok miatt

2008. január 23. 11:47

[DailyTech] Pert indítanának a tajvani okostelefon-óriás, a HTC ellen a csalódott felhasználók, akik a vártnál gyengébb videolejátszással kapcsolatos problémáikra elutasító, vagy éppen ködösítő válaszokat kapnak a vállalat ügyfélszolgálatától. Az ATI és a HTC végül tisztába tette a kérdést, de ez nem nyugtathat meg senkit.

0

Kedvezőbb lehet a mobilszolgáltatók számára az átdolgozott Mobile WiMAX

2008. január 22. 16:09

[Ars Technica] Úgy módosítana a WiMAX specifikáción az Airspan -- egy WiMAX megoldásokat fejlesztő cég -- mellyel szélesebb körben terjedhetne a nagy sebességű vezeték nélküli technológia. A HSPA-val egyre reménytelenebb harcot küzdő megoldás az újabb megoldásnak köszönhetően a harmadik generációs mobilhálózatoknak fenntartott spektrumban is használható lenne -- azaz végre ráharaphatnának a mobilszolgáltatók.

0

Teszteli a 900 MHz-es mobil szélessávot a Pannon

2008. január 21. 12:19

A Pannon az Ericsson Magyarországgal közösen megkezdte a 900 Mhz-en harmadik generációs szolgáltatásokra is alkalmas mobilrendszer gyakorlati tesztelését. Az országosan kiépített 900 MHz-es bázisállomásokra alapozva ezzel a technológiával országos mobil szélessávot nyújthatnának a szolgáltatók.

0

Novemberben is a Pannon tört a csúcsra

2008. január 18. 10:15

Novemberben újabb 131 ezerrel -- ez a szám az új előfizetések és a lemorzsolódás együtteséből adódik -- 10 millió 710 ezerre nőtt a három hazai mobiltelefon-szolgáltató ügyfeleinek száma, így hazánkban száz lakosra 106,5 előfizetés jutott a hónap végén.

0

Villámgyors modemek a hazai Vodafone kínálatában

2008. január 17. 16:03

Január közepétől két új modemmel gyarapította kínálatát a Vodafone. A VMC E272 USB-modem és a VMC E870 adatkártya egyaránt alkalmas a HSDPA mellett a HSUPA adatátvitelre is, ráadásul utóbbival a hordozható számítógépek mostohagyerekként kezelt Express Card kártyahelyét is megtölthetjük. A két új, szélessávú internet elérésre alkalmas modem a meglévő kettő mellé csatlakozik a kínálatban, de ezek a HSDPA adatátvitelen túl a HSUPA csatlakozási módot is támogatják.

0

Percenként kétszáz új internetező Kínában

2008. január 17. 16:01

A China Internet Network Information Center (CNNIC) legfrissebb, egyelőre csak kínaiul elérhető jelentése szerint az év végén átlépte a 213,4 milliót a kínai internetezők száma. A mobilról netezők aránya nem változott jelentősen a tavaly nyári adatokhoz képest, az internet-felhasználók több mint 23 százaléka, 50 milliónál is több ember érte el mobilhálózaton keresztül a világhálót decemberben.

0

Az ADSL-nél továbbra is nagyobb ütemben nő a kábelmodemes netezők száma

2008. január 14. 14:27

A korábbi hónapokhoz hasonlóan 2007 novemberében sem volt komolyabb változás a szélessávú internetelérések piacán: a négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató ügyfeleinek száma százalékosan kifejezve jelentősebb mértékben emelkedett, mint a telefonvonalon, ADSL-en internetezőké.

0

Tovább erősít mobiltechnológiában a Cisco

2008. január 11. 12:29

[Techworld] A Cisco újabb cégbe fektetett be: 9,5 millió dollárral szállt be a Szilícium-völgyben és Dániában tevékenykedő SoonR -be, mely olyan mobil technológiát fejleszt, mellyel az állományainkat, kapcsolatainkat, e-mailjeinket érhetjük el, oszthatjuk meg mobil eszközökre, melyek akkor is elérhetők, ha a számítógépünk ki van kapcsolva.

0

A Toshiba kitart a HD DVD mellett, de nem sok ideje maradt

2008. január 10. 14:34

[Reuters/HWSW] A Warner Brothers átállása ellenére a Toshiba kitart a HD DVD mellett, hangoztatja a vállalat. A Warner volt az utolsó meghatározó hollywoodi stúdió, mely semleges maradt, egészen január negyedikéig, mikor bejelentette, hogy a Blu-ray mellett teszi le a voksát, hogy véget érjen a piacnak káros viaskodás. A lépés hatására a HD DVD tábor törölte korábban nagy felhajtással szervezett CES-partiját. A pr-katasztrófát nemrég tovább súlyosbította a Microsoft egyik vezetője ismét felvetette a Blu-ray támogatásának lehetőségét.

0

Kötelezi a hatóság a nagykereskedőket a csupasz, telefonelőfizetés nélküli DSL nyújtására

2008. január 10. 14:34

A Nemzeti Hírközlési Hatóság kihirdette legfrissebb határozatait, amelyekben egyebek mellett kötelezte a jelentős piaci erejű szolgáltatókat csupasz xDSL -- azaz hagyományos telefonszolgáltatás, előfizetés nélküli -- nagykereskedelmi szélessávú internetszolgáltatás nyújtására, akkor is, ha kiskereskedőként nem értékesítenek ilyen szolgáltatást. Az NHH várakozásai szerint ez élénkítheti a versenyt.

0

A Warner lépését követően összeomolhat a HD DVD tábor

2008. január 9. 14:26

[Financial Times/HWSW] A Warner Brothers pénteken bejelentett Blu-ray exkluzivitásával földcsuszamlás indulhat meg a megmaradt HD DVD táborban. A tavaly augusztusban meglepetésszerűen HD DVD exkluzívvá váló Paramount Pictures filmstúdió várhatóan szintén hasonló lépést jelent majd be, írja bennfentes információkra hivatkozva a Financial Times, ami a Universalt is minden bizonnyal magával rántaná. A Paramount tagad, a Universal hallgat terveiről, a Toshiba továbbra is kiáll a HD DVD mellett.

0

A Vodafone bevonásával folytatódik a mobiltévé hazai tesztelése

2008. január 8. 14:27

Az Antenna Hungária, a T-Mobile, a Vodafone és a Nokia Siemens Networks magyarországi DVB-H mobiltévé kísérleti tesztüzem indításáról számolt be a ma megtartott sajtótájékoztatón. A kísérleti üzem kétszáz-háromszáz kiválasztott felhasználóval folyik január végéig.

0

A Warner eldöntötte a formátumháborút

2008. január 7. 13:01

A világ egyik legnagyobb filmkiadója, a Warner Brothers múlt hét pénteken közölte, Blu-ray exkluzívvá válik idén. A lépés, melytől sokan a frusztráló formátumháború gyors befejezését remélik, meglepő módon szinte az utolsó percig bizonytalan kimenetelű volt: bennfentes információk szerint reális esélye volt, hogy több nagy stúdió is átáll a HD DVD oldalára.