:

Szerző: Bányai György

2008. április 10. 11:26

A Nikon is csatlakozott az Olympus alapította 18-szoros zoomtáborhoz

Az Olympus épp a közelmúltban húzta fel az ultrazoomos kompaktkategória fényképezőgépeinél a közelítés maximumát hússzoros értékre, a Nikon pedig most csatlakozott P80 fényképezőgépével a 18-asok táborához. Az új fényképezőgép az első hasonló teljesítményre képes optikával szerelt Olympus SP-550 UZ-hez képest közel másfél évet késett, azonban rázkódásvédelem is került a kategória legkisebb gépházába.

[HWSW] Az Olympus épp a közelmúltban húzta fel az ultrazoomos kompaktkategória fényképezőgépeinél a közelítés maximumát hússzoros értékre, a Nikon pedig most csatlakozott P80 fényképezőgépével a 18-asok táborához. Az új fényképezőgép az első hasonló teljesítményre képes optikával szerelt Olympus SP-550 UZ-hez képest közel másfél évet késett, azonban rázkódásvédelem is került a kategória legkisebb gépházába.

A Nikon a "P" teljesítményre hangolt sorozatába illesztette legújabb ultrazoom kategóriás kompaktját, amelynek gyújtótávolsága 27-tól 486 milliméterig állítható, amely 18-szoros optikai közelítésnek felel meg. A CoolPix P80 az eddigi legkisebb fizikai méretű gépházban kínálja az inkább sokoldalú, mint kifogástalan optikai lehetőséget, amelynek hibáira, illetve ezek hiányára majd az első tesztfotók deríthetnek fényt. Az optika fényereje f/2,8-4,5 érték között változik, függően a közelítés mértékétől.

Nem alaptalanul szkeptikusak a fotózásban régóta elmerülők, hiszen a 18-szoros optikai zoom olyan lencserendszert feltételez, amelynek a zoomtartomány egészén kell értékelhető eredményt nyújtania. Az Olympus a legújabb, Olympus SP-570UZ modellel annak ellenére emelte az elsőség kedvéért kettővel a 18-szoros közelítési értéket, hogy közben már a 18-szoros közelítésre alkalmas előd esetében is csak erős jóindulattal lehetett elfogadni a képsarkok életlenségét, valamint a színhiba (kromatikus aberráció) jelentős előfordulását az elkészült fotókon, amelyre természetesen tesz egy jó nagy lapáttal a hússzoros változat is. Mondhatnánk, hogy valamit-valamiért: a kifizethető összegért kínált extra optikai képesség lemondással jár a képminőség terén.

Nikon CoolPix P80

Nem tartjuk valószínűnek, hogy ezektől a negatívumoktól mentes lesz a Nikon 365 grammos terméke, az első tesztfotók értékeléséig csak reménykedhetünk benne, hogy a képminőséget rontó jellemzőket ésszerűbb tervezéssel, drágább anyagok alkalmazásával sikerülhet a lélektani határ alatt tartani. A kis készülékházból erőteljesen kiemelkedő optika mögött 10,1 megapixeles CCD képszenzor érzékeli a külvilágot, amelyet a nagy zoomtartomány ismeretében kikerülhetetlen, szenzoreltolásos rázkódásvédelemmel is elláttak.

A P80 szabad kezet ad a zár- és a blendeértékek beállítására, emellett kínálja a zár-, illetve a blende-előválasztás módokat is, de ha valaki mentesülni akar a pluszmunka alól, választhat a teljesen automata üzemmód és a 15 körülményt átfogó témaautomatika között is. Abban az esetben, ha a valós rázkódásvédelmi megoldás határain túlmutatnak a rossz fényviszonyok, az ISO érzékenység egészen a 6400-as értékig feltornázható. Az optikát dícséri, hogy a nagy zoomátfogás mellett még a makroüzemmódban is jeleskedik, akár egy centiméteres tárgytávolságról is adhat éles képet. A mozgókép üzemmód nem ismertetett felbontásban kínálja a 30 képkocka másodpercenkénti sebességet, emellett alkalmas az időzített felvételre is, így könnyűszerrel kísérhető figyelemmel mondjuk egy virág cseperedése, vagy akár a felhők vonulása.

Nikon CoolPix P80

A képek komponálása a hátoldali 2,7 hüvelykes 230 ezer képpontos kijelző mellett a második LCD-panelt tartalmazó elektronikus kereső segítségével is történhet, amely szintén közel negyedmillió képpontból állítja elő a képet. A 2002-ben bemutatott CoolPix 5700 külsejét kisebb méretben idéző fényképezőgép a gyártó több modelljében is alkalmazott, arcfelismerésre is képes EXPEED képfeldolgozó áramkörét kapta, amely a zajszűrés és az egyéb munkálatok után a végeredményt SD/SDHC kártyákra, vagy az 52 megabájtnyi belső memóriába mentheti. A saját lítiumion akkumulátorral üzemelő, 79 x 110 x 78 milliméteres Nikon CoolPix P80 április 25-től jelenik meg a forgalmazóknál 500 euró alatti áron.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.