Szerző: Bizó Dániel

2008. április 21. 16:22

Online videoszolgáltatás indítását tervezi PlayStation 3-ra a Sony

[Los Angeles Times/HWSW] A Blu-ray győzelmének kicsikarását követően a Sony erőit az online videózás felé fordítja. A Los Angeles Times értesülései szerint a japán elektronikai és médiaóriás valamikor nyáron indíthatja be szolgáltatását a PlayStation 3 platform számára.

[Los Angeles Times/HWSW] A Blu-ray győzelmének kicsikarását követően a Sony erőit az online videózás felé fordítja. A Los Angeles Times értesülései szerint a japán elektronikai és médiaóriás valamikor nyáron indíthatja be szolgáltatását a PlayStation 3 platform számára.

Lépéselőny a Microsoftnál

A Sony licencelési megbeszéléseket folytat filmstúdiókkal az elmúlt hetek során, írja meg nem nevezett filmipari vezetőkre hivatkozva a Los Angeles Times. A lap úgy tudja, a szolgáltatásban egész estés mozifilmek mellett sorozatok is hozzáférhetővé válnának a PlayStation Networkön keresztül. A DVD utódjának szánt Blu-ray győzelmének fontossága mellett az egész iparág előtt nyilvánvaló, hogy a távolabbi jövőben egyre fontosabbá válik majd az online terjesztés, ahogyan világszerte egyre gyorsabb adatkapcsolatok épülnek ki, melyekhez egyre több háztartás csatlakozik.

Ezidáig mintegy 10 millió PS3 talált gazdára világszerte, mely szám gyorsuló ütemben növekszik a közeljövőben, és jelentős részük a játék mellett fotó- és filmnézésre, zenehallgatásra is használja a konzolt. A PlayStation 3 ezzel nemcsak a Toshiba HD DVD ellen folytatott optikai lemezformátum háború megnyerésében játszott döntő szerepet, hanem a Sony online disztribúciós erőfeszítéseit is sikerhez segítheti hatalmas felhasználótábora révén, mely eddig a Blu-ray érdekében háttérbe szorult.

Ez a modell egyáltalán nem egyedi, a Microsoft már másfél éve beindította saját video on-demand (VoD) szolgáltatását az Xbox 360 platformon. A 10 millió előfizetővel rendelkező Xbox Live szolgáltatáson keresztül mintegy 4800 órányi videoanyag hozzáférhető jelenleg, negyede nagy felbontásban: 350 moziflm és 5000 televíziós sorozatrész. A szolgáltatás kölcsönzőként működik, a letöltött anyagok megtekintésére 14 nap áll rendelkezésre, és az első elindítást követően 24 órán át marad megnézhető.

"Sok munka adódik csak azzal, hogy működjön az egész. [...] Több mint egy év tapasztalatunk van már, hogy csináljuk, így az innovációra összpontosíthatunk szemben a gubancok kibogozásával" -- kommentált a Los Angeles Timesnak Ross Honey, a Microsoft Entertainment and Devices részlegének egyik vezető igazgatója. A képet némileg árnyalja ugyanakkor, hogy a szolgáltatás hivatalosan korlátozottan elérhető földrajzilag, így például Magyarországról nem, amit valószínűleg a tartalomszolgáltatókkal kötött szerződések, részben pedig a megfelelő színvonalú szolgáltatás nyújtásához szüksége infrastruktúra költsége magyaráz.

Nagy lehetőségek, komoly veszélyek

Online szolgáltatását azonban nemcsak a PS3 platformon kívánja elérhetővé tenni a Sony, hanem egy nyílt rendszert kíván létrehozni, mely PlayStation Portable-lel és más eszközökkel is igénybe vehető lesz majd, írja a Los Angeles Times. A lap értesüléseivel kapcsolatban Pete Dille, a Sony Computer Entertainment America marketingért felelős alelnöke úgy fogalmazott, egyelőre nincs bejelentenivalójuk, ugyanakkor megerősítette a Sony ez irányú szándékait. "Oly' módon fogunk videoszolgáltatást kínálni a PS3-hoz, mely megkülönbözteti a szolgáltatást másoktól".

A Sony számára előnyt jelenthet, hogy saját médiabirodalommal is rendelkezik, így elméletileg teljes zene- és filmtárát online is elérhetővé teheti. Ez a lehetőség ugyanakkor a Sony Pictures és a Sony BMG heves ellenállásba ütközhet, ahogyan a vállalat története során több alkalommal is történt, és a belső érdekellentétek bénítólag hathatnak a japán óriásra -- a Sony talán leginkább ennek köszönheti, hogy elvesztette a Walkmannel felépített hordozható zenelejátszó piacot az Apple-lel szemben, és gyakorlatilag beleolvadt az mp3-lejátszókat gyártók tömegébe.

Az idők azonban változnak, és a nehéz idők elszánt lépésekre késztették már korábban is a Sonyt. A vállalat 2005-ben nevezte ki története első gajdzsin, vagyis nem japán "külföldi" elnök-vezérigazgatóját, akinek vezetésével beindult a vállalat szervezeti és kulturális megreformálása. Elemzők szerint Stringer döntő szerepet játszott a Blu-ray győzelmében filmipari kapcsolatainak köszönhetően, és a stúdiókkal felmelegített és szorosra fűzött kapcsolatok a Sony VoD szolgáltatásának kiépítésében is segíthetnek. Stringer mellett egy másik meghatározó figura lehet Tim Schaaff, aki az Apple-től csatlakozott a Sony kötelékéhez, és a felhasználói felületek és szoftverek fejlesztéseiért felel, és a Los Angeles Times szerint az online video szolgáltatás fejlesztéseit vezeti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.