távközlés archívum - 2008 december

2008
december

0

Búcsúzik a videokazetta

2008. december 29. 10:07

A 80-as évek legnépszerűbb videoformátuma szép kort élt meg. Nyugodtan kitartott a DVD-korszakban is, belekóstolt a Blu-Ray-érába is, de a világ most már végleg elbúcsúzik tőle. Egy modern háztartásnak már rég nem része a képmagnó, a digitális technológiák terjedésével már az egyszerű felvételre is egy merevlemezes vagy egy optikai formátumot használunk. Hol vannak már az egész falat beterítő kazettagyűjtemények?

0

Szerződés híján kísérleti üzemben indult el az m1HD és az m2HD digitális sugárzása

2008. december 23. 12:52

Karácsonykor már a Magyar Televízió két közszolgálati csatornáját is lehet fogni a földfelszíni digitális sugárzású rendszerben, miután az Antenna Hungária (AH) a mai naptól egy hónapon keresztül kísérleti jelleggel elérhetővé tette a két csatornát MinDig TV platformján. Az érintett felek abban reménykednek, hogy egy hónapon belül megszülethet az a végleges műsorterjesztési szerződés is, amelyre az eredeti tervek szerint december elsején, a közbeszerzési eljárás lezártával és a kuratóriumi jóváhagyás után aláírás kellett volna kerüljön.

0

Elhagyja a YouTube-ot a Warner, és az összes általa birtokolt tartalom is

2008. december 22. 15:24

[Ars Technica/HWSW] Ahogy 2006-ban elsőként csatlakozott a Warner Music Group tartalomtulajdonosként a YouTube-hoz, most ugyanúgy elsőként is lép ki. Az elmúlt időszakban folyó tárgyalások a bevételmegosztásról nem voltak sikeresek, így a Warner úgy döntött, hogy a Google-nek el kell távolítania az összes olyan tartalmat a YouTube-ról, amelynek ő a jogtulajdonosa. Beleértve azokat is, amiket nem a Warner, hanem a felhasználók töltöttek fel.

0

Tovább csökkenhetnek a mobilhálózatokba irányuló hívások percdíjai

2008. december 22. 13:38

Hatósági intézkedésre tovább csökkenhet a vezetékes hálózatokból mobiltelefon-hálózatokba irányuló (ott végződtetett) hívások kiskereskedelmi ára. A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsának határozata alapján két éven belül a három magyarországi mobilszolgáltató hálózatába irányuló hívások végződtetési díját két lépésben, egységesen 11,86 forintra kell csökkenteni.

0

Jogi buktatót rejthet a H.264 videoformátum használata

2008. december 22. 13:25

Univerzalitásával tarol a H.264 videoszabvány, mely skálázhatóságának köszönhetően ugyanolyan jól helyt áll a mobiltelefonok kijelzőjén, a videomegosztókon és a Blu-ray korongokon. Az örömmámorban viszont sokan nem gondolnak a licencfeltételekben szereplő jogdíjfizetésre, később pedig jöhet a fekete leves, ha a jogkezelő benyújtja a számlát.

0

Kipróbáltunk három MP3-lejátszót

2008. december 22. 10:21

Tesztünk három médialejátszót ragadott ki a boltok kínálatából, hátha az utolsó pillanatban ezzel is segíthetünk ajándékot választani. A Sony a szórakoztató elektronika nagy öregje, a SanDisk, a flash memórák királya, valamint a legnépszerűbb zenelejátszó-sorozat előállítója, az Apple csapott össze egy-egy termékkel. Mindhárom termék ad pluszt a másik kettőhöz képest, dönteni könnyű köztük, csak tudnunk kell, melyik tulajdonságot tartjuk a többinél fontosabbnak.

0

Összezavarta a GVH az internetszolgáltatókat: mit szabad hirdetni?

2008. december 18. 18:27

Túlértelmezte a december 11-től hatályos kormányrendeletet a Gazdasági- és Versenyhivatal: hónapokkal korábbi eljárásainak tapasztalatai alapján úgy ítélte meg, hogy megtévesztő, ha az internetszolgáltatók hirdetéseikben feltüntetik a maximális elméleti sávszélességet, éppen emiatt szabott ki az elmúlt év során összesen 95 millió forintnyi bírságot a Magyar Telekomra, az Invitelre, valamint a UPC-re.

0

Bejöttek az idei átalakítások a Magyar Telekomnak

2008. december 18. 17:13

Sikerült a Magyar Telekomot, ezt a hatalmas cirkálót jó irányba fordítanunk végre -- kezdte mai évértékelő sajtótájékoztatóját Winkler János vezérigazgató-helyettes, a Magyar Telekom Lakossági Szolgáltatások Üzletágának vezetője. A cég több jelentős projektbe is sikerrel fogott bele az év során, átalakította márka- és termékstruktúráját, valamint versenyképesebbé igyekezett tenni kínálatát.

0

Két új modellel bővül a miniprojektor-piac

2008. december 18. 14:09

Már hazánkban is lehet kapni kis fényerejű, ám zsebben elférő projektorokat, mely termékek csoportja most további modellekkel bővült. A VGA-felbontásra képes törpevetítők LED fényforrást alkalmaznak.

0

Lakossági hangszolgáltatást indít az Externet

2008. december 18. 13:49

Lakossági hangszolgáltatást indít az Externet, melyet az előfizetők a meglévő vezetékes telefonvonalakun keresztül vehetnek majd igénybe, hűségidő aláírása és havi előfizetési díj fizetése nélkül.

0

Mobil internetet az Enternettől, a Pannon hálózatán keresztül

2008. december 17. 17:21

Mobilinternet szolgáltatással jelentkezett az Enternet, elsőként a hazai alternatív telekommunikációs szolgáltatók közt -- valójában ez az első bármilyen mobilszolgáltatás, melyet nem a három, mobilfrekvencia licenccel rendelkező operátor kínál. Az Enternet a Pannon hálózatát használja a céggel kötött megállapodás értelmében, így a szolgáltatás elérhetősége megegyezik a Pannon lefedettségével.

0

Érintőkijelzős médialejátszóval készül a Sony

2008. december 15. 16:19

A Sony egyik dolgozója két érintőképernyős médialejátszó érkezéséről tett említést, melyek a jövő évben érhetik el a fogyasztókat. A jelenleg még fejlesztési fázisban lévő termékek zenét és mozit egyaránt lejátszhatnak.

0

Az észtek már a mobilos szavazás bevezetésére készülnek

2008. december 15. 14:09

[AFP/HWSW] Észtország továbbra is élen jár az internet társadalmi alkalmazásában: a kis balti állam törvényhozása múlt hét csütörtökön szavazta meg azt a jogszabályt, mely lehetővé teszi, hogy az állampolgárok a 2011-es választásokon már mobiltelefonjukat is használhassák.

0

Az Antenna Hungária a DVB-H-ban látja a mobilos tévézés jövőjét

2008. december 12. 15:25

Miközben a közvélemény a földfelszíni sugárzású digitális tévéadás (DVB-T) bevezetésének botrányba hajló körülményeivel volt elfoglalva, az Antenna Hungária (AH) elindította az arra alkalmas mobiltelefonokkal vehető DVB-H sugárzást is, egyelőre kísérleti üzemmódban. Az AH már működő DVB-H platformja jelenleg a magyar közszolgálati csatornák nyílt (titkosítás nélküli) sugárzására van felkészítve, a csatornaszám azonban később akár húszra is növelhető. Más kérdés, hogy lesz-e a tartalomszolgáltatók, és legfőképpen a fogyasztók oldaláról igény a szolgáltatásra.

0

Nem lesz lassabb az internet, marad a sávszélesség

2008. december 12. 13:00

Az NHH múlt héten hirdette ki jövő évi irányelveit, melyben komoly hangsúlyt kapott az internetszolgáltatók hirdetéseiben szereplő sávszélesség-értékek ellenőrzése. Lassulni fog az internet -- írta vezető anyagában múlt héten az IT Café. Természetesen ez még áttételesen sem igaz.

0

Az iRiver két új médialejátszóval készül

2008. december 10. 11:18

A hazánkban is igen népszerű, hangminősége miatt joggal szeretett iRiver két új taggal bővíti médialejátszóinak körét. A T5 pendrive kivitelű, a T6 pedig lapos, kijelzője is nagyobb, ez már alkalmas képek megjelenítésére is, emellett FM-rádió és diktafon is helyet kapott benne.

0

Mobiltelefonos beszállókártya Ferihegyen

2008. december 5. 15:08

Magyarországra is elér hamarosan a légiutasok életét nagyban megkönnyítő mobiltelefonos beszállókártya. Közép-Európában másodikként Budapesten vezeti be utasai számára a legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa a mobiltelefon kijelzőjén megjelenő beszállókártyát, amivel tovább csökkenthető a sorbanállás és a papírpazarlás.

0

Visszatérnek a piacra a Yashica fényképezőgépek

2008. december 5. 12:35

Sokan örülnének, ha visszatérne az értékes fényképezőgép-gyártó, akinek nevéhez számtalan ötletes megoldás, vagy több forradalmi újítás is kötődik, de sajnos a Yashica névtől mostanában nem várhatunk világmegváltó ötleteket. A Yashica EZ F1231 kompaktgép esetében mindössze arról van szó, hogy, egy, a sokadik hátsó sorban helyet foglaló fényképezőgép-gyártó próbál a név használatával, érzelmekre és emlékekre építve szélesebb vevőkörre találni.

0

Akár Vertu is lehetne a Samsung luxustelefonja

2008. december 4. 17:04

A Samsung is belép a luxustelefonok piacára Ego GT-9402 mobiljával, mely első ránézésre akár egy új Vertu is lehetne. A Samsung új készüléke belül is sokad ad, bár az adatátvieli képességek a kategóriához híven most sem a legfejlettebbek.

0

Az MTV állítja, mindent megtett, hogy a csatornái időben bekerüljenek a MinDig TV programválasztékába

2008. december 4. 13:36

Lapunk 2008. december 2-án megjelent, Viharfelhők kísérik a magyarországi digitális televíziózás hajnalát című, A hatóság vizsgálódna alcímű fejezetben a Magyar Televízióról téves információkat közölt. A közszolgálati televízió állításunkkal ellentétben nem késve, hanem sokáig és felelősségteljesen foglalkozott a digitális földfelszíni műsorsugárzással kapcsolatos közbeszerzési eljárás előkészítésével. A köztévé munkatársai időben megvizsgálták, milyen jogi lehetőségek védhetik az MTV jogos érdekeit úgy, hogy közben a Nemzeti Hírközlési Hatóság és az Antenna Hungária hatósági szerződését ne sértsék -- közölte szóvivője útján lapunkkal az MTV Zrt.

0

A Motorola új mobilja szuper hangminőséget ígér

2008. december 4. 11:54

A Motorola kivételes hangminőséget ígér szétcsúsztatható mobiljában, a MOTOROKR EM35-ben, melyet kedden jelentett be. Az újdonságban a gyártó CrystalTalk zajszűrője adja a kemelkedő hangminőséget.

0

Vezetés közben mobilozni veszélyesebb mint egy utassal beszélgetni

2008. december 2. 15:48

Amikor az autóvezetés közbeni mobiltelefonálás veszélyei kerülnek szóba, sokan hajlamosak azzal bagatellizálni a dolgot, hogy ez semmivel sem kockázatosabb mint egy utastárssal beszélgetni. A Utah Egyetemen elvégzett kísérlet azonban megcáfolja ezt a teóriát.

0

Lassan halad a VDSL-hálózat kiépítése a T-Home-nál

2008. december 1. 15:37

Lendületesnek egyelőre korántsem nevezhető ütemben fejleszti VDSL-hálózatát a Magyar Telekom: a cég a szolgáltatás október eleji indulása óta befejezett első bővítési körben csak néhány pesti és vidéki lakóparkra és lakótelepre terjesztette ki a VDSL-lefedettséget, alighanem a technológia sajátosságaiból fakadóan. Ez a HWSW becslése szerint a legjobb esetben is néhány száz új előfizetőt hoz majd a cégnek.