távközlés archívum - 2008 szeptember

2008
szeptember

0

Kedvezményes mobilinternetet ad DSL-előfizetés mellé a Magyar Telekom

2008. szeptember 30. 13:34

Kombinált vezetékes-mobilinternet csomagot mutatott be a Magyar Telekom, melyet a T-Home és T-Mobile ügyfelek egyaránt igénybe vehetnek. Az októbertől elérhető csomagban egy hűség alatti korlátlan ADSL és egy legalább 3 gigabájtos, új mobilinternet előfizetésnek kell lennie.

0

A Magyar Telekom összes partnere kínálhat VDSL-alapú internetet

2008. szeptember 30. 13:11

Napokon belül megjelenhet a Magyar Telekom összes nagykereskedelmi partnerének kínálatában az ADSL-nél akár háromszor gyorsabb letöltési, és akár tízszer gyorsabb feltöltési sebességet kínáló VDSL-alapú internet. A szolgáltatók közül elsőként ma az EnterNet jelentette be az új, a korábbinál lényegesen nagyobb sávszélességet nyújtó díjcsomagokat, melyeket kezdetben a budapestiek és a frekventáltabb településeken élők használhatnak majd.

0

A digitális fényképezőgépek fejlődése 2004-ben

2008. szeptember 30. 12:17

Sorozatunk immár az ötödik részéhez érkezett és ahogy közeledünk a jelenhez, annál kisebb szeletet dolgozunk fel egyszerre a digitális fényképezők történetéből. Jelen rész mindössze egyetlen évvel foglalkozik, mert 2004-ben nagyon sok minden történt. A kompaktok és ultrazoomos gépek széles kínálata mellett az elérhető árú tükörreflexes gépek gyártói is sokasodtak.

0

HSUPA adatátvitelre alkalmas Eee PC érkezik októberben

2008. szeptember 29. 09:56

Az ASUS októbertől szállítja új Eee PC 901 netbookját, melyben egy HSUPA modul segít eltávolodni a Wi-Fi hotspotoktól. A gépbe épített 3G modem segítségével 7,2 Mb/s sebességű letöltés, valamint 2 Mb/s sebességű feltöltés valósítható meg.

0

Bombaként robban az új mobilinternet a társadalomtudósok szerint is

2008. szeptember 26. 08:37

Nyolcvan ország társadalomtudósai és szakértői gyűltek össze Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia épületében a Mobilkommunikáció és közöségépítőhálózatok etikája címet viselő háromnapos konferencián, hogy beszámoljanak a mobilinternet terjedése által átalakuló társadalmi és közösségi viszonyok megváltozásával foglalkozó kutatásaikról.

0

Belehúznak idén az IPTV-szolgáltatók

2008. szeptember 25. 17:26

[HWSW/Reuters] Piackutatók szerint robbanásszerűen bővülhet idén az internetprotokollon keresztül nyújtott televíziós műsortelosztási rendszer (IPTV) előfizetői tábora -- írja a Reuters. Ha a szolgáltatók a jelenlegi ütemben bővítik ügyfélkörüket, év végére világszerte 19,6 millió előfizető televíziózik majd a számos interaktív és kényelmi funkciót nyújtó platformon keresztül.

0

Befellegzett az internetszolgáltatók nagyotmondásának

2008. szeptember 25. 15:32

Másfél évnyi egyeztetés után kihirdették azt az új kormányrendeletet, mely az elektronikus hírközlési szolgáltatás minőségének a fogyasztók védelmével összefüggő követelményeit szabályozza. A szolgáltatók és a hatóság közti adatszolgáltatás változásain túl a legfontosabb újdonság, hogy a szolgáltatóknak minden esetben fel kel tüntetni a maximális elérhető sávszélesség mellett a minimum garantált értékeket is.

0

Photokina: támadnak a tükörreflexesek és a HD-videóra alkalmas kompaktok

2008. szeptember 24. 08:21

Helyszíni képriporttal számolunk be a kölni Photokina rendezvényről, melynek kapui szeptember 23-án nyíltak. A kévente megrendezett rangos fotós eseményen amellett, hogy lehetővé vált az újdonságok kézbevétele, számos, a jövőt illető irányvonal szárnyai is megrebbentek a látogatók előtt.

0

Öt év múlva 1,2 millió hazai háztartásban lehet 100 megabites internetkapcsolat

2008. szeptember 23. 17:39

2013 végére a Magyar Telekom körülbelül 780 ezer háztartást tervez elérni fiber-to-the-home (optikai kábel a lakásig, FTTH) hálózattal, valamint további 380 ezer kábelhálózattal lefedett háztartásban EuroDocsis 3.0 technológiával fejleszti tovább hálózatát -- jelentette be a szolgáltató. Az újgenerációs hálózatokon akár 100 Mbit/s sávszélesség is elérhető lesz majd, így a felhasználók egyszerre használhatnak több sávszélesség-igényes szolgáltatást, mint amilyen a nagyfelbontású IPTV, a videoletöltés és a gyors internetezés.

0

A CD után jöhetnek a memóriakártyán árult zenei albumok

2008. szeptember 22. 10:51

[WSJ/HWSW] A CD-eladások csökkenése és az online zeneletöltés egyre népszerűbbé válása között lavírozva mutatott be egy új zeneterjesztési médiumot a SanDiskkal karöltve a négy nagy lemezkiadó (EMI, Warner, Sony BMG, Universal).

0

A VDSL-nél háromszor gyorsabb mobil adatkommunikációval kísérletezik a német T-Mobile

2008. szeptember 22. 10:13

A múlt hét során a kontinensen elsőként végeztek sikeres teszteket éles körülmények közt a harmadik generációs mobil adatátviteli technológiák egyik lehetséges utódjának tekintett LTE (Long Term Evolution) technológiával. Az eljárás alkalmazásának egyik úttörője, a T-Mobile a Nortellel karöltve végezte a kísérleteket, melyek során szédületes tempójú le- és feltöltési sebességeket mértek egy folyamatosan mozgásban lévő végponton.

0

Központban a zene a Samsung két új mobiljában

2008. szeptember 19. 15:11

Új mobilsorozatot indít útjára a Samsung, melyek elsődleges feladata a zenelejátszás. A jó hangminőséget az új készülékekben is a Bang & Olufsen ICEpower technológiája szavatolja.

0

Pannon: még van hely újabb tízmillió mobil-előfizetésnek is

2008. szeptember 18. 16:18

Bár a hazai mobilpiac a 11,6 millió előfizetéssel telítettnek tűnik, a Pannon szerint bőven van hely még újabb tízmillió SIM-kártyának is. Ezeket azonban nem a mobiltelefonok fogják felszippantani, hanem a mobil technológiára (GSM, GPRS, EDGE, 3G) épülő ipari alkalmazások.

0

Már mobiltelefonon is megmutatja az utcaképet a Google Maps

2008. szeptember 18. 11:58

A Google továbbra sem fogyott ki a fejlesztésekből, most a Google Maps lépett egy fokozattal magasabb szintre. A gyakorta támadott Street View szolgáltatás, ahol a térképhez csatolva megjelennek a Google által készített fotók is a helyszínről, immáron mobiltelefonon keresztül is elérhető.

0

A Casio bemutatta második, olcsóbb, nagysebességű kompaktját

2008. szeptember 17. 15:10

A Casio év legelején jelentette be a nagysebességű sorozatok felvételére alkalmas, 12-szeres közelítésre képes Pro EX-F1 kompaktját, mely magas ára ellenére is igen sikeres. A drága fényképezőnek most jóval olcsóbb kistestvére is megérkezett, az Exilim EX-FH20.

0

Újabb részletek szivárogtak ki a Full Frame Canon EOS 5D Mak II-ről

2008. szeptember 15. 13:06

Ma a tükörreflexes gépek piacát a Micro Four Thirds rendszer első gépe, és a teljes, 35 milliméteres képkocka méretű képérzékelőkkel szerelt fényképezőgépek tartják lázban. A Canon EOS 5D Mark II utóbbiak kategóriájába illeszkedik majd, róla a hivatalos bejelentés előtt pár újabb részlet szivárgott ki.

0

Elkészült az első mikro-négyharmados fényképező

2008. szeptember 12. 12:27

Még fel sem eszméltünk a hírtől, hogy Panasonic és az Olympus tükörmentes cserélhető optikás fényképezőgép-szabványt fejleszt, és máris nyakunkon az első ilyen gép, a 12 megapixeles Panasonic G1. Az új Micro Four Thirds szabványt elsőként alkalmazó modell a tükrös vázaknál jóval kisebb fizikai méretben ad azokéval egyező képminőséget.

0

Piacérett a Velocity okostelefon

2008. szeptember 11. 15:34

A Velocity mobiltelefonokról április elején számoltunk be, a gyártó akkor a Velocity 111-et és a Velocity 103-at jelentette be. Szűk hat hónappal később, már az angol szolgáltatók kínálatában is kereshetjük az utóbbi, kisebb méretű modellt, mely szeptember 30-án érkezik.

0

Júliusban egyedül a Vodafone tudta arányosan növelni ügyfélbázisát a hazai mobilszolgáltatók közül

2008. szeptember 11. 14:40

A Vodafone hónapja volt a július a mobilpiacon: a brit tulajdonú távközlési cég mind az aktív SIM-eket, mind a forgalmazásban résztvevő előfizetéseket tekintve növelni tudta ügyfélbázisát a teljes ügyfélszámhoz viszonyítva. A a hónap végén a három szolgáltató ügyfeleinek száma összesen 11 millió 601 ezer volt, 100 lakosra így 115,5 előfizetés jutott -- derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szokásos havi gyorsjelentéséből.

0

Hivatalosan is bemutatkozott a Sony Full Frame tükrös váza

2008. szeptember 11. 10:59

A Sony csatlakozott új tükörreflexes gépvázával a teljes kisfilmes képkockás piac szereplőihez. Az ą900 36x24 milliméteres érzékelője 24,6 millió képpontból áll, melyet kettős képfeldolgozó processzor és szenzoreltolás elvén üzemelő rázkódásvédelem is erősít.

0

A digitális fényképezőgépek fejlődése: 1998-tól az ezredfordulóig

2008. szeptember 10. 13:16

Sorozatunk harmadik része 1998-tól 2000-ig tekinti át a fogyasztói piacra szánt digitális fényképezőgépek fejlődését. Közvetlenül az ezredforduló előtt a digitális fényképezőgépekről már szinte mindenki hallott, a gyártók túlvannak első VGA-felbontású gépeiken és sorozataikon, melyeket ebben az időszakban szárnyalnak túl a megapixeles, vagy nagyobb felbontású újdonságok.

0

Az ASUS érintőképernyős okostelefont mutatott be

2008. szeptember 9. 11:42

Az Asus pénteken jelentette be új, érintőképernyős mobilját, melyet Windows Mobile 6.1 operációs rendszer hajt meg. Az új telefon külsőre igen közeli rokonságot mutat a HTC Touch okostelefonnal, sőt, annak TouchFlo kezelőfelülete is visszaköszön nyomokban.

0

Csomagban kínált szolgáltatások, VDSL-internet és új ADSL-csomagok a Magyar Telekom új márkájának égisze alatt

2008. szeptember 8. 14:04

Az előzetes beharangozásnak megfelelően mától T-Home néven kínálja lakossági ügyfelei számára a vezetékes szolgáltatásait a Magyar Telekom. A cég német mintára hajtotta végre a márkaváltási folyamatot, melynek során a hangalapú szolgáltatásokat lefedő T-Com, az internetszolgáltatást takaró T-Online, valamint a kábeltévés megoldásokhoz létrehozott T-Kábel márka megszűnik és átadja a helyét a cég összes otthoni vezetékes szolgáltatását magába integráló T-Home-nak.

0

A Motorola a hölgyekre gondolt a MOTOJEWEL mobillal

2008. szeptember 8. 13:53

A Motorola csak hölgyeknek szánta új telefonját, a MOTOJEWELT, mely a drágakövek csiszolt vonalait ülteti a kijelző fedelébe. A mobil kisméretű, van benne fényképező, és képes lejátszani az MP3-hangfájlokat is.

0

Már a Pannonnál is elérhető a BlackBerry push e-mail

2008. szeptember 8. 13:24

BlackBerry szolgáltatást indít a Pannon, így ezzel mindhárom hazai mobilszolgáltatónál hozzáférhető a Research In Motion push e-mail megoldása. Az egyéni felhasználóktól a nagyvállalati ügyfelekig minden üzleti felhasználónak kínált szolgáltatás mellé két BlackBerry készülék is érkezik az operátor kínálatába.

0

Már semmi nem állhat az útjába a digitális földfelszíni tévéadás, a MiniDigTV indulásának

2008. szeptember 5. 14:37

MiniDigTV néven indul az Antenna Hungária digitális földfelszíni televíziós műsorsugárzási szolgáltatása, mely a cég vállalása szerint decemberre az ország lakosságának 60 százaléka által elérhető lesz. A csatornák többsége ingyenes lesz, a lefedettség pedig folyamatosan bővül, és már a jövő év végére eléri a jelenlegi analóg szórás elérését -- többek közt ez áll az Antenna Hungária és a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által ma ünnepélyes keretek közt aláírt, digitális földfelszíni televízió- és rádióműsor-szóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó szerződésekben.

0

Mobillal vennék a britek a metrójegyet

2008. szeptember 4. 11:34

Örülhet a Nokia, hiszen az Egyesült Királyságban befejeződött NFC tesztüzem tapasztalataiból az derült ki, hogy a felhasználók 80 százaléka szeretne olyan mobiltelefont, amivel fizetni is tud. Mi tehát az öröm oka? Mindössze az, hogy jelenleg egyedül a Nokia gyárt NFC technológiával ellátott mobilkészülékeket.

0

A Samsung is fejleszti "hibrid" fényképezőgép-sorozatát

2008. szeptember 3. 14:48

Az Olympus-Panasonic féle Micro Four Thirds-hez hasonló, ám attól technikai jellemzőiben több ponton is eltérő fényképezőgép-típus fejlesztését jelentette be a Samsung, melynek ígérete szerint az új sorozat gépei tükörreflexes minőséget és az objektívek cserélhetőségét kínálják a jelenlegi tükörreflexes gépeknél jóval kompaktabb méretben.

0

Élesen kritizálja az Unió telekomszabályozási tervezetét a Vodafone

2008. szeptember 3. 12:54

[Financial Times/HWSW] Hevesen támadta a Vodafone az Európai Bizottság azon törekvését, hogy az Egyesült Államokban működőhöz hasonló modellt kényszerítsen rá az európai mobilkommunikációs szektorra. A világ második legnagyobb mobilszolgáltató csoportja azzal fenyeget, hogy az amerikai gyakorlat bevezetésével akár 40 millió európai kényszerülne lemondani a mobilkommunikációról.

0

A digitális fényképezőgépek fejlődése: 1995-től 1997-ig

2008. szeptember 2. 13:45

A fogyasztóknak szánt digitális fényképezőgépek fejlődésével foglalkozó sorozatunk második része 1995-től folytatja az áttekintést, attól a dátumtól, amelytől a még szerény felbontású kompaktgépek tömeges elterjedését számíthatjuk. Ezekben az években kezdett megszokottá válni az a jelenség, hogy a főbb tereken, illetve turistalátványosságok helyszínén már nem kukucskál a fényképet készítő a keresőbe, ehelyett a fényképezőgépet karnyújtásnyira eltartva annak kijelzőjét kémleli. Az események felpörgése miatt az idővonal nagyon rövid része kerül most reflektorfénybe, hiszen a robbanásszerű fejlődés három év alatt is rengeteg érdekességet hozott.

0

Mától értékesíti viszonteladó partnereinek új, 2,5 megabites ADSL-csomagját a Magyar Telekom

2008. szeptember 1. 15:48

A Magyar Telekom a mai nappal új ADSL-csomaggal egészítette ki a nagykereskedelmi partnerek számára kínált konstrukcióit. Az egyéni és vállalati ügyfelek így a távközlési céggel szerződésben álló telekommunikációs cégek egy részétől akár a mai naptól is igényelhetik az új, bruttó 2560 kilobit/másodperces maximális letöltési, és 192 kilobit/másodperces feltöltési sebességet kínáló csomagokat.