Szerző: Bizó Dániel

2008. április 30. 12:15

Olvadóban a Pannon árbevétele, a mobil internetben látja a kiutat a cég

Kitartóan csökkenő tendenciát mutat a Pannon árbevétele, ugyanakkor a működési hatékonyság fokozásával ennek ellenében is tartani tudta nyereségességét a szolgáltató. A vállalat egyúttal fokozta tőkeberuházásait a 3G-fejlesztések érdekében, mellyel új bevételi források megszerzését reméli.

[HWSW] Kitartóan csökkenő tendenciát mutat a Pannon árbevétele, ugyanakkor a működési hatékonyság fokozásával ennek ellenében is tartani tudta nyereségességét a szolgáltató. A vállalat egyúttal fokozta tőkeberuházásait a 3G-fejlesztések érdekében, mellyel új bevételi források megszerzését reméli.

Egy évvel ezelőtt forgalmának még enyhe, 3,2 százalékos emelkedéséről tudott beszámolni a Pannon, 2008 első negyedévében azonban már 3,4 százalékos csökkenést volt kénytelen elkönyvelni az egy előfizetőre jutó átlagos bevétel drasztikus olvadása miatt, mely kioltotta az előfizetések számának 8 százalékos bővülését. A szolgáltató az év első három hónapja során 44,96 milliárd forint árbevételt realizált, ami alulmúlja 2006 első negyedévét is, miközben az inflációs hatások következtében a forint értéke több mint 10 százalékkal csökkent ezen időszak alatt. A Pannon árbevétele ezzel éves összehasonlításban immár negyedik negyedéve folyamatosan olvad.

A Pannon 2008 első negyedévének végével 3,4 millió előfizetéssel bírt, ami 250 ezerrel haladja meg az egy évvel korábbit. Az egy előfizetésre jutó átlagos bevétel ugyanakkor 4573 forintról több mint 9 százalékkal 4157 forintra esett vissza, ez magyarázza az árbevétel olvadását. A stagnáló-olvadó árbevétel és az inflációs hatások együttes nyomása ellenére a vállalat költséghatékonyságát növelve kordában tartotta kiadásait, így az EBITDA (kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti nyereség) 18,9 milliárdon tartotta magát, míg, üzemi szintű eredménye még halvány, 103 millió forintos erősödést is fel tudott mutatni, és 13,6 milliárd forintra rúgott.

A negatív tendenciák ellenére, vagy méginkább hatására azonban a Pannon jelentősen növelte tőkeberuházásait, 1,7 milliárddal 3,15 milliárd forintra. Ezt elsősorban a folytatódó 3G-fejlesztéseknek köszönhető, áll a vállalat közleményében, melyektől bevételi forrásokat remélnek. "A mobil internet rendkívül gyorsan fejlődő szolgáltatás" -- mondta el Ove Fredheim vezérigazgató. Hozzátette, "Az év eleje példa nélküli sikert hozott [...] mobil internet szolgáltatásunk előfizetőinek száma január végére megkétszereződött. Bizonyosak lehetünk tehát abban, hogy beruházásaink a közeljövő további növekedésének lehetőségét teremtik meg".

[+] A Pannon volt a hazai mobilinternet-forradalom kirobbantója

A Pannon jelenleg 156 várost fed le részben vagy egészében 3G/HSDPA hálózattal, míg a T-Mobile 143-ról, a Vodafone pedig 113-ról számolt be eddig. Pontos, összevethető adatokat nem közölnek a hazai mobilszolgáltatók, mobil szélessáv definíciójuk is különbözik, az NHH tavaly novemberben közzétett kutatása mintegy 200-230 ezerre teszi a hazai mobil szélessávú előfizetők számát. A Magyar Telekom 2007-es pénzügyi jelentésében 152 ezer mobil szélessávú előfizetőről és 53 százalékos lakosságra vetített lefedettségről számolt be a T-Mobile részéről, mely ezzel a teljesítménnyel az ország egyik legnagyobb internetszolgáltatójának számít.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról