Szerző: Bányai György

2008. április 7. 10:25

Nyolc megapixeles kompakt fényképezőgéppel készül a Minox

A kémfényképezőgépeiről és távcsöveiről híres MINOX nyolc megapixeles kompaktgéppel jelentkezett. A patinás gyártó a fényképezőgépbe saját optikáját építette, amely 28 milliméteres széleslátószögről indítja a négyszeres optikai zoomot.

[HWSW] A kémfényképezőgépeiről és távcsöveiről híres MINOX nyolc megapixeles kompaktgéppel jelentkezett. A patinás gyártó a fényképezőgépbe saját optikáját építette, amely 28 milliméteres széleslátószögről indítja a négyszeres optikai zoomot.

A MINOX valószínűleg név nem cseng ismeretlenül a fotózással régóta foglalkozók számára, legtöbbjüknek a 8x11 milliméteres filmformátumú parányi kémkamera juthat eszébe. A német gyártó most számos digitális megoldását egészítette ki a DC 8011 modellel, mely 8 megapixeles CCD képérzékelővel rendelkezik. A szenzor elé 28-112 milliméteres tartományban állítható gyújtótávolságú Minoctar lencse került, melynek kezdőfényereje f/2,7.

A 132 grammos, 94x55x24 milliméteres készülékház hátoldala 2,7 hüvelykes kijelzőnek ad helyet, a fényképek a 32 megabájtnyi belső memória mellett SD/SDHC kártyára is kerülhetnek, utóbbi típust négy gigabájtos kapacitásig kezeli a gép. Az áramellátásért lítiumion akkumulátor felelős, amelynek legfontosabb előnye az AA ceruzaakkumulátorokkal szemben, hogy bármikor tölthetők, nem kell várni a teljes lemerüléséig.

Minox DC 8011

Az arcfelismerésre képes fényképezőgép csak elektronikus rázkódásvédelemmel képes küzdeni a kézremegés ellen, tehát optikai, vagy szenzoreltolás elvén működő "valódi" megoldást nem kapott. A DC 8011 áráról és piacra érkezéséről még nem tett közzé információt a gyártó, de magas árra semmiképp sem kell számítanunk, valahol a belépő- és középkategória termékei közöt kell majd keresnünk. Jó minőségű optikája miatt remélhetőleg hazánkba is elérkezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról