távközlés archívum - 2008 október

2008
október

0

Megjutalmazza a Vodafone feltöltőkártyás ügyfeleit

2008. október 31. 17:56

Új feltöltőkártyás tarifacsomagot vezet be november 1-től a Vodafone Magyarország, mellyel célja az elmúlt években elburjánzott tarifacsomagok letisztítása, egyszerűvé tétele. A megújuló Vitamax rendszer lerázza magáról az eddigi szerteágazó csomagstruktúrát, s helyette mindössze három alaptarifa marad, melyet a kiegészítő opciókkal lehet majd testreszabni.

0

Eddig 11 cég vásárolta meg az NHH frekvenciapályázati kiírását

2008. október 31. 15:13

Eddig 11 cég vásárolta meg a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által múlt héten meghirdetett frekvenciapályázati kiírást, közölte a hivatal. Az eddigi résztvevők számára az NHH konzultációt tartott ma a három hét múlva benyújtandó tenderrel kapcsolatban, és már karácsony előtt megszülethet a döntés a mobilpályázat nyerteseiről, így akár két új mobilszolgáltatót is kaphatunk ajándékba a fa alá.

0

Mobilfizetés bankszámlával - kis lépés a XXI. század felé

2008. október 29. 14:58

A T-Mobile, a Pannon, az MPP és az FHB Bank közös gyermekeként bemutatkozott egy mobilkészülékhez kötött banki szolgáltatás, mely hazánkban az első kereskedelmi forgalomban is használatos valódi mPayment megoldás. Ugyan az érintés nélküli NFC (Near-Field Communication) még várat magára, de mostantól a készülékek mögött valódi bankszámla lapulhat.

0

A kontinensre lépett a világ első ingyenes mobilszolgáltatója

2008. október 28. 19:13

Korábbi terveinek megfelelően tovább terjeszkedik a világ első ingyenes, hirdetési bevételekből finanszírozott mobilszolgáltatója. Nagy-Britannia után Hollandiában és Belgiumban párhuzamosan építi ki tevékenységét a Blyk.

0

Két új mobilszolgáltatót akar látni az NHH

2008. október 22. 16:00

A háromszereplős status quo megbontása érdekében a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) új szolgáltatókat invitál a magyar mobilpiacra. A döntés értelmében egy új operátor számára a jelenlegiekkel megegyező spektrumhasználati jogokat biztosítana a hatóság, míg egy másik a 450 megahertzes tartományban üzemelhetne -- közölte ma Pataki Dániel, az NHH elnöke. Ezen kívül további öt spektrumot nyitottak meg a szupermagas frekvenciatartományban a vezeték nélküli háttérinfrastruktúra fejlesztése céljából.

0

Még a nehéz időkben is gondol a luxusmobilt vásárlókra a Motorola

2008. október 22. 12:02

A válságos időkben a méregdrága mobiltelefonok piacában lát fantáziát a Motorola, ide érkezik decemberben a cég Aura luxuskészüléke. A mobil exkluzív külseje kör alakú kijelzőt zár magába, a nyitómechanizmusnak pedig felületkezelt, csapágyazott fogaskerekek is részei.

0

Ugrásszerűen nő az európai HD-csatornák száma

2008. október 22. 10:43

Öles léptekkel növekszik az Európában elérhető műholdas HD-csatornák száma -- derül ki a SES Astra beszámolójából. A teljes Európát lefedő Astra rendszerébe augusztus óta 13 HD-adás került be, így jelenleg 55 csatorna fogható nagyfelbontásban, közölte a luxemburgi cég.

0

Hamarosan kapható lesz itthon a Toshiba netbookja is

2008. október 16. 16:19

Magyarországon is bemutatta NB100 típusú netbookját a Toshiba, ezzel együtt a mai sajtóbemutatón néhány újabb, elsősorban otthoni, egyéni felhasználóknak szánt, asztaligép-helyettesítő Qosmio modellt is kiállítottak. A vállalat hazai képviselete egyúttal elindította az elsőre kissé megtévesztőnek ható igazi társ kampányát, mely elsősorban a noteszgépek kiválasztásában segítő weboldallal hívja fel magára a figyelmet.

0

Legális zeneletöltés az amerikai egyetemeken az illegális fájlcsere visszaszorítására

2008. október 15. 13:07

[ARS Technica/HWSW] Meghökkentő statisztikák születtek az idei amerikai Educause kutatás során: a vizsgált 1016 egyetem és főiskola 15 százalékában már üzemeltetnek az intézmény által támogatott legális zene- és filmletöltő szolgáltatást, hogy elkerüljék a fájlcserélők túlzott elburjánzását az iskolai hálózatokon. Az intézmények további 17 százaléka pedig már tervezi, hogy bevezet ilyen szolgáltatást, vagy ehhez hasonló módon próbálja meg orvosolni az illegális fájlcsere okozta problémákat.

0

Szinte fillérekért ad lejátszót a SlotMusic albumokhoz a SanDisk

2008. október 15. 11:32

A SanDisk közkedvelt Sansa zenelejátszó-sorozata olyan taggal bővült, mely a CD-hanglemezeket kiváltani készülő SlotMusic memóriakártyákról játszhatja le a dalokat. A kisméretű lejátszó 2009-ben jelenhet meg a piacon, ráadásul igen kedvező, 20 dolláros áron.

0

Ütemes optikaihálózat-fejlesztésbe kezdett a British Telecom

2008. október 14. 15:52

Egy londoni kerület és egy walesi település lakói lehetnek az első British Telecom (BT) előfizetők, akikhez optikai kábelen jut el a gyors internet -- írja tudósításában a BBC. A jövőre induló tesztidőszak után legkorábban 2010-ben startolhat a BT kereskedelmi szolgáltatása.

0

A digitális fényképezőgépek fejlődése 2007-ben

2008. október 14. 08:47

A digitális fényképezőgépek történetét bemutató sorozatunk a befejező részhez érkezett, ebben egyetlen évet tekintünk át, majd egy jókora összefoglalóval zárunk, melyben az eltelt évek által hozott jót és rosszat ízlelgetjük. A tavalyi év az utolsó taglalt év, hiszen az ekkor bemutatott fényképezőgépek még ma is a kínálat részét képezik, bár sok modell már akciós, kivezető áron kapható.

0

Lassan indulnak a WiMAX-alapú mobilhálózatok a tengerentúlon

2008. október 13. 16:58

Az Acert követően a Lenovo is útnak indította első olyan noteszgépeit, melybe WiMAX-modult építettek. A cég ThinkPadjei a így akár 4 megabit/másodperces letöltési adatsebességet is elérhetnek a rádióadó hatókörében -- a dolog egyetlen szépséghibája, hogy WiMAX-alapú szolgáltatás egyelőre csak a tengerentúlon működik, és ott is csak egyetlen városban.

0

Már játékokban is megjelennek a Google AdSense hirdetések

2008. október 9. 17:53

[Associated Press] Másfél évvel egy erre a területre szakosodott vállalat felvásárlását követően a Google elindította a játékokban hirdetések et megjelenítő programjának bétáját. Az AdSense for Games a Google online reklámgépezetének kiterjesztése, mellyel igyekszik tovább bővíteni a hirdetők rendelkezésére álló eszközöket.

0

Itthon egyedülálló ADSL-díjcsomagok kerültek az Invitel kínálatába

2008. október 9. 16:51

Új, a magyar lakossági piacon egyedülálló ADSL-konstrukcióval jelentkezett az Invitel. Az Ami a csövön kifér fantázianevű csomagok kialakításukat tekintve leginkább a mobilinternet-csomagokra hasonlítanak, azaz az eddigi gyakorlattal ellentétben nem a legnagyobb elérhető sávszélesség, hanem kizárólag a letölthető adatok mennyisége alapján szegmentálódnak.

0

Digitális walkie-talkie: nyilvános push-to-talk szolgáltatás Magyarországon

2008. október 9. 16:45

Publikus, bárki számára elérhető a push-to-talk indul Magyarországon, pótolva T-Mobile által 2008 januárjában megszüntetett szolgáltatás után hagyott űrt. A független cég megjelenésével mindhárom mobilszolgáltató ügyfeleinek elérhető a PTT, igaz egyelőre csak Nokia készülékekkel.

0

Nyolc megapixeles LG-mobil arcfelismeréssel

2008. október 9. 11:00

Az LG legújabb csúszkamobilja 8 megapixeles fényképezőrésszel rendelkezik, mely arcérzékeléssel, valamint mosolyidőzítéssel is kedvében járhat használójának. A mobil a képkészítés mellett a zenelejátszást is komolyan veszi, de sajnos adatátviteli képességei az EDGE-ben már kimerülnek.

0

Huszonöt megabites internet a Magyar Telekomnál, de nem Pesten

2008. október 8. 15:38

Az előzetes ígéreteknek megfelelően elindult a Magyar Telekom hálózatán a VDSL-alapú internetszolgáltatás, a cég lakossági ügyfelei, illetve a nagykereskedelmi partnereknél előfizető felhasználók így mától vehetik igénybe az akár 25 megabit/másodperces letöltési és 5 megabites feltöltési sávszélességet biztosító vezetékes adatátviteli technológiát. A garantált sávszélesség azonban ennél lényegesen kevesebb: mindössze 4 megabit/másodperc letöltési, és 1 megabit/másodperc feltöltési irányba.

0

Műholdas tévé: múlt, jelen vagy jövő?

2008. október 8. 14:26

A 90-es években kiemelt szerepe volt a műholdas műsorszórásnak hazánkban is, hiszen nem volt még szélessáv, nem volt digitális tévé száz csatornával és több hangsávval, de mobilinternetet, vezeték nélküli hálózatokat sem tudtunk még használni. Ezek elterjedésével egyre kevesebb szó esik a tányéros megoldásokról, ráadásul Magyarország településszerkezete és domborzati viszonyai nem olyan szélsőségesek, hogy ellehetetlenítsék a földfelszíni sugárzást vagy a kábeles átvitelt.

0

Idén is lesz T-Mobile egyetemi mobilinternet-pályázat

2008. október 6. 10:47

A T-Mobile ismét pályázatot hirdet hazai egyetemek hallgatói számára Kreatív közösségi megoldások mobil szélessávon címmel. A tavalyi, hasonló pályázathoz képest újdonság, hogy az egyetemek hallgatói vegyes csapatokat alkotva is részt vehetnek a versenyben.

0

Új mobilnet-akciókkal jelentkezett mindhárom mobilszolgáltató

2008. október 3. 14:59

Újabb akciókkal próbálnak mobilinternet-előfizetőket szerezni a hazai mobilszolgáltatók. A T-Mobile után a Pannon és a Vodafone is különféle kedvezményes csomagokkal, utóbbi extra szolgáltatásokkal is jelentkezett a felhasználók magukhoz édesgetéséhez.

0

Alacsony árkategóriás érintőképernyős mobillal készül az LG

2008. október 1. 15:37

Az érintőkijelzős LG KP500 fogyasztói ára még nem ismert, de a gyártó sajtóközleményében többször is említést tett arról, hogy a készülék az alacsonyabb árkategóriás készülékek táborát erősíti majd, illetve az ebben a szegmensben versengő telefonokkal ellentétben érintőképernyős kezelést nyújt majd.