távközlés archívum - 2008 július

2008
július

0

Öt év óta először nőtt a feltöltőkártyás ügyfelek aránya a hazai mobilozók körében

2008. július 31. 15:12

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) ma közzétette a Magyarországon működő mobilszolgáltatók piaci helyzetét értékelő június havi gyorsjelentését. Az év hatodik hónapjában a mobil-előfizetések száma a májusinál jóval dinamikusabban, 78 ezerrel nőtt, így a hónap végén a három szolgáltató ügyfeleinek száma összesen 11 millió 540 ezer volt és 100 lakosra 114,9 előfizetés jutott -- derül ki a hatóság jelentéséből.

0

A Pentax ma is bejelentett egy kompaktot

2008. július 30. 10:33

A Pentax a vékony E60 mellett egy másik újdonság bejelentésével is hallatott magáról: augusztus végén már megvásárolható a tíz megapixeles, ötszörös optikai zoomal felszerelt parányi kompaktfényképezője, az Optio M60.

0

Év végén élesben is indul a digitális földfelszíni rádió és tévéadás

2008. július 25. 15:56

Most már szinte biztos, hogy idén év végére elindulhat Magyarországon a digitális földfelszíni műsorszórás, miután az illetékes országgyűlési bizottság a mai napon jóváhagyta a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) döntését, mely szerint a digitális átállás során az országos földfelszíni televíziós és a rádiós műsorszóró-hálózatok üzemeltetésére kiírt pályázatok közül mindkettőt egy cég, az Antenna Hungária Zrt. nyerte meg.

0

Merész formatervű Creative médialejátszó érkezik

2008. július 24. 13:20

A Creative öreg motoros a médialejátszók piacán, számtalan merevlemezes és flash memóriás megoldása mellé most egy különleges formatervű termék érkezett. A Creative ZEN Mosaic 2, 4 és 8 gigabájt tárhellyel várhatja a dalokat.

0

Vékony és olcsó a Benq 8 megapixeles fényképezőgépe

2008. július 24. 10:53

A BenQ szupervékony fényképezőgépet mutatott be, melyet a gyártó a világ legvékonyabb nyolc megapixeleseként aposztrofált. A 3x optikai zoom-os, Pentax lencsével felszerelt Benq T850 ráadásul igen olcsón kerülhet a hazai boltokba.

0

Két szerethető kompakt érkezik a Panasonictól

2008. július 23. 13:03

A Panasonic a zsebrevágható kompaktgépeit is frissítette két új modellel. A DMC-FX150 és a DMC-FX37 egyaránt kiemelkedik a sokaságból, mindkettő széleslátószögről indítja a zoomot, ráadásul egyikük eszement, 14,7 megapixeles képérzékelővel várja a fotóznivalót.

0

Erősen megnövelte 3G-s beruházásait a Pannon

2008. július 23. 12:50

Továbbra is forgalmának olvadásával küzd a Pannon. Magyarország másodszámú mobilszolgáltatója ennek ellenére költséghatékonyságának fokozásával növekvő nyereségességről számolt be a második negyedévvel kapcsolatban, miközben jelentős beruházásokat tesz a 3G-s hálózatának fejlesztésébe.

0

A Samsung bejelentette a médialejátszó-fényképezőgép sorozatának új tagját

2008. július 23. 10:46

A Samsung sikeres NV fényképezőgép-sorozata most újabb taggal bővült, az igen figyelemreméltó NV9 modellel. Az újdonság rejtett optikája ötszörös közelítésre képes, képérzékelője pedig tíz megapixeles képeket készít. Ahogy az NV3 és a közvetlen előd NV4 is (zavaros számozás: az NV3, NV7 OPS és az NV10 egyidőben jelent meg), úgy az NV9 is képes MP3-állományok és filmek lejátszására.

0

EU: gyakran átverik a vevőket a mobiltelefonos tartalmakat kínáló weboldalak, szolgáltatások

2008. július 18. 12:05

A repülőjegyeket online forgalmazó európai vállalkozásokat ellenőrző tavalyi átfogó vizsgálat mintájára zajlott június elején egy újabb, mely a mobiltelefonokra letölthető tartalmakat (csengőhangok, háttérképek, játékok) kínáló weboldalakat vette nagyító alá. Az eredmény lesújtó: a szolgáltatások többségénél félrevezető tájékoztatást adnak az üzemeltetők, az átvert vagy csalódott ügyfelek pedig gyakran azt sem tudják kideríteni, hogy kinél reklamálhatnak. Itthon minden vizsgált vállalkozásnál találtak hiányosságot.

0

Tetőantennával is foghatók a Magyar Televízió nagyfelbontású olimpiai közvetítései

2008. július 16. 14:23

Augusztus nyolcadikától, a játékok kezdetétől nem csak műholdvevővel, hanem tetőantennával is fogható lesz az m1 és az m2 HD-minőségű olimpiai közvetítése -- a digitális földfelszíni és műholdas adástovábbítás indulásával egy időben az ORTT korábbi határozatának értelmében le is áll az m2 csatorna analóg műholdas sugárzása.

0

T-Home TV: HD helyett interaktív funkciók az olimpia idejére

2008. július 15. 16:14

A pekingi olimpia ideje alatt HD-minőségű közvetítés ugyan szinte biztosan nem lesz a Magyar Telekom IPTV platformján, a T-Home-on, a cég azonban a technológiában rejlő lehetőségeket kihasználva olyan extra funkciókkal, kényelmi szolgáltatásokkal teszi teljesebbé az olimpiai közvetítéseket, melyek egyetlen más platformon sem érhetők el.

0

Mobilnet: lefedettségben versenyez a Pannon és a T-Mobile, a Vodafone új díjcsomaggal hódítana

2008. július 11. 13:01

A T-Mobile mobilinternetére előfizető felhasználók mostanra közel 200 településen vehetik igénybe a gyors letöltési és feltöltési sebességet nyújtó szélessávú hálózatot, a cég ezzel (ismét) beérte az év első felében orrhossznyi előnyre szert tett Pannont. A Vodafone közben bejelentett egy olyan új, forgalomkorlátos mobilnet díjcsomagot, melyre alighanem sokan, régóta vártak.

0

Kedvezményes beszédroaming csomagok a Pannonnál, az adatroaming azonban továbbra is arcpirítóan drága

2008. július 11. 10:03

Roaming Hazahívó és Szomszédhívó néven új akciós szolgáltatásokat vezetett be kínálatába július elsejével a Pannon. A két új, számlás előfizetéssel rendelkező ügyfeleknek kialakított szolgáltatással az eddigieknél kedvezőbb percdíj mellett lehet hazatelefonálni külföldről, vagy a szomszédos országokba hívást kezdeményezni. Közben az Európai Bizottság adatroaming-tarifák letörésére irányuló ultimátuma július elsejével lejárt, a külföldi mobilinternet azonban egy fillérrel sem lett olcsóbb a Pannonnál.

0

Augusztus elsején startolhat a lakossági VDSL-szolgáltatás Magyarországon

2008. július 7. 08:57

Heteken belül elérhetővé válik a Magyar Telekom kínálatában a jelenleg széles körben elterjedt ADSL-nél lényegesen nagyobb letöltési és feltöltési sebességet nyújtó VDSL-alapú internetkapcsolat. A gyorsabb technológiával egy időben megjelennek a HD-minőségű adók az IPTV platformon -- derül ki a cég hirdetményéből.

0

ADSL: még egyszerűbb és gyorsabb a szolgáltatóváltás

2008. július 4. 12:17

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke, Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője több mint húsz hazai internetszolgáltatóval és három nagykereskedelmi ADSL-szolgáltatóval írt alá megállapodást az egyeszerűsített szolgáltatóváltásról.

0

Az LG nyolc megapixeles, nagyfelbontású kijelzős mobil fejlesztésébe fogott

2008. július 4. 11:54

Az LG nem lehet már első a nyolc megapixeles fotómobilok terén, de okozhat meglepetést a negyedik negyedévben érkező KC910 telefonjával. A Sony Ericsson már bejelentette a 8 megapixeles C905 csúcsfényképezős mobilját, és a Motorola is dolgozik hasonló telefonon. Utóbbihoz hasonlóan az LG KC910 hivatalos bejelentésére is várni kell még, de a napokban már kiszivárogtt róla pár technikai adat.

0

Az uniós elvárások szerint igazított adatroaming-csomagján a Vodafone

2008. július 2. 14:46

Július elejével az összes uniós tagállamra kiterjeszti Connect Roaming csomagját a Vodafone, a cég ügyfelei így mostantól az EU teljes területén kedvezőbb feltételek mellett vehetik igénybe az adatroaming-szolgáltatást. A vállalat ezzel az Európai Bizottság hatósági szabályozásának mehet elébe -- a szervezet illetékes biztosa, Viviane Reding még az év elején mintegy ultimátumként leszögezte, hogy amennyiben a mobilszolgáltatók önként nem hajlandóak az európai barangolási díjaik megvágására, a hatóság fogja megállapítani a díjmaximumot.

0

Hivatalosan is bemutatkozott a Nikon teljes méretű képérzékelővel szerelt D700 tükrös váza

2008. július 2. 11:53

Pár napja szivárogtak ki a vadonatúj, teljes képérzékelős Nikon D700 szóróanyagainak lapjai, bármennyire is szerette volna a vázat a gyártó titokban tartani, nyomdai munkálatok közepette megdőlt az igyekezet. A D700 tegnap hivatalosan is bemutakozott, a váz a D300-hoz közeli méretben kínálja a D3 csúcsmodellétől csak kismértékben elmaradó funkcionalitást.

0

Kísérleti nyúl a Magyar Telekom a vezetékes-mobil konvergencia terepén

2008. július 2. 11:49

Az elmúlt hónapokban a Magyar Telekom (MT) gőzerővel dolgozott azon, hogy közös IT-hátteret kapjon a vezetékes távközlési, szélessávú internet és mobil üzletága. Ma egyetlen hatalmas csapat szolgálja ki mindhárom területet, amivel a Deutsche Telekom csoporton belül is előremutató, mondta el Maradi István, az MT műszaki vezérigazgató-helyettese, aki szerint a csapat a régió egyik legerősebbje szakmai szempontból. Maradi úgy véli, ez gyorsabb fejlesztéseket, több üzleti lehetőséget és jobb ügyfélkiszolgálást tesz lehetővé.

0

Összeolvad a UPC és a Monortel

2008. július 1. 14:07

Július 1-én egy cégbe olvad össze a Monor Telefon Társaság Kft. és a UPC Magyarország Kft., a legnagyobb hazai kábelkommunikációs vállalat. A UPC Magyarország Kft. ezáltal a Monor Telefon Társaság Kft. (Monortel, MTT) teljes körű jogutódjává válik, és így folytatja tovább tevékenységét.

0

Továbbra is vigyázzunk az adatroaminggal -- százezres számlát is kaphatunk

2008. július 1. 13:16

Továbbra is akár több százezres számlát generálhat az az elővigyázatlan ügyfél, aki külföldi 3G-hálózatra csatlakozva generál nagyobb adatforgalmat, figyelmeztet SciamuS telekommunikációs tanácsadó cég, mely szerint a T-Mobile legutóbbi bejelentése inkább kommunikációs fogás -- ahogyan a kritizálása is nyilvánvalóan az.