:

Szerző: Bányai György

2008. április 2. 16:17

Elkészült a Photomatix HDR képkészítő szoftver újabb verziója

A HDRsoft megjelentette a Photomatix HDR (High Dynamic Range) fotókészítő alkalmazásának legújabb 3.0-ás verzióját, amelynek teljes értékűen működő, kipróbálható változata is letölthető. Az újdonság kezelőfelülete egyszerűbbé, kezesebbé vált, az előző változatokhoz képest pedig egyenesen élmény vele dolgozni.

[HWSW] A HDRsoft megjelentette a Photomatix HDR (High Dynamic Range) fotókészítő alkalmazásának legújabb 3.0-ás verzióját, amelynek teljes értékűen működő, kipróbálható változata is letölthető. Az újdonság kezelőfelülete egyszerűbbé, kezesebbé vált, az előző változatokhoz képest pedig egyenesen élmény vele dolgozni.

A HDR (High Dynamic Range) kiterjesztett dinamikatartományú fotóknak akkor örülhetünk, ha nehezen kiexponálható témával találjuk szemben magunkat. Ilyen lehet mondjuk a naplemente, vagy nappal szemben fotózott templomtorony, általánosságban azok a helyzetek, melyek során vakítóan világos és szinte éjfekete képrészletekből, árnyékokból egyaránt kerül jó adag a képmezőre. A HDR technika ezt a dinamikakülönbséget hozza egymáshoz közelebb, a szem számára emészthető formátumúra. Segítségével felfedhetők a beégett és a teljes feketébe borult részletek egyaránt, egyetlen fényképen.

A HDR képek előállításához több, eltérő záridővel -- egy aluexponált a kiégett, túlexponált, egy világosabb az árnyékos, és egy normál expozíció -- elkészített fotóra van szükségünk, melyeken természetesen ugyanannak kell lennie, ezért az állvány használata több mint ajánlott. A komolyabb kompaktok esetében egyszerűbb lehet a dolgunk, hiszen annak "bracketing" funkciója a fehéregyensúly mellett az expozíciós értékekre lehet hatással egy három, vagy akár öt képből álló sorozaton.

Tipikus HDR fotó az egyképes fotózásnál szebb kontraszttal

A HDRsoft Photomatix 3.0 éppúgy, mint a korábbi verziók e három, vagy több, egymástól megvilágításban különböző fényképet egyesíti egyetlen képpé, olyan módon, hogy a végeredmény minden fotóból a legszebb, legjobban megvilágított részletet tartalmazza. A szoftver több helyen is ad lehetőséget a finomhangolásra, de akár a teljesen automatikus üzemmódra is rábízhatjuk magunkat. A legfrissebb változat előnye az egyszerűsített, felhasználóbarátabb kezelőfelület, valamint az érthetőbb oktatósegéd.

A HDRsoft weboldaláról a Photomatix 3.0 kipróbálható, funkcióiban nem korlátozott változata is letölthető, de az ebben feldolgozott képekben a fejlesztő neve vízjel formájában többször is előfordul. Ezt kikerülni a 99 dolláros teljes változat megvásárlásával lehet. Bár az új változat sokkal kezesebb, a HDR képek elkészítése ettől még nem vált egyszerűbbé, a sorozat képeinek készülte közben elmozduló tárgyak vagy személyek továbbra is elronthatják a végeredményt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.