:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 17. 09:37

Az árharc lehúzta az Intel pénzügyi mutatóit

Az elemzői várkozásoknál némileg erősebb, összességében azonban kiábrándítóan gyenge negyedévet zárt az Intel. A világ legnagyobb chipgyártójának forgalma 5 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit, miközben nyeresége közel 40 százalékkal esett vissza. A közeli kilátások sem túl biztatóak egyelőre. A bejelentést követően az Intel részvényei közel 4 százalékot gyengültek a tőzsdén kívüli kereskedés során.

[HWSW] Az elemzői várkozásoknál némileg erősebb, összességében azonban kiábrándítóan gyenge negyedévet zárt az Intel. A világ legnagyobb chipgyártójának forgalma 5 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit, miközben nyeresége közel 40 százalékkal esett vissza. A közeli kilátások sem túl biztatóak egyelőre. A bejelentést követően az Intel részvényei közel 4 százalékot gyengültek a tőzsdén kívüli kereskedés során.

A várakozásoknál némileg jobb mutatók

A tavalyi negyedik negyedévben az Intel 9,69 milliárd dolláros bevételt ért el, ami 5 százalékkal alacsonyabb a megelőző év azonos időszakában elkönyvelt 10,2 milliárd dollárnál. A nettó profit 1,5 milliárd dollárt, azaz részvényenként 26 centet tett ki, szemben a 2005 végén felmutatott 2,45 milliárd dollárral, azaz részvényenként 40 centtel. A Wall Streeten dolgozó elemzők átlagosan 9,43 milliárd dolláros frgalmat és 1,44 milliárdos nyereséget vártak, ezt az Intelnek némileg sikerült felülmúlnia.

Az Intelt nem csak a PC-k iránti lanyhuló kereslet sújtotta, hanem az AMD által támasztott verseny is. A rivális chipgyártó fenyegetésére válaszul az Intel az év elején és közepén jelentősen csökkentette árait, hogy kisöpörje raktárait, és helyet csináljon a vadonatúj architektúrára épülő Core 2 Duo és Xeon processzorok érkezésének. Bár a negyedik negyedévben az Intel közlése szerint rekordmennyiségű processzort adott el, valamint azok átlagos eladási ára is növekedett a harmadik negyedéves szinthez képest, ez még mindig nem volt elég ahhoz, hogy a bevételek elérjék a 2005 végi szintet: igaz ami igaz, a tavalyelőtti negyedik negyedévben felmutatott 10,2 milliárdos bevétel történelmi rekordot jelent.

Túl gyors technológiai váltás

Az emelkedő költségszintre a választ a 45 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológia bevezetésére történő felkészülésben vélik megtalálni a piaci szakértők. Amint az ismert, az Intel az idei év második felében már tömegtermelésben kívánja alkalmazni a legújabb chipgyártási eljárást, ehhez azonban szükség van az üzemek átállítására, ami dollármilliárdokat emészt fel. Ez a folyamat az idén még látványosan rányomja a bélyegét az Intel profittermelő képességére. A cég bruttó eredményhányada a negyedik negyedévben mindössze 49,6 százalék volt, az idei első negyedévre 49 százalékos, a teljes évre pedig 50 százalék körüli szintet várnak az Intelnél. Összehasonlításképpen, 2005 negyedik negyedévében a bruttó nyereséghányad megközelítette a 62 százalékot.

Andy Bryant pénzügyi igazgató elmondta, a rendkívül alacsony eredményhányad oka részben az, hogy túlságosan is jól sikerült a 65 nanométeres technológiára való átállás. Az Intel processzoroknak a többsége ma már 65 nanométeres csíkszélességgel készül, a 90 nanométeres technológiával termelő üzemek a túlkapacitás miatt "félgőzzel" üzemel -- nehogy a viszonylag nyomott kereslet miatt raktárra termeljen a cég. Ez Bryant szerint két százalékpontnyi csökkentést jelent a bruttó nyereséghányadban.

Bryant az eredmények kapcsán elmondta, hogy sikeresek a cégnél elindított költségcsökkentési programok, amelyekről évente 2 milliárd dolláros megtakarítást várnak. A vállalatnál a tavalyi év közepén még több mint 102 ezren dolgoztak, az év végére ez 94 ezerre csökkent, 2007 közepére pedig várhatóan 92 ezerre apad majd, az elbocsátások mellett részben lemorzsolódás révén. Az átszervezésekkel kapcsolatos költségek 457 millió dollárt tettek ki a negyedik negyedévben, ugyanakkor az Intel 483 millió dollár extra bevételhez jutott egyes üzletágainak eladásából.

Az idei első negyedévre az Intel 8,7 és 9,3 milliárd dollár közötti bevételt vár, a tavalyi első negyedévben a cég 8,9 milliárdos forgalmat könyvelhetett el és 1,35 milliárd dolláros nettó nyereséget realizált. A vállalat nem tesz közzé profit-előrejelzést, így nem tudni, most mekkora nyereségre számítanak a vezetők.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.