Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 23. 10:10

Újra inteles szerverekkel próbálkozik a Sun Microsystems

Intel Xeon processzoros szerverekkel és munkaállomásokkal jelentkezik hamarosan a Sun Microsystems -- hangzott el a két vállalat által tegnap San Franciscóban tartott sajtótájékoztatón, ahol Jonathan Schwartz és Paul Otellini személyes megjelenése adott nyomatékot a bejelentésnek.

[HWSW] Intel Xeon processzoros szerverekkel és munkaállomásokkal jelentkezik hamarosan a Sun Microsystems -- hangzott el a két vállalat által tegnap San Franciscóban tartott sajtótájékoztatón, ahol Jonathan Schwartz és Paul Otellini személyes megjelenése adott nyomatékot a bejelentésnek.

Jönnek a Xeon-alapú Sun rendszerek

Az együttműködés első gyümölcse, egy kétprocesszoros szerver még az első félév során várható, az év végén pedig már négy Xeonra épülő kiszolgáló is lesz a Sun kínálatában. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a két cég már hónapok óta dolgozik a szerverek tervezésén, ebből arra lehet következtetni, hogy azok teljes egészében saját tervezésűek lesznek, hasonlóan az Opteron-alapú Galaxy rendszerekhez. A Sun emellett egyprocesszoros szervert és munkaállomást is épít majd Intel Xeon alapokon.

John Fowler, a Sun szerverek tervezését vezető szakember elárulta, hogy egy nyolcprocesszoros rendszer előkészítésén is dolgoznak a cég mérnökei. Pat Gelsinger, az Intel vállalati termékekért felelős vezetője szerint a Sun sokprocesszoros rendszerek területén szerzett tapasztalata rendkívül fontos tényező az Intel számára ebben a partneri kapcsolatban.

A két vállalat emellett a jövőben szorosan együttműködik annak érdekében, hogy a Sun Solaris operációs rendszer kihasználja az Intel processzorokba épített lehetőségeket, például a virtualizáció támogatását, az energiatakatékos funkciókat vagy az I/O gyorsítást. Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a Solaris terjedését elősegítheti, ha az fut az Intel Xeon lapkákon és a Sun technológiai előnyre tehet szert az x86-os szerverek szegmensében azáltal, hogy a hardver mellett a szoftvert is maga fejleszti.

A Sun és az x86 rövid története

A Sun és az x86-os szerverek viszonya meglehetősen furcsán alakult az elmúlt évek során. A Sun eleinte csak saját tervezésű SPARC processzorai köré épített szervereket, a cég első kirándulása az x86-os világba 2000-ben kezdődött, amikor felvásárolta a szerverkészülékeket gyártó Cobalt Networks vállalatot. A Cobalt kínálatában Intel, később pedig AMD processzoros termékek is szerepeltek. Az első, Solarist futtató, általános célú x86-os szerver a Pentium III-ra épülő Cobalt LX50 volt a Sun kínálatában, amely 2002-ben jelent meg a piacon és tűnt el gyakorlatilag azonnal, az érdeklődés teljes hiánya mellett. A vállalat végül 2004-ben a Cobalt termékcsalád megszüntetése mellett döntött.

Egy ideig úgy tűnt, az x86-os processzorokon futó Solarisnak is örökre vége, 2001-ben ugyanis az évezred eleje óta folyamatosan apadó bevételekkel és veszteséggel küszködő Sun bejelentette, hogy a költségek leszorítása érdekében nem fejleszti tovább a Solaris x86-os verzióját. A felháborodott felhasználók kritikája nyomán aztán a Sun jobb belátásra tért és 2003 elején végül megjelent a Solaris 9 x86-os változata. A vállalat emellett ígéretet tett arra, hogy a későbbiekben a Solaris egyszerre jelenik meg SPARC és x86 platformra.

A szerverpiacon közben új szelek kezdtek fújni, ahogy az x86-os gépek egyre erősebbek lettek és jelentős részesedést hódítottak el a RISC-masináktól. A HP, az IBM és a Dell szervereladásai szárnyaltak, miközben a Sun csak szenvedett. A vállalat végül 2003-ban két új Xeon-alapú termékkel rukkolt elő, a V60x és V65x érkezését azonban már beárnyékolta az AMD Opteron megjelenése, amely akkoriban már minden tekintetben felülmúlta az Intel Xeonokat.

Az Opteron színre lép

A Sun és az x86-os világ kapcsolatába az újabb fordulatot az AMD Opteron megjelenése hozta el, a kaliforniai szervergyártó ugyanis az elsők között karolta fel a processzorcsaládot. A vállalat kínálatában eleinte egy- és kétprocesszoros rendszerek szerepeltek, amelyeket a 2003-as Comdex kiállításon jelentett be Scott McNealy, a cég akkori elnök-vezérigazgatója. Ugyanitt hangzott el, hogy a Sun megvásárolja a Kealia vállalatot, amely Opteron-alapú szervereket fejleszt. A Kealia egyébként Andy Bechtolsheimnek, a Sun egyik alapítójának cége. Bechtolsheim irányítása alatt készültek a Sun kínálatában jelenleg szereplő, Galaxy kódnevet viselő Opteron-alapú szerverek.

Az AMD előrerörése az x86-os szerverpiacon nem volt váratlan, az Opteronok ugyanis teljesítményben elhúztak a Xeonoktól, miközben jóval kevesebb energiát igényeltek. Mára azonban az Intel nem csak felzárkózott az AMD mellé, hanem az egy- és kétutas szegmensben kínálata felülmúlja a kisebbik riválisét. A Sunt a két- és négymagos Xeonok teljesítménye és energiahatékonysága mellett az Intel által prezentált termékterv győzte meg -- hangzott el a rendezvényen, ami arra enged következtetni, hogy a világ legnagyobb chipgyártójának mérnökei a tervek szerint haladnak az x86-os szerverprocesszorok fejlesztésével.

Az AMD rendkívül diplomatikusan kommentálta a Sun döntését, amely szerint a jövőben Opteron-alapú gépei mellé felveszi a Xeonra épülő rendszereket is. "Az AMD hisz abban, hogy a verseny pozitív erő" -- nyilatkozta Henri Richard értékesítésért és marketingért felelős igazgató. "A Sun az elsők között hallgatott a vevőkre és kínált választási lehetőséget az AMD-vel az x86-os szerverpiacon." A Sun és az Intel megállapodása nem befolyásolja az AMD-vel kialakított partneri viszonyt, a vállalat továbbra is forgalmazni fogja Opteron-alapú gépeit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról