:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 25. 10:41

Emelkedett a Symantec bevétele és nyeresége, mégis csalódást okozott a cég

Negyedével nőtt a Symantec profitja a december 31-én véget ért negyedévben, de a cég eredményei összességében csalódásra adtak okot. A vállalat lefelé módosította éves előrejelzését és egy átfogó költségcsökkentési programot is bejelentett.

[HWSW] Negyedével nőtt a Symantec profitja a december 31-én véget ért negyedévben, de a cég eredményei összességében csalódásra adtak okot. A vállalat lefelé módosította éves előrejelzését és egy átfogó költségcsökkentési programot is bejelentett.

A Symantec a harmadik pénzügyi negyedévben 1,31 milliárd dolláros forgalom mellett 113,7 millió dolláros, részvényenként 12 centes eredményt ért el, szemben a tavalyi év azonos időszakában elkönyvelt 1,15 milliárdos bevétellel és 90,7 milliós -- részvényenként 8 centes -- profittal. A mutatók messze elmaradtak a vállalat korábbi előrejelzésétől, amelyben 1,35 milliárd dolláros bevétel és részvényenként 14-15 centes nyereség szerepelt.

Az egyszeri tételek nélkül a nyereség részvényenként 26 centre rúgott, 1 centtel felülmúlva a korábban leszállított elemzői várakozásokat. A Symatec már január elején bejelentette ugyanis, hogy a negyedéves mutatói a vártnál rosszabbak lesznek, elsősorban a Veritas felvásárlásával megszerzett adattárolási szoftverek gyatra piaci szereplése miatt: a cég forgalmának negyedét adó üzletág 8 százalékkal csökkenő bevétellel kellett szembenézzen. Az otthoni biztonsági szoftverek forgalma ugyanakkor 24 százalékkal nőtt -- emelte ki John Thompson elnök-vezérigazgató.

A vállalat bejelentette, hogy elbocsátások, átszervezések, tanácsadásra és külsősökre fordított összegek csökkentése, az utazási kiadások visszafogása és egyéb lépések révén évi 200 millió dolláros megtakarítást kíván elérni. A szoftvergyártó dolgozóinak 5 százalékától fog megszabadulni, ami A Symantec egyúttal azt is közölte, hogy 1 milliárd dollár értékben fog visszavásárolni saját részvényeket. A bejelentésre a Symantec-papírok árfolyama enyhén nőtt, elemzők szerint a befektetők már régóta vártak a költségcsökkentés bejelentésére.

A cég a jelenleg is tartó negyedévre 1,25 és 1,28 milliárd dollár közötti bevételt és egyszeri tételek nélkül részvényenként 18-20 centes eredményt vár, ami alacsonyabb mint a tavalyi év azonos időszakában elkönyvelt 1,29 milliárdos forgalom és részvényenként 26 centes proft. A teljes pénzügyi évre vonatkozó előrejelzését is megkurtította a Symantec, a legfrissebb prognózis szerint a bevételek 5,13 és 5,16 milliárd dollár körül várhatók, míg a részvényenkénti nyereség 92-95 cent között lehet. Októberben még 5,4 milliárdos forgalmat és részvényenként 1,16 dolláros eredményt jelzett előre a cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.