:

Szerző: Bizó Dániel

2007. január 19. 12:41

Árháború vérezteti a Samsung Electronicsot

Vegyes képet mutat a dél-koreai Samsung Electronics negyedik negyedéves pénzügyi teljesítménye, összességében azonban a rendkívül kompetitív piaci környezethez képest erős három hónapot és 2006-ot tudhat maga mögött a vállalat, és biztos lábakon áll a vállalat közeljövője is.

[HWSW] Vegyes képet mutat a dél-koreai Samsung Electronics negyedik negyedéves pénzügyi teljesítménye, összességében azonban a rendkívül kompetitív piaci környezethez képest erős három hónapot és 2006-ot tudhat maga mögött a vállalat, és biztos lábakon áll a vállalat közeljövője is.

Elfolyt a profit

Az elmúlt évtizedben a világ mikro- és optoelektronikai élvonalába feltört Samsung Electronics szekvenciálisan halványan, 3 százalékkal növelte forgalmát az év utolsó három hónapjában, mely elérte 15 690 milliárd koreai wont, vagyis a 16,8 milliárd dollárt, így az éves forgalom 63 milliárd dollárra rúgott, ami szintén három százalékos bővülés. Az értékesítés nyereségessége számottevően, 16 százalékkal javult az év végén, ugyanakkor a növekvő költségek és a nem rendszeres tevékenységből származó bevétel csökkenése miatt a negyedéves működési eredmény 11, az adózott profit 7 százalékkal emelkedett, ami 2,5 milliárd dollárt jelent.

Éves szinten a Samsung minden üzletágra jelentős profitcsökkenésről volt kénytelen beszámolni a drasztikus árcsökkentések hatására. Míg az árbevétel 3 százalékkal nőtt, addig az működési eredmény 14 százalékkal zuhant meg. A nettó eredményt a nem rendszeres tevékenységekből származó jövedelem húzta fel, így végül 4 százalékkal emelkedett a nettó nyereség, elérve a 8,5 milliárd dollárt.

Papírvékony LCD-üzlet

Árbevétel alapján legerősebben az LCD-panelgyártás szerepelt, forgalma 21 százalékkal 12,5 milliárd dollárra emelkedett éves szinten. Remek negyedik negyedévet zárt egyúttal ez az üzleti egység, szekvenciálisan 90 százalékkal megugró üzemi eredménnyel, ami az éves teljesítmény közel felét képezi. Az év egészében azonban az árak csökkenése végül 12 százalékkal olvasztotta a nyereséget, mely így 700 millió dollárt tett ki -- ami mindössze 6 százalékos hányad.

A negyedik negyedévben a monitorpanelek iránti kereslet erősödése révén 800 ezerrel nőtt szekvenciálisan a volumen, és a vállalat 3 millió tévé-, 5,1 millió laptop- és 7,4 millió monitorpanelt szállított le. Az asztali monitorok és televíziók piacán egyaránt a nagyobb méretűek jelentették a kereslet motorját, ami a PC-k esetében a 20, míg a televízióknál a 40 hüvelykesnél nagyobb panelek szállításainak dinamikus emelkedését jelenti, míg notebookoknál a 15,4 hüvelykes szélesvásznú panel volt a sláger. A szezonálisan erős kereslet ezekben a kategóriákban még az árak szokásos csökkenését is megfordította, vagy minimalizálta legalábbis.

Az év egészében 266 millió LCD-panelt szállítottak le világszerte, amelyek mintegy 31 millió négyzetméter felületet képeznek összesen a becslések szerint. Ezek a mutatók idén 324 millió darabra és 43 millió négyzetméterre fognak emelkedni a várakozások szerint. A nagyméretű kijelzőkre koncentrálva a Samsung területarányosan jelentős mértékben kívánja növelni részesedését, ugyanis a 24 százalékkal emelkedő volumen (68,9 millió darab) mellett 61 százalékkal nagyobb összfelületet kíván leszállítani -- a vállalat a 100 centisnél nagyobb LCD-panelek terén 50 százalék feletti világpiaci részesedéssel bír.

Az LCD-panelek gyártásában betöltött vezető szerepen kívül a Samsung Electronics a világ legnagyobb televíziós márkájává is vált egyben, volumen és érték alapján egyaránt. Az idei évben a vállalat meg kívánja erősíteni ezen pozícióját, és 11 millió LCD-, valamint 2,5 millió plazmatévé leszállítását tervezi. Mindezek ellenére tavaly 3 százalékkal csökkenő forgalomról és 17 százalékkal megzuhanó nyereségről számolt be.

Miniatürizációs versenyfutás

A két legnagyobb üzleti egység éves árbevételeinek alakulása gyakorlatilag kioltotta egymást: a chipgyártás 4 százalékkal 20,4 milliárd dollárra növelte forgalmát, míg a lényegében a mobiltelefonok által meghatározott telekommunikációs részleg 3 százalékkal 19,5 milliárd dollárra zsugorodott. Eközben a nyereség mindkét egységnél zuhant a kedvezőtlen piaci folyamatok következtében, előbbinél 8 százalékkal 5,37 milliárdra, utóbbinál 24 százalékkal 1,86 milliárd dollárra.

A világ legnagyobb memóriagyártójaként a Samsung erős évvégét zárt, köszönhetően az egészséges PC-piaci, valamint a fogyasztói elektronikák terén jellemzően erős szezonalitásnak. A mind volumenben, mind összkapacitásban dinamikusan növekvő szállításokat azonban az év egészében ellensúlyozták a főként a NAND-flash memóriachipek piacán bekövetkezett drasztikus (40-60 százalékos) árzuhanás.

A vállalat hatalmas tőkeberuházásokkal igyekszik versenytársai előtt maradni a fejlettebb gyártástechnológiák bevezetésében, ami alacsonyabb termelési költséget jelent. A Samsung már DRAM-chipeket már 68, NAND-flash chipeket pedig 60 és 50 nanométeres csíkszélességű eljárással is végez már tömegtermelést. A vállalat a Vista bevezetésétől, továbbá a konzolok további felfutásától várja a DRAM-forgalom bővülését, míg a NAND esetében a zenetelefonok képezhetik az új húzóerőt.

Aki kimarad, lemarad

A mobiltelefonok terén a dél-koreai vállalat vezetősége már több alkalommal a stratégia újragondolását ígérte, ugyanakkor ennek nyomát nem látni egyelőre a telekom részleg teljesítményén. A vállalat 118 millió mobilkészüléket szállított le 2006 során, alulmúlva a piac bővülésének ütemét. Ez főként a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és hasonló fejlődő piacok) nem kielégítő kiszolgálásának következménye, ahol a Nokia és a Motorola olcsó termékei jelentős volument, bevételt és nyereséget termelnek.

A Samsung kifejezetten a közép- és prémium kategóriás mobilokra koncentrál, átlagos eladási ára jóval magasabb, a készülékek túl drágának bizonyulnak a BRIC-piacokra. A vállalat ígérete szerint kifejezetten ezekre a területekre szabott, megfizethető modelleket fog bevezetni idén, ugyanakkor ennek nyomát a vállalat előrejelzésében nem igazán találni -- kifejezetten a felső kategóriától várja a forgalom bővülését a prognózis. Igaz, a volumen idénre várt 13 százalékos növekedési üteme felülmúlja a piac várhatóan 10 százalékos bővülését.

Vállalatszinten a Samsung Electronics 8 százalékos növekedést vár idénre, a jövőbeni versenyképesség érdekében pedig mintegy 10,4 milliárd dollárt tőkeberuházásokra, míg 6,6 milliárdot kutatás-fejlesztésre fordít.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.