Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 26. 15:59

Az anyavállalat szenvedett, a hazai SAP brillírozott

Bár növekedő negyedéves eredményekről számolt be az SAP, az üzleti szoftvereket gyártó német vállalat eredményei és kilátásai inkább aggodalomra, mint bizakodásra adnak okot. A magyar leányvállalat váratlanul erős éven van túl, bár a kilátások itt is óvatosak

[HWSW] Bár növekedő negyedéves eredményekről számolt be az SAP, az üzleti szoftvereket gyártó német vállalat eredményei és kilátásai inkább aggodalomra, mint bizakodásra adnak okot. A magyar leányvállalat váratlanul erős éven van túl, bár a kilátások itt is óvatosak

A vártnál kisebb növekedés

A walldorfi központú szoftvercég a negyedik negyedévben 3 milliárd eurós bevétel mellett 799 millió eurós nyereséget ért el, egy évvel korábban 2,8 milliárdos forgalom mellett 619 milliós eredményt mutatott a mérleg. A szoftverértékesítésből származó árbevétel mindössze 7 százalékkal nőtt, de éves szinten is csak 10 százalékkal emelkedett, messze elmaradva a 15-17 százalékos célkitűzéstől. Bár hazai pályán, tehát Európában viszonylag jól teljesített az SAP, de Amerikában és a Távol-Keleten gyakorlatilag stagnáltak az eladásai.

A cég ráadásul arra figyelmeztette a befektetőit, hogy az elkövetkező két év során 300-400 millió euróval meg kell növelje befektetéseit, "hogy kihasználja a középvállalati piacon jelentkező érintetlen lehetőségeket". Ennek eredményeképp az üzemi eredményhányad csökkenését várja a cég, ami hét éve nem fordult elő. Egyes elemzők szerint az SAP kapkodni kezdett, mivel a cégnél rádöbbentek, hogy versenyképtelen a kínálatuk a középvállalati szegmensben.

Kitűnő hazai eredmények

Az anyavállalatnál lényegesen jobban muzsikált az SAP Hungary, amely 25 százalékkal 11,7 milliárd forintra növelte bevételét, nyeresége azonban 586 millió forintról 311 millió forintra csökkent, mivel a Gazdasági Versenyhivatal a nyáron kartell miatt 690 millió forintos bírságot szabott ki rá. A cég azonnal megtámadta az ítéletet a bíróságon, amely februárban kezdi tárgyalni az ügyet, az SAP vezetői bizakodóak a kimenetellel kapcsolatban, állításuk szerint nem történt szabálytalanság, amelyet a belső vizsgálat is alátámaszt.

Az SAP hazai szoftverlicenc-árbevétele tavaly 22 százalékkal ugrott meg és minden eddigi rekordot megdöntött, az egyre bővülő fejlesztőközpont pedig több mint kétszeresére növelte bevételét, amely ma már a vállalat összforgalmának közel 30 százalékát adja. Vahl Tamás, az SAP Hungary ügyvezetője elmondta, a kedvezőtlen gazdasági és politikai helyzet miatt 2006 igen nehéz évnek ígérkezett a vállalat számára, ezért kifejezetten büszkék a piaci átlagot jócskán meghaladó növekedésre.

2007-et is kihívásokkal terhesnek várja Vahl, aki szerint az idén a növekedés motorja elsősorban a kis- és középvállalatoknak szánt termékek, valamint a fejlesztőközpont lesznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról