Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 30. 12:04

Végre az üzletekbe került a Windows Vista és az Office 2007

Világszerte a mai napon jelent meg kiskereskedelmi forgalomban a Windows Vista és az Office 2007. Noha sokan nem gondolnák, a Microsoft szoftvereit is hasonló várakozás övezte mint például az új konzolokat vagy akár a World of Warcaftot, számos helyen álltak sorba a rajongók hajnalban a legújabb Windowsért. Magyarországon február 20-án mutakoznak be a szoftverek, a forgalmazás márciusban indul.

[HWSW] Világszerte a mai napon jelent meg kiskereskedelmi forgalomban a Windows Vista és az Office 2007. Noha sokan nem gondolnák, a Microsoft szoftvereit is hasonló várakozás övezte mint például az új konzolokat vagy akár a World of Warcaftot, számos helyen álltak sorba a rajongók hajnalban a legújabb Windowsért. Magyarországon február 20-án mutakoznak be a szoftverek, a forgalmazás márciusban indul.

Marketinghenger

Az első vevőt az ausztráliai Sydneyben regisztrálták ottani idő szerint tegnap éjfélkor (magyar idő szerint még tegnap délután 4-kor) , William Tsang egy Ultimate verzió boldog tulajdonosa lehet, amelyet Bill Gates saját kezű -- tehát nem előre nyomtatott -- aláírása díszített. Gates összesen öt Vista-dobozt látott el kézjegyével, minden kontinens első vásárlója ilyet kapott. A boltokban mostantól nem csak a szoftverek érhetők el, hanem a Vistát tartalmazó PC-k is, a nagy számítógépgyártók pedig jelezték, felkészültek a vevők rohamára.

A Microsoft marketing-gépezete is beindult egyúttal, tegnap New Yorkban nagyszabású rendezvény vette kezdetét a Vista és az Office népszerűsítésére Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatójának főszereplésével, de a világ minden táján óriási partikat tartottak. Az európai premiert Londonban rendezték, itt az új szoftverek mellett Bill Gates jelentette a legfőbb "látványosságot". Gates egyébként vendége volt a Daily Shownak is, amely az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb talkshowja.


Az első Vista-vásárló

A Windows Vista sok szempontból a Windowsok "legje". Ennek a fejlesztése tartott a leghosszabb ideig (66 hónap), vélhetően ez is került a legtöbbe. A Microsoft állítása szerint a Vista a legmegbízhatóbb, legstabilabb és legbiztonságosabb Windows. A Vista és az Office 2007 előzetes változatait minden eddiginél több felhasználó töltötte le és próbálta ki, és juttatta el hibajelentéseit, visszajelzéseit a vállalathoz. Valószínűleg a Windows Vista a cég történetének legtöbbet késő terméke is, az eredeti tervek szerint ugyanis 2003-ban kellett volna megjelennie.

A korábban Longhorn kódnéven ismert szoftver elkészülte nem volt éppen zökkenőmentes, az évek során beígért új funkciók és szolgáltatások egy részét -- például a sokat emlegetett WinFS fájlrendszert -- a folyamatos csúszások miatt egyszerűen kiszedték belőle, illetve a megjelenés várható dátumát is többször módosították. A Microsoft legutóbb 2006 márciusban tolta el a premier időpontját 2006 végéről 2007 elejére, indokként a lehető legjobb minőség eléréséhez szükséges időt megjelölve.

Mi mennyi?

Amint arról többször beszámoltunk, a Windows Vista négy különféle változatban kerül majd a boltokba, amelyek különféle piaci szegmenseket céloznak meg. A számítógéppel ismerkedő otthoni felhasználóknak szól a Home Basic, ez tulajdonképpen a mostani Windows XP Home Edition utóda. Az átlagfelhasználóknak a Home Premiumot ajánlja a Microsoft, ebben már benne van a Media Center funkcionalitás is, ez váltja fel a Windows XP Media Center Editiont. A vállalatok számára készül a Windows Vista Business, emellett lesz egy Ultimate Edition, amely az összes változat összes funkcióját tartalmazza majd.

Nem lesz kapható boltokban a nagyvállalatoknak szánt, kizárólag mennyiségi licenc keretén belül vásárolható Vista Enterprise, valamint a korlátozott képességű Starter Edition, amelyet a fejlődő piacokon dobnak piacra és kizárólag új számítógéppel együtt lehet majd megvenni. Az Európai Unió kívánalmainak megfelelően a bolti verziókból lesz majd Media Centert nélkülöző változat is, ezekre azonban a Windows XP-hez hasonlóan aligha lesz számottevő igény.

Vista-változat Home Basic Home Premium Business Enterprise Ultimate
Windows Defender, Firewall + + + + +
Internet Explorer 7 + + + + +
Instant Search + + + + +
Aero Glass 3D interfész - + + + +
Mobility Center, Tablet PC funkciók - + + + +
Windows Meeting Space - + + + +
Media Center - + - - +
Backup-szolgáltatások - - + + +
Remote Desktop és vállalati hálózati szolgáltatások - - + + +
BitLocker - - - + +
UNIX-alkalmazások futtatása - - - + +
Virtual PC Express - - - + +

A legolcsóbb Vista-változat a Home Basic, amely 199 dollárért kapható, a Home Premium ára 239, a Businessé 299 dollár, az összes változat összes funkcióját tartalmazó Ultimate pedig 399 dollárért vásárolható meg a boltokban. A Vista Starter és az Enterprise árát nem közölték, előbbi csak a fejlődő piacokon elérhető, kizárólag új számítógéppel együtt, az utóbbit pedig nagyvállalatok vásárolhatják meg mennyiségi licenckonstrukcióban. Akik már rendelkeznek Windows XP-vel, 99 dollárért frissíthetnek Vista Home Basicre, 159-ért Premiumra, 199-be kerül a Vista Business Upgrade, az Ultimate verzióra való átállás pedig 259 dollárral apasztja a pénztárcát.


Ilyen az új doboz

A magyar premier

A Vista és az Office 2007 kiskereskedelmi premierjét a vállalat történetének talán legnagyobb marketing-költségvetése támogatja, egyes információk szerint a cég közel egymilliárd dollárt költ majd az új szoftverek népszerűsítésére, bár a pontos összeget eddig nem hozták nyilvánosságra. Itthon február 20-án debütál a Vista és az Office 2007 a Hungexpóra szervezett eseményen, ahol a szoftverek régi (Windows XP, Office 2003, Exchange Server 2003) és új változatai (Windows Vista, Office 2007, Exchange Server 2007) "mérik össze tudásukat" a meghívott üzleti felhasználók előtt.

Magyarországon a boltokba márciusban kerülnek a termékek, természetesen magyar nyelven. Az Office 2007 összes alkalmazása elérhető lesz magyarul is, illetve a szerverszoftverek többségét is lokalizálják. Az Office történetében először a 2007-es változat vásárlói minden nyelvhez külön vásárolhatnak nyelvi kiegészítő csomagot, amik azonnal kétnyelvűvé teszik az alkalmazásokat és az eszközkészleteket, valamint másodlagos lokalizált felhasználói interfészt, súgófájlt, szótárt és szinonima-szótárt is tartalmaznak. A magyarországi árakat egyelőre nem hozta nyilvánosságra a Microsoft.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról