:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 19. 09:09

Már nem az IBM a legnagyobb informatikai vállalat

Emelkedő negyedéves bevételről és nyereségről számolt be az IBM, a megkötött szolgáltatási szerződések értéke is növekedett, a bejelentést követően mégis csökkent a cég részvényeinek árfolyama, elemzők szerint a nem túl látványos eredmények miatt. A vállalat éves bevétele gyakorlatilag stagnált, így fordulhatott elő hogy a Nagy Kék ma már csak a második legnagyobb IT-cég forgalom alapján a HP mögött.

[HWSW] Emelkedő negyedéves bevételről és nyereségről számolt be az IBM, a megkötött szolgáltatási szerződések értéke is növekedett, a bejelentést követően mégis csökkent a cég részvényeinek árfolyama, elemzők szerint a nem túl látványos eredmények miatt. A vállalat éves bevétele gyakorlatilag stagnált, így fordulhatott elő hogy a Nagy Kék ma már csak a második legnagyobb IT-cég forgalom alapján a HP mögött.

Stabil pénzügyi mutatók

Az IBM negyedik negyedéves bevétele 26,3 milliárd dollárt tett ki, a nettó profit pedig 3,54 milliárd dollárra, részvényenként 2,31 dollárra rúgott. Az egyszeri tételek nélküli eredmény részvényenként 2,26 dollár volt, ami némileg felülmúlta a Reuters Estimates által megkérdezett elemzők 2,19 dolláros előrejelzését. Egy évvel korábban az IBM 24,4 milliárdos bevételről és 3,19 milliárd dolláros nettó profitról számolt be.

Éves szinten az IBM forgalma 91,4 milliárd dollárt tett ki, ez 2005-höz képest 4 százalékos növekedést jelent, de az árfolyamhatást kiküszöbölve stagnálást mutat. A cég nyeresége tavaly 9,4 milliárd dollárra rúgott, ami 18 százalékkal volt magasabb a 2005-ös szintnél. 50 év után most először nem a Nagy Kék a legnagyobb informatikai vállalat, legutolsó lezárt pénzügyi évében ugyanis a HP némileg nagyobb, 91,66 milliárd dolláros forgalmat könyvelhetett el. Az IBM vezetői az idei évre 10 százalék körüli növekedést várnak.

Jól teljesített a szoftverrészleg, gyengén a hardver-divízió

Az IBM főként a szoftver-üzletág erős teljesítményének köszönheti jó eredményeit, a cég forgalmának közel ötödét adó divízió 15 százalékkal 5,65 milliárd dollárra növelte forgalmát. Az IBM tavaly összesen 14 céget vásárolt fel mintegy 4,9 milliárd dollár értékben, amelyek közül 11 volt szoftvercég. A stratégia nyilvánvaló: az informatikai szolgáltatások piacán egyre erősebb a verseny, ezért a vállalatnak elengedhetetlenül szükséges van a nagy hasznot hozó szoftverekre.

Az IBM szolgáltatási üzletága alig növekedett a negyedik negyedévben, a bevételek éves szinten 12 milliárd dollárról 12,8 milliárdra nőttek. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a negyedév során az IBM 17,8 milliárd dollár értékű szolgáltatási szerződést kötött meg, ami négy éve nem látott eredmény. 2005 utolsó negyedévében 11,5 milliárd dollár értékű szerződést hozott tető alá az IBM. A Nagy Kék jelenleg összesen 116 milliárd dollár értékű megkötött szolgáltatási szerződéssel rendelkezik.

A leggyengébben a hardver-üzletág teljesített a cégnél, ahol az eladások mindössze 3 százalékkal nőttek éves szinten, változatlan árfolyamon számítva pedig stagnáltak. Az Intel-alapú szerverek, UNIX-szerverek, mainframe-ek és tárolóeszközök forgalma nőtt, ugyanakkor a System i (AS/400) kiszolgálók, valamint a félvezetők eladásai jelentősen csökkentek. A hardver-üzletág 7,1 milliárd dolláros forgalmat bonyolított a negyedik negyedévben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.