:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 31. 09:33

A PC- és notebookpiacon vágott vissza szerverpiaci vereségéért az Intelnek az AMD

Az Intel a negyedik negyedévben tovább növelte piaci részesedését az x86-os szerverchipek szegmensében, válaszul az AMD minden eddiginél jobb mutatókat hozott a PC-k és notebookok szegmensében, összességében pedig újabb területeket hódított el legnagyobb riválisától.

[HWSW] Az Intel a negyedik negyedévben tovább növelte piaci részesedését az x86-os szerverchipek szegmensében, válaszul az AMD minden eddiginél jobb mutatókat hozott a PC-k és notebookok szegmensében, összességében pedig újabb területeket hódított el legnagyobb riválisától.

A Mercury Research adatai szerint a tavalyi negyedik negyedévben az AMD az x86-piacon 25,3 százalékos részesedést szerzett, ami új rekord a vállalat történetében. Egy évvel korábban a második számú processzorgyártó még 23,3 százalékos szelettel bírt, a harmadik negyedévben pedig 23 százalékossal. Az Intel 74,4 százalékos részesedéssel zárta a negyedévet, szemben a 2005 negyedik negyedévében és 2006 harmadik negyedévében elért 76 százalékkal.

A Core mikroarchitektúrára épülő Woodcrest magos Xeon sikerének köszönhetően az Intel vissza tudta szorítani az AMD-t a szerverprocesszorok szegmensében, így a cégnek be kellett érnie 22,2 százalékos részesedéssel. A harmadik negyedévben még 23,6 százalékos részaránnyal bírt az AMD, 2005 végén azonban csak 16,6 százalékkal. Dean McCarron, a Mercury elemzője rámutatott, hogy a Woodcrest mellett az ősszel bejelentett négymagos Clovertown is váratlanul gyorsan nyer teret.

Az Opteron viszonylag gyenge szereplése erősen rányomta a bélyegét az AMD negyedéves adataira. Az Intel által diktált árharcot megsínylették a szerverprocesszorok: a harmadik negyedévvel összevetve az árak jelentős csökkenése mellett az eladási volumen is stagnált, összességében magával rántva az AMD eredményét. 2005 utolsó negyedévéhez képest az AMD 26 százalékkal növelte processzor-eladásait, az ebből származó árbevétel azonban mindössze 2 százalékkal emelkedett -- derül ki a cég által a múlt héten nyilvánosságra hozott adatokból.

A szerverpiacon elszenvedett fiaskóért a PC-k és notebookok szegmensében vágott vissza az AMD. Az asztali gépek piacán a vállalat 29,1 százalékra növelte a részesedését a 2005 negyedik negyedéves 24,4 százalékról, a noteszgépek szegmensében 15,1 százalékról 19,4 százalékra. A kiemelkedően jó szereplés oka, hogy a negyedik negyedévben hagyományosan erős a kereslet az otthoni piacra szánt asztali gépek és notebookok iránt, amelyek már-már az AMD hazai pályájának tekinthetők. Ezt tovább erősítette, hogy immár a világ második legnagyobb PC-gyártója, a Dell is kínál AMD processzoros gépeket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.