:

Szerző: Bizó Dániel

2007. január 17. 16:59

Ajánlatot tett a Nemetschek a Graphisoft részvényeseinek

Éppen egy héttel ezelőtt számoltunk be róla, hogy német kézbe kerül a Graphisoft, az építészeti (AEC) szoftvereiről ismert vállalat, mely a hazai IT-ipar egyik zászlóshajója. A céget felvásárló Nemetschek egy mai sajtótájékoztató keretén belül közölte, megküldte nyilvános vételi ajánlatát a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF), mellyel a többségi csomag megvásárlását követően a még közkézen forgó részvények minél nagyobb részét kívánja megszerezni. Ezen túlmenően a két cég ismertette elképzeléseit és a tranzakció mögött meghúzódó motivációkat.

[HWSW] Éppen egy héttel ezelőtt számoltunk be róla, hogy német kézbe kerül a Graphisoft, az építészeti (AEC) szoftvereiről ismert vállalat, mely a hazai IT-ipar egyik zászlóshajója. A céget felvásárló Nemetschek egy mai sajtótájékoztató keretén belül közölte, megküldte nyilvános vételi ajánlatát a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF), mellyel a többségi csomag megvásárlását követően a még közkézen forgó részvények minél nagyobb részét kívánja megszerezni. Ezen túlmenően a két cég ismertette elképzeléseit és a tranzakció mögött meghúzódó motivációkat.

Nyilvános ajánlat a részvényeseknek

A két vállalat vezetősége 2006. december 21-én egyezett meg abban, hogy a fő részvényesek által birtokolt részvénycsomagot december 31-i dátummal vásárolhatják meg a németek. A Nemetschek így nagyjából 50 millió euróért a Graphisoft 54,3 százalékát szerezte meg, így többségi részvényessé vált. A nyilvános vételi ajánlatot ez az ár határozta meg: a fennmaradó 45,7 százalékért a cég 9 eurós árfolyamot kínál, vagy 2273 forintot, ami több mint 23 százalékos felárat jelent ez elmúlt egy év átlagárához képest. Ezzel a Graphisoft piaci kapitalizációja 95 euróra, vagyis nagyjából 24 milliárd forintra rúg, melyet a Nemetschek nagyrészt hitelből finanszíroz.

A Nemetschek ősszel indította meg a Graphisofttal folytatott tárgyalásokat, melyek a német vállalat több mint negyvenéves történetének eddigi legnagyobb felvásárlásával kecsegtettek. A müncheni székhelyű cég részéről érkezett két felsővezető, Gerhard Weiß, az igazgatótanács elnöke, valamint Ernst Homolka pénzügyi igazgató elmondta, hogy jó benyomást tettek rájuk magyarországi látogatásaik, és a Bojár Gábor vezette Graphisofttal folytatott párbeszéd során meggyőződtek arról, hogy a magyar vállalat ideális célpontja az akvizíciónak. Homolka saját vállalatának atyjához, Georg Nemetschekhez hasonlította Bojárt, aki vizinoáriusként és úttörőként szerinte hasonló szerepet tölt be a magyar szoftveriparban.

Amennyiben a PSZÁF nem emel kifogást (a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyására nincs szükség), úgy legkésőbb 15 napon belül életbe lép az ajánlat, majd azt követően legalább 45 napon keresztül lehet élni a részvényeseknek a lehetőséggel. Magánszemélyek az Erste Bank fiókhálózatában, szervezetek pedig a WestLB-nél fogadhatják el az ajánlatot. A részvények ellenértékének kifizetése az ajánlati időszak végét követő 5 naptári napon belül esedékes, vagyis aki Graphisoft papírjainak eladása mellett dönt, úgy március vége felé juthat a pénzéhez.

Kizárólagos tulajdont akarnak

Kurutz Gábor, a WestLB Hungária ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Nemetschek 75 százalékos részesedés elérését követően mérlegeli a Graphisoft tőzsdéről való kivezetését, 90 százalék felett pedig élni kíván majd a törvény által biztosított, a fennmaradó részvényekre vonatkozó vételi jogával. Arra az újságírói kérdésre, hogy ha várakozásaikkal ellentétes eredménnyel zárulna a nyilvános ajánlat, és nem szereznék meg a részvények 75 százalékát sem, Homolka azt felelte, hogy egyelőre minden opció nyitott, nincsenek kőbe vésett forgatókönyveik.

Úgy véli ugyanakkor, kevesen lesznek, akik ilyen áron nem akarják majd eladni részvényeiket. Weiß és Homolka szerint tisztességes árat kínálnak, és egyúttal az ajánlat elfogadására kérik a részvényeseket, hogy megvalósíthassák elképzeléseiket. Bojár, aki meglehetősen szűkszavúnak mutatkozott a konferencián, elmondta, a Graphisoft számos potenciális vevővel folytatott tárgyalásokat, és ezek alapján, valamint bármilyen vállalatértékelési módszer alapján a Nemetschek ajánlata igen jónak tekinthető, és "stratégiai felárat" tartalmaz.

Pénzügyi befektetés - független működés

A felvásárlás nem jelenti a Graphisoft működésének beolvasztását, a vállalat operatív működése teljesen független marad, megmarad a név és a márkák, és a vezetésben sem történik változás -- azaz Bojár továbbra is betölti az elnöki pozíciót. Homolka stratégiai pénzügyi befektetésként jellemezte az akvizíciót, mely operatív szinten változatlanul független, sőt a Nemetschekkel továbbra is versengő Graphisoftot jelent. A tulajdonosi struktúrában történő változásán túlmenően a két vállalat közötti stratégiai egyeztetés, a know-how kicserélése valamint a kutatás-fejlesztési erőforrások kombinálása képezik a szinergiát. A Nemetschek részéről ez a módszer precedenssel is szolgál, ugyanis a vállalat képviselőinek elmondása alapján felvásárlással megszerzett amerikai leányuk is így működik.

Bojár elmondta, hogy az 1982-ben alapított Graphisoft egy mini világcéggé nőtte ki magát. Bár a világ számos területén jelen van, 100 ezres ügyfélköre 42 országból tevődik össze, de a 30 millió eurós forgalmat bonyolító, 260 fős vállalat mérete nem elegendő ahhoz, hogy a jövőben sikeresen küzdjön meg a világpiacon, kiaknázva a lehetőségeket. Meglátása szerint a globalizáció jellemzője, hogy csak a legerősebbek maradnak meg. Példaként saját iparágát is fel tudta hozni, ahol az eltúlzott költekezésekkel járó dotkom-láz elmúlását követő nehéz időszakban az AEC-szoftvereket szállító vállalatok száma hatodára, harmincról ötre esett vissza. Igazán erőteljesen szereplők pedig szövetségek útján jönnek létre, és örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy európai szövetségest sikerült találniuk.

Hozzátette, hogy az építőipar informatizáltsága messze más szektorok mögött jár és hatalmas robbanás előtt áll a terület. A legfőbb csapásirány a különféle rendszerek közötti adatcsere, és az adatintegráció megoldása, hogy az AEC (Architecture, Engineering, Construction) szoftverek és az általuk kitermelt, vagy éppen felhasznált adatok gond nélkül beilleszkedjenek például a vállalatirányítási megoldásokba. Az akvizícióval egy körülbelül évi 140 millió eurós forgalmat bonyolító anyavállalat jön létre, mely 270 ezer ügyféllel rendelkezik 142 országban és vezető szerepet tölt be az AEC-megoldások területén.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.