Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 24. 10:55

Várakozáson felül teljesített a Sun Microsystems

Az elemzői várakozásokat meghaladó nyereségről számolt be tegnap a Sun Microsystems, a remek eredmények a befektetőket is meglepték, a cég papírjainak árfolyama ugyanis 8 százalékkal nőtt a tőzsdei kereskedést követő időszakban.

[HWSW] Az elemzői várakozásokat meghaladó nyereségről számolt be tegnap a Sun Microsystems, a remek eredmények a befektetőket is meglepték, a cég papírjainak árfolyama ugyanis 8 százalékkal nőtt a tőzsdei kereskedést követő időszakban.

Veszteségből nyereségbe

A kaliforniai szerver- és szoftvergyártó 3,57 milliárd dolláros bevételt ért el a decemberben véget ért második pénzügyi negyedévében, a nettó nyereség 126 millió dollárt, részvényenként 3 centet tett ki. Az egyszeri tételek figyelmen kívül hagyásával az eredmény részvényenként 5 centre rúgott, messze túlszárnyalva az elemzők 1 centes előrejelzését, de a bevétel is magasabb volt a pénzügyi szakemberek által várt 3,52 milliárd dollárnál. Egy éve a Sun 3,33 milliárd dolláros bevétel mellett 223 millió dollárt, részvényenként 7 centet vesztett.

A második negyedévben a Sun 1 százalékkal több szervert adott el mint egy évvel korábban. Az x86-os kiszolgálók volumene 21 százalékkal ugrott meg és a HWSW becslései szerint meghaladta a 25 ezer darabot is. Az x86-os kiszolgálókból származó bevétel 46 százalékkal nőtt, de a SPARC-os gépek is jól fogytak, 18 százalékos forgalmombővülést mutatva. A nagyjából egy éve kapható Niagara-alapú szerverek népszerűségét jól mutatja, hogy a negyedév során több mint 125 millió dollár értékű ilyen gépet értékesített a Sun. Figyelemre méltó, hogy a nyár végén piacra dobott, Thumper kódnevű, Sun Fire X4500-en kapható, akár 24 terabájt kapacitásúra is bővíthető tárolórendszerből 20 millió dollárnyit forgalmazott a cég.

Hosszú idő után ez volt az első olyan negyedév, amikor a Sun eredményeit úgy lehetett összevetni az egy évvel korábbival, hogy a mutatókat nem "zavarta meg" egy felvásárlás, a cég ugyanis az elmúlt években számos nagy akvizíciót hajtott végre, köztük a tárolóeszközöket gyártó StorageTek-et, amelyért 4,1 milliárd dollárt fizetett. A most elért 7 százalékos növekedésnek már a bázisa is egy olyan Sun, amely integrálta az akvirált cégeket, így hiteles képet mutat a cég teljesítményéről.

A KKR színre lép

A Sun egyúttal azt is bejelentette, hogy 700 millió dolláros tőkebefektetéshez jutott a KKR Private Equity Investorstól, amely a Kohlberg Kravis Roberts része. Az összeget a Sun várhatóan felvásárlásokra fordítja majd. A KKR egy tagot delegál majd a Sun igazgatótanácsába. A pletykákat, amelyek szerint a KKR a Sun kivásárlására készülne, a cég cáfolta, arra hivatkozva, hogy egy megállapodás szerint a KKR legfeljebb 5 százalékos tulajdonrészt szerezhet, e szerződés módosításához pedig az igazgatótanács jóváhagyása szükséges. Belsős források szerint a KKR-nél sem tervezik a Sun kivásárlását.

A Sunnak nincs feltétlen szüksége a KKR pénzére, mivel a negyedév végén több mint 5 milliárd dolláros készpénz- és rövidlejáratú követelésállománnyal rendelkezett. Egyes piaci elemzők ugyanakkor úgy látják, a KKR megjelenése rövid távon jót tehet a Sun hatékonyságának, a magántőke-befektető cég ugyanis aligha nézi majd jó szemmel hogy a működési költségek ilyen magasak és a közeljövőben alighanem átszervezések, illetve akár elbocsátások segítségével próbál majd javítani a helyzeten.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról