Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 18. 08:58

Apple: nagyon erős negyedév, váratlanul visszafogott előrejelzés

Nem kevesebb mint huszonegymillió iPod eladásával ünnepelte az Apple a karácsonyt, a vállalat a zenelejátszó iránti óriási keresletnek köszönhetően elképesztő negyedévet zárt. A cég számítógépei is igen jól fogytak.

[HWSW] Nem kevesebb mint huszonegymillió iPod eladásával ünnepelte az Apple a karácsonyt, a vállalat a zenelejátszó iránti óriási keresletnek köszönhetően elképesztő negyedévet zárt. A cég számítógépei is igen jól fogytak.

A decemberben zárult első pénzügyi negyedévben az Apple 7,1 milliárd dolláros bevételen 1 milliárd dolláros -- részvényenként 1,14 dolláros -- profitot kaszált, az eredmények messze felülmúlták az elemzők várakozásait, akik átlagban 6,5 milliárdos forgalmat és részvényenként 78 centes eredményt vártak. Egy évvel korábban a vállalat 5,7 milliárd dollár bevételről és 565 millió dolláros -- részvényenként 65 centes -- profitról számolt be.

Jól fogyott az iPod

A negyedév során a cég rekordmennyiségű, 21 millió iPodot adott el. A zenelejátszók forgalma darabszám szerint 50 százalékkal nőtt, érték szerint pedig 18 százalékkal emelkedett, ami azt mutatja, mennyire népszerűek a cég olcsó, flash memóriás lejátszói -- leginkább az ősszel megújult iPod shuffle. Az iPodokból származó bevétel 3,4 milliárd dollár volt, vagyis a cég teljes bevételének közel felét adta. Az iTunes online zenebolt forgalma éves szinten 29 százalékkal emelkedett.

A Macintoshok is szépen fogytak, az Apple 28 százalékkal több számítógépet adott el mint egy évvel korábban, miközben a PC-piac csak alig 6 százalékkal nőtt a negyedév során. Az asztali Macek forgalma visszaesett, de a MacBook és MacBook Pro noteszgépek iránti kereslet minden várakozást felülmúlt. Az Apple-noteszek forgalma 65 százalékkal nőtt volumen és 79 százalékkal érték szerint. Ma már 10 eladott Macből 6 hordozható kivitel.

Visszafogott előrejelzés

Az iPod óriási sikere egyben azt is jelenti, hogy az Apple egyre inkább ki van téve a fogyasztói elektronikai piac szezonalitásának. A jelenleg is tartó negyedévre a cég mindössze 4,8-4,9 milliárd dolláros bevételt és részvényenként 54-56 centes profitot vár, ami igen konzervatív előrejelzésnek tekinthető és elmarad az elemzők várakozásaitól. A vártnál gyengébb negyedéves prognózis miatt az Apple-papírok árfolyama a bejelentés nyomán 2,2 százalékkal csökkent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról