Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 15. 10:23

Kínában építene félvezetőgyárat az Intel?

Névtelen források szerint az Intel következő chipgyára Kínában épül fel, amennyiben a hírek igaznak bizonyulnak, ez lesz a vállalat első ázsiai félvezetőgyártó üzeme, valamint a legnagyobb beruházása az országban. Egyelőre nem tudni, pontosan hol épülhet fel a chipgyár, a bennfenntesek szerint hamarosan nyilvánosságra hozzák a helyszínt, és hogy mennyibe kerül és meddig tart majd az építkezés.

[HWSW] Névtelen források szerint az Intel következő chipgyára Kínában épül fel, amennyiben a hírek igaznak bizonyulnak, ez lesz a vállalat első ázsiai félvezetőgyártó üzeme, valamint a legnagyobb beruházása az országban. Egyelőre nem tudni, pontosan hol épülhet fel a chipgyár, a bennfenntesek szerint hamarosan nyilvánosságra hozzák a helyszínt, és hogy mennyibe kerül és meddig tart majd az építkezés.

A hírek szerint az Intel 65 nanométeres chipeket állít majd elő a kínai gyárban, ami arra utal, hogy -- eleinte legalábbis -- nem a legmodernebb technológiát telepítik, hanem minden bizonnyal más gyárakból "levetett" gyártósorokkal szerelik fel az üzemet. Az Intel által jelenleg használt legmodernebb technológia ugyan 65 nanométeres csíkszélességű, de az idei év végén a vállalat már 45 nanométeres lapkákat is gyárt majd.

Mire a kínai chipgyár legkorábban 2 év múlva felépül és tömegtermelésbe áll, az Intel a jelenleg elérhető ütemtervek alapján már a 32 nanométeres technológia bevezetésével foglalkozik majd. Bár a híradások szerint a kínai üzemében többmagos processzorokat gyárt majd, az addigra gyakorlatilag kifutó 65 nanométeres csíkszélesség alkalmazásából inkább úgy tűnik, chipkészletek vagy más alkatrészek készülhetnek a világ legnépesebb országában.

Az Intel eddig több mint egymilliárd dollárt fektetett be Kínában, már jelenleg is rendelkezik több tokozóüzemmel Sanghajban és Csengduban. A világ legnagyobb chipgyártója 1985 óta van jelen az országban, ahol több mint 6 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Mivel Kína mára az Egyesült Államok után az Intel második legnagyobb piacává vált, a vállalat 2007 elejétől fogva önálló kereskedelmi régióként kezeli az országot. A vállalat már 16 kínai városban rendelkezik képviselettel.

Az Intel számos országban folytat kiterjedt kutatás-fejlesztési tevékenységet, beleértve Indiát és Kínát is. Időről időre felreppennek olyan hírek, hogy a vállalat félvezetőgyárat is telepít ezekbe az országokba, azonban eddig ezek a hírek kivétel nélküli kacsának bizonyultak. A világ legnagyobb félvezetőgyártójának jelenleg Írországban és Izraelben vannak chipgyárai az Egyesült Államokon kívül, a távol-keleten csak a processzorok összeszerelését és tokozását végzik. Ezek a feladatok azonban a lapkák gyártásával összehasonlítva igen egyszerűek, nem jelentenek nagy hozzáadott értéket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról